Nova vest
Fudbal

Petak, 21.08.2009.

16:49

Saopštenje FK Crvena zvezda

Fudbalski klub Crvena zvezda izdao je saopštenje povodom događaja koji su se odigrali u Pragu pre, tokom i posle utakmice sa Slavijom.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

„Bez namere da umanjimo ono š to je naš sportski protivnik FK „Slavija“ postigla na terenu želimo da javnost upoznamo sa činjenicama i ponašanjem prema našem klubu i građanima Srbije koje nisu bile u skladu sa sportskim fer plejom kao i domaćinskim ponašanjem jedne države i kluba prema svojim gostima“, kaže se u saopštenju.

Saopštenje prenosimo u celosti:

„Crvena zvezda je pre odigravanja utakmice tražila od Slavije i češke policije da se obezbedi policijska pratnja navijačkim autobusima na putu kroz Češku. Da je naš savet poslušan ne bi bilo incidenata na putu do Praga“.

„Dan pre meča iz Češke je proterano, između ostalih i 15 državljana Srbije kojima je češka policija kao jedini prekršaj utvrdila to da nemaju dokaz o uplaćenom zdravstvenom osiguranju, iako su imali uredne vize koje nije moguće dobiti bez priloženog zdravstvenog osiguranja. Srbija i Češka imaju bileteralni sporazum po kojem građanima dveju zemalja prilikom posete drugoj državi nije potrebno zdravstveno osiguranje, pa to nije mogao da bude osnov ni za privođenje, ni za proterivanje“.

„Češka policija privela je 60 građana Srbije nekoliko sati pre odigravanja utakmice. Izjava portporola češke policije da su policajci bili napadnuti nije tačna. Postoji desetine svedoka koji su videli da su pristalice našeg kluba potpuno mirno i bez ijednog incidenta krenule iz centra grada ka metro stanici kako bi došli na stadion. Policija ih je potpuno opkolila u jednoj uskoj ulici i zabranila ulazak u metro. Kada je jedan od njih prišao policiji i samo pitao kuda smeju da idu policija je počela, bez ikakvog razloga i povoda, da ih batina“.

„Tokom popodneva u četvrtak nije se desio nijedan incident između građana Praga, turista i navijača Slavije i naših pristalica. Sve incidente izazvala je češka policija prekomernom upotrebom sile“.

„Češki mediji su danima pred utakmicu sa Crvenom zvezdom do usijanja podizali tenziju, najavljujući „pravu invaziju huligana sa Balkana“. Ova kampanja je imala elemente rasizma i širenja mržnje na nacionalnoj osnovi o čemu mogu da posvedoče brojni žitelji Praga našeg porekla. Ovakva kampanja nikako nije doprinosila smirivanju strasti. Kampanja širenja mržnje je nastavljena i danas brojnim naslovima u češkoj štampi u kojoj se vređaju naše pristalice i u kojoj nas izjednačavaju sa fašistima“.


„Na samom stadionu, veliki broj naših pristalica doveden je u nemoguću situaciju, na zahtev FK Slavija pri ulasku na stadion od njih je zahtevano pokazivanje pasoša. Međutim, uprave hotela i hostela u kojima su, kao po dogovoru, insistirale da pasoši ostanu u njima. Zbog toga više od stotinu naših pristalica nije moglo da uđe u stadion, iako su uredno platili karte. Među oštećenima su i državljani Kanade, Švedske i nekoliko zapadnoevropskih država. Tek posle intervencije srpske ambasade u Pragu i ultimativnog zahteva našeg kluba da utakmica neće početi dok se ne omogući našim pristalicama sa uredno kupljenim kartama da uđu na stadion ova odluka je promenjena“.

„Češka policija nije čak ni poštovala sopstvene zakone i o uhapšenim državljanima Srbije nije obavestila ambasadu Srbije u Češkoj republici. Ko je uhapšen morali su da saznaju sami zamenik ambasadora Suzana Bošković Prodanovič i naš generalni sekretar Andrija Kleut obilazeći policijske stanice po Pragu“.

„Češki mediji i policija koji su obaveštavali javnost o divljanju navodnih „huligana“ na kraju su te iste „huligane“ koji su prema njihovim rečima „srušili Prag“ kaznili prekršajnim kaznama u iznosu od 200 kruna (8 evra). Toliko o huliganstvu“.

„Dok se sve ovo dešavalo, naši domaćini iz FK „Slavija“ odbijali su svaku saradnju sa Zvezdom, ambasadom Srbije i našim državljanima u rešavanju ove situacije“.

„FK Crvena zvezda nikada i nigde neće opravdati vršenje bilo kog krivičnog ili prekršajnog dela od strane naših članova i naših pristalica. Uvek i svuda podsećamo one koji navijaju za nas na neophodnost poštovanja zakona kako domaćih, tako i zemalja domaćina. Uvek i svuda pozivamo na fer i sportsko navijanje i poštovanje protivnika. Međutim, ne možemo da ne kažemo kada su događaji koji su se desili u Pragu u pitanju da je uzrok nemilih događaja , grubost i prekomerna upotreba sile od strane češke policije i očigledna želja naših domaćina da Zvezda nema podršku na utakmici u Pragu“.

„Crvena zvezda se zahvaljuje ambasadoru Srbije u Pragu Vladimiru Verešu i njegovoj zamenici Suzani Bošković Prodanović na pomoći koju su pružili državljanima Srbije i FK Crvena zvezda“, kaže se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

122 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu