Nova vest
Fudbal

Petak, 17.07.2009.

12:55

APOEL - najtrofejniji klub Kipra

APOEL je klub iz Nikozije, jedan od najpopularnijih na Kipru i prvi klub sa tog ostrva koji je osvojio 20 titula prvaka države.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Pored 20 prvenstava igrači APOELa osvojili su i 19 kupova i deset puta bili najbolji u Superkupu Kipra. Najveći uspesi na evropskoj sceni su plasman u treću rundu kvalifikacija za Ligu šampiona 2002. godine i plasman u drugu rundu Kupa UEFa ist sezone.

APOEL je osnovan 1926. godine a pored fudbaslkog kluba u sportskom društvu su i košarkaški, odbojkaški, stonoteniski i biciklistički klub.

Ekipa igra u žuto-plavim dresovima, klupska zastava je dobijena spajanjem boja koje simbolizuju Grčku i Kipar. APOEL kao domaćin igra na GSP Stadionu koji deli sa gradskim rivalom Omonijom, kapaciteta 22.859 mesta.

U timu koji je prošle godine osvojio titulu prvaka i koji vodi Srbin Ivica Jovanović su brojni internacionalci i nekoliko reprezentativaca Kipra.

Portugalci Paulo Žorge i Elio Pinto, Boban Grnčarov iz Makedonije, Savas Pursaitidis, Dionisis Hiotis i Hristos Kontis iz Grčke, Kamil Kosovski i Marsin Ževlakov iz Poljske, Slovak Mario Breška, Albanac Altin Hadži, Holanđanin Jost Broeste, Brazilac Žan Paulista i naš Nenad Mirosavljević predstavljaju 'ostatak sveta', a golman Mihalis Morfis, Marios Ilia, Mihael Hrizis, Konstatinos Haralambides i Andreas Papacanasiju su reprezentativci Kipra.

Prošle sezone APOEL je igrao u prvom kolu Kupa UEFA ali je Šalke bio bolji u dve utakmice (4:1 i 1:1). Prethodno su Kiprani eliminisali Pelister i Crvenu zvezdu.

Partizan i APOEL nikada nisu odigrali zvaničnu utakmicu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve