Nova vest
Fudbal

Sreda, 16.09.2009.

20:39

LŠ: Remi na Meaci, bez iznenađenja

Favoriti su zabeležili pobede u mečevima prvog kola Lige šampiona u grupama E, F, G i H.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

U derbiju dana Inter i Barselona odigrali su bez golova u grupi F, a u drugom mečlu te grupe Dinamo Kijev je posle preokreta savladao šampiona Rusije Rubin. U grupi H Standard je u Liježu vodio protiv Arsenala 2:0, uz gol Milana Jovanovića, ali je engleski tim preokrenuo na 3:2. Olimpijakos je savladao AZ Alkmar 1:0. U grupi E Liverpul je savladao Debrecen 1:0, a Lion istim rezultatom Fjorentinu.

Grupa G donela je rutinsku pobedu Sevilje nad rumunskom Unireom 2:0, a Štutgart i Rendžers igrali su 1:1.

U E grupi viđena su dva minimalca domaćina. Liverpul je slavio protiv mađarskog Debrecina, ali navijači 'crvenih' sigurno neće biti zadovoljni izdanjem svog tima protiv debitanta u Ligi šampiona iako je petostruki osvajač najjačeg evropskog takmičenja stvorio puno prilika i konačan ishod nije realan u odnosu na dešavanja na terenu.

Jedini gol na utakmici postigao je Holanđanin Dirk Kajt koji je bio strelac u samom finišu prvog dela nakon nekoliko tečnih napada domaćina. U drugom delu tim Rafe Benitesa odigrao je znatno slabije, ali i to je bilo dovoljno da Liverpul zabeleži 100. pobedu u najjačem klupskom takmičenju Evrope.

U drugom meču grupe sastali su se rivali koji su na istom mestu otvorili Ligu šampiona i prošle sezone. Lion je tada uspeo da sustigne prednost Fjorentine od 2:0 i dođe do boda, a ovoga puta Francuzi su trijumfovli golom Miralema Pjanića u 76. minutu.

Duel na Žerlanu nije bio previše kvalitetan, a pored gola Pjanića obeležio ga je i Alberto Điladrino koji je u 45 minutu isključen jer je u jednom duelu koristio lakat. Đilarino je na istom stadionu prošle sezone bio strelac oba gola za tim iz Firence.

Grupa F donela je derbi prvog kola u Ligi šampiona. Iako se od duela Inter – Barselona očekivalo puno, na kraju je ostalo 0:0 uz nekoliko dobrih prilika Barse. Šampion Evrope ponovo je demonstrirao fantastičnu pas igru koju neguje, ali je ekipa Žozea Murinja na kraju ipak sačuvala svoju mrežu.

Inter je bio sabijen pred svoj šesnaesterac u većem delu utakmice, a odlične prilike za Barsu propustili su Ibrahimović, Mesi, Anri i Keita. Sa druge strane, 'crno-plavi' su uglavnom pretili iz kontra napada preko Etoa i Milita, ali napadački dvojac nije mogao sam da probije odbranu Barse.

Kapiten Srbije Dejan Stanković, koji se oporavio od povrede, duel je počeo na klupi i odigrao je poslednjih pola sata. Nekadašnji kapiten Crvene zvezde imao je odličan pokušaj u 66. minutu kada je lopta nakon njegovog udarca proletela iznad prečke Valdesa.

U drugom meču grupe viđen je ukrajinsko-ruski duel. Šampion Rusije Rubin iz Kazanja počeo je odlično na stadionu 'Valeri Lobanovski', imao 1:0 (Dominges 25. minut) sve do 71. minuta, ali su Ukrajinci u furioznih poslednjih 20 minuta postigli tri gola i obezbedili prve bodove u Ligi šampiona. Strelci za ekipu Valerija Gazajeva, za koju je reprezentativac srbije Miloš Ninković igrao do 58. minuta, bili su Jusuf, Magrao i Husev.

U grupi G, koja je ove sezone najmanje atraktivna, pobedu je zabeležila Sevilja protiv rumunske Uniree, dok je duel na 'Gotlib Dajmleru' između Štutgarta i Rendžersa završen bez pobednika.

Na stadionu 'Ramon Sančes Pishuan' ekipa Manola Himenesa nastavila je sa sjajnim izdanjima u ervopskim takmičenjima. Sevilja je na svom terenu izgubila samo jednom u poslednja 43 duela kada su u pitanju evropske utakmice, a najzaslužniji za novi trijumf bili su Brazilci.

U samom finišu prvog dela vodeći gol za domaćina postigao je Luis Fabijano prelepim udarcem levom nogom, dok je sve dileme otklonio njegov zemljak Renato 20 minuta pre kraja udarcem glavom. Ekipa rumunske Uniree, koja ove sezone debituje u Ligi šampiona, branila se tokom većeg dela utakmice i an kraju može biti zadovoljna rezultatom.

Grupa H donela je najviše golova druge večeri u Ligi šampiona, a najzaslužniji za to su fudbaleri belgijskog Standarda i engleskog Arsenala. Belgijanci su prokockali 2:0 koliko su imali u petom minutu i na kraju su poraženi. Utakmice je odlučio čovek koji nije trebao da igra, Hrvat Eduardo koji je devet minuta pre kraja postigao pobedonosni gol. Eduardo je bio suspendovan, ali je UEFA početkom nedelje ukinula zabranu i omogućila mu da zaigra u Belgiji.

Standard je počeo furiozno. U drugom minutu Mangala je iskoristio grešku Eduarda i nepažnju odbrane Arsenala i savladao golmana Manonea za 1:0. Već tri minuta kasnije najbolji igrač domaćina Milan Jovanović pokazao je da je prerastao belgijski fudbal.

Srpski reprezentativac krenuo je u solo prodor, ušao u kazneni prostor sa leve strane, i naterao Vilijama Galasa da ga obori u kaznenom prostoru. Jovanović je i preuzeo odgovornost izvođenja najstrože kazne i savladao je golmana Arsenala za 2:0.

Tim Arsena Vengera, koji je u Premijer ligi pretrpeo dva poraza za redom, ipak je uspeo da preokrene, a ključ pobede bio je pogodak u 45 minutu koji je postigao Danac Bentdner.

Na 2:2 izjednačio je Vermelen u 79. minutu posle velike gužve, a pobedu 'tobdžijama' doneo je Eduardo koji se nije previše pitao pošto ga je Sesk Fabregas bukvalno pogodio u koleno.

U drugoj utakmici ove grupe izuzetno važnu pobedu ostvario je Olimpijakos protiv AZ Alkmara. Grčki šampion, koga sa klupe predvodio nekadašnji fudbaler Crvene zvezde i Sutjeske Božidar Banović, slavio je sa 1:0 golom reprezentativca Torosidisa 11 minuta pre kraja.

Tokom večeri atinski 'crveno-beli' objavili su da će trener ekipe u naredne dve sezone biti Brazilac Ziko.

Sledeći mečevi u Ligi šampiona igraju se za 13 dana.

E grupa
Liverpul - Debreceni VSC 1:0
Kujt 45
Olimpik Lion - Fjorentina 1:0
Pjanić 76
Grupa F
Dinamo Kijev - Rubin Kazanj 3:1
Ajila 71, Magrao 79, Gusev 85 - Domingez 25
Inter - Barselona 0:0
Grupa G
Sevilja - Unirea Urzičeni 2:0
Luis Fabijano 45, Renato 70
Štutgart - Rendžers 1:1
Pogrebnjak 18 - Bugera 77
Grupa H
Olimpijakos - AZ Alkmar 1:0
Torosidis 79
Standard Lijež - Arsenal 2:3
Mangala 3, Jovanović 5p - Bendtner 45, Vermelen 78, Eduardo 81

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu