Nova vest
Fudbal

Subota, 02.05.2009.

11:11

"Izbor Gigsa je greška"

Bivši fudbaleri, sada fudbalski analitičari, Džon Barns i Toni Kaskarino kritikovali su izbor Rajana Gigsa za fudbalera godine u Engleskoj.

Izvor: B92, Goal

Autor:B92, Goal

Default images

Obojica su se složili da je Rajan Gigs dobio priznanje isključivo na osnovu svog imena, kao i „prethodnih zasluga“, pošto je ove sezone retko bio starter u Junajtedu, postigavši samo jedan gol. I Barns i Kaskarino smatraju da je nagradu trebalo da dobije Stiven Džerard, a Irac je pre svega kritikovao sistem glasanja po kome igrači glasaju po veličini imena, a ne po doprinosu na terenu.

Bivši fudbaler Liverpula Džon Barns izjavio je da je bio veoma iznenađen izborom.

Nagrada za Igrača godine dodeljena je ove nedelje i iznenađen sam da je Rajan Gigs izabran. Nemojte da me razumete pogrešno, Rajan je veliki ambasador fudbala, veliki igrač i sjajna osoba i mislim da mora da se ceni ono što je on postigao. Ipak, ovo je nagrada koja se dodeljuje na osnovu igara ove sezone i po meni, Stiven Džerard je trebalo da osvoji to priznanje“.

Barns, koji je zabeležio 79 nastupa za reprezentaciju Engleske, smatra da je najbolji igrač ove sezone bio kapiten njegovog bivšeg kluba, Stiven Džerard.

U stvarnosti, Stiven je najbolji igrač u Premijer ligi ove sezone i zaslužuje nagradu. Iz godine u godinu on vodi Liverpul napred, dok je Gigs igrao solidno, samo je 12 puta bio starter za Junajted, što nam govori da on čak nije ni prvotimac u ekipi sa Old Traforda. Ne mogu da kažem da se slažem sa odlukom, ali Rajanu želim sve najbolje. Sramota je to što nakon puno sjajnih sezona na Old Trafordu, on tu nagradu osvaja u godini kada nije imao ključnu ulogu u Mančester Junajtedu“.

Toni Kaskarino je bio još oštriji od svog kolege.

Činjenica da je Rajan Gigs osvojio nagradu za Igrača godine u izboru Asocijacije profesionalnih fudbalera, po meni je obična besmislica. Nemam ništa protiv Rajana koji je dosta toga pružio fudbalu i njegovom klubu, ali on je ovu nagradu osvojio isključivo na simptatije i naklonost“, smatra Irac.

Gigs je ove sezone bio starter na manje utakmica nego u bilo kojoj od prethodnih sezona u njegovoj karijeri, ne računajući debitantsku sezonu. Postigao je samo jedan gol i osvojio je nagradu. Kako to može da ima smisla?“, zapitao se Kaskarino.

Bivši fudbaler Džilinhema, Aston Vile, Seltika, Čelsija, Olimpika i Nansija takođe veruje da je kapiten Liverpula Stiven Džerard bio taj ko je pre svih zaslužio nagradu.

Budimo brutalno iskreni. Stiven Džerard je deset puta bio bolji od Gigsa ove sezone. Osim jedne slabe utakmice protiv Čelsija u Ligi Šampiona, on je bio sjajan ove sezone. Stiven je bio starter na 26 utakmica i postigao je 13 golova. U stvari, ispred njega bih stavio igrače koji nisu bili ni nominovani ove godine. Njegov saigrač Vejn Runi bio je dobar, kao i Frenk Lampard koji je i nastavio da postiže golove kao igrač sredine terena. Samim tim, ovo priznanje je dodeljeno isključivo na simpatije, tako da je nagrada na taj način potpuno obezvređena

Kaskarino je imao primedbe na sistem glasanja.

Čak i u mojim igračkim danima, na ove nagrade sam gledao kao na pomalo besmislene, zato što igrači obično glupavo glasaju. Radije glasaju za veća imena, iako je neko drugi tokom sezone igrao bolje. Pogledajte samo na najbolji tim sezone. Uzmite u obzir da se glasalo u januaru i da je Fernando Tores izabran. Nemojte pogrešno da me razumete, Tores je vrhunski centarfor, ali je propustio dobar deo sezone i do kraja januara je postigao samo sedam golova. On je dobro igrao tek poslednjih par meseci, tako da bi ti glasovi tek sada imali neki smisao“.

Irac se nije složio ni sa izborom najboljeg golmana.

Edvin van der Sar je takođe bio nominovan za najboljeg igrača i izabran je u najbolji tim godine, a ja se ni sa time ne slažem. Za mene, Holanđanin ne ume da šutne loptu, ume da bude nesiguran i svakako nije ista klasa kao što su bili Piter Šmajhel i Dejvid Simen. Ukoliko bih morao da biram golmana, glasao bih za Breda Fridela iz Aston Vile ili Hosea Reinu iz Liverpula, koji su igrali dobro ove godine“.

Kaskarino je predložio novi sistem glasanja koji bi po njemu bio realniji od sadašnjeg.

Trebalo bi da se glasa na kraju sezone, čime bi se ovo takmičenje unapredilo, ali dokle god igrači budu birali one koje vole, umesto onih koji to zaslužuju, biće ovakvih čudnih odluka i u budućnosti“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu