Nova vest
Fudbal

Sreda, 29.10.2008.

12:35

FIFA zabranila meč RS - Srbija

Svetska fudbalska organizacija nije dozvolila da se 18.11. u Banjaluci odigra prijateljski meč između selekcije Republike Srpske i mlade reprezentacije Srbije.

Izvor: B92, Politika

Autor:B92, Politika

Default images

Želja čelnika FS RS je bila da povodom obeležavanja stogodišnjice fudbala u Bosni i Hercegovini organizuje prijateljsku utakmicu između seniorske selekcije RS i mlade reprezentacije Srbije i zbog toga je, u skladu sa statutom FS BiH poslat zahtev FIFA sa molbom da se odobri meč. Međutim, iz svetske kuće fudbala je stigao negativan odgovor.

Prvi zahtev koji je poslat svetskoj organizaciji nije bio adekvatno obrazložen, pa smo odbijeni. U objašnjenju FIFA piše da Fudbalski savez Republike Srpske nije njen član, kao ni provizorni član UEFA. Kada je taj odgovor stigao predsednik FSRS Mile Kovačević i ja bili smo na turniru Sedme grupe UEFA-inog Regionalnog kupa u Nišu na kojem je pobedio naš predstavnik Područni Fudbalski savez Gradiške. Odmah smo reagovali, jer smo deo saveza koji je priznati član FIFA i UEFA i uputili širi dopis, kao što nalažu statuti svetske i evropske organizacije“ – rekao je za Politiku Rodoljub Petković, generalni sekretar FSRS.

Na pitanje šta je navedeno u novom zahtevu, prvi operativac Fudbalskog saveza Republike Srpske je odgovorio:

U međuvremenu su održani sastanci Izvršnog odbora i Odbora za hitna pitanja Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine na kojima smo ponovo dobili saglasnost da organizujemo utakmicu. I te odluke smo prosledili FIFA i UEFA. Pored toga, tražili smo identičan tretman kakav imaju Katalonija, Baskija, Korzika. Dakle, i dalje smo postupali po statutima naše i međunarodnih organizacija i ne mogu da objasnim zašto smo ponovo dobili ’crveno svetlo’“.

Petković je naglasio da je o svemu obavešten i Fudbalski savez Srbije, kao i da se nadao da će generalni sekretari srpskog i bosansko-hercegovačkog saveza, koji su na sastanku u Nionu, u razgovorima sa ljudima iz FIFA doprineti da se ovaj problem reši na zadovoljstvo svih.

Nismo hteli i nećemo da učinimo bilo šta što bi narušilo dignitet Fudbalskog saveza Srbije. Hoćemo da mladoj reprezentaciji Srbije čestitamo plasman na Evropsko prvenstvo i poželimo joj uspeh na tom takmičenju, ali i da proslavimo vek fudbala u Bosni i Hercegovini“, zaključio je generalni sekretar FSRS.

Nažalost, u utorak uveče je ponovo stigao negativan odgovor FIFA sa istim obrazloženjem.

Nemam nikakav komentar. Sve smo preduzeli u skladu s propisima i zaista ne mogu da razumem zbog čega smo odbijeni. Danas ili sutra, kada dobijemo odluku, objavićemo zvaničan stav našeg saveza“, dodao je Petković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu