Nova vest
Fudbal

Utorak, 17.06.2008.

14:15

Zeman potpisao na dve godine

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Čeh Zdenjek Zeman od danas je i zvanično novi trener Fudbalskog kluba Crvena zvezda. Zeman je potpisao ugovor na dve godine, a na zvaničnom predstaljanju je izjavio da zna gde dolazi i da veruje da će na raspolaganju imati tim koji može da ostvari rezultate zbog kojih je došao u Zvezdu.

"Gledao sam šest mečeva Crvene zvezde iz prošle sezone. Znam da nije izgubila nijedan meč u prvenstvu, a jedini poraz koji sam gledao bio je protiv Boltona. Zadovoljan sam onime što sam video, ima dobrih igrača i mislim da je to tim koji ima potencijal da napreduje i ostvari rezultate zbog kojih sam došao", rekao je Zeman.

Češki stručnjak je izjavio da beogradske 'crveno-bele' pamti iz Barija 1991. godine i finalnog meča Kupa šampiona sa Olimpikom iz Marseja kojem je prisustvovao.

"Bio sam u Bariju 1991. godine i gledao kada je Zvezda postala šampion Evrope. Jasno mi je da je ovo veliki klub i sa time se poklapaju moji motivi", izjavio je Zeman.

"Zeman je veliko trenersko ime koji treba da bude okosnica našeg stručnog rada u klubu. On bi trebalo da ima velikog uticaja na ceo stručni štab, jer sa njime želimo da poboljšamo i rad u svim ostalim segmentima naše omladinske škole", rekao je na promociji novog trenera predsednik Crvene zvezde Toplica Spasojević. On je ponovio da su dobili trenera po njihovom ukusu, jer Zeman neguje ofanzivni fudbal koji će privući publiku na stadion, povećati prihode kluba i privući više sponzora.

"Zahvaljujem Crvenoj zvezdi što mi je dozvolila da vodim tako veliki klub. Nadam se da ću ispuniti očekivanja ljudi koji su me doveli i armije navijača", rekao je Zeman.

Novi trener Crvene zvezde nije hteo da komentariše postojeći igrački kadar, niti je hteo da se u ovom trenutku izjašnjava šta nedostaje timu, ali je rekao da će ostati dosledan svojoj filozofiji igre, odnosno napadačkom fudbalu.

Prema rečima direktora Crvene zvezde Gorana Bunjevčevića, Zeman nije postavljao nikakve uslove Crvenoj zvezdi. Naprotiv, pristao je na sve što mu je klub ponudio.

"Imam puno povorenje u Bunjevčevića koji tačno zna šta nedostaje sadašnjoj ekipi. U ovom trenutku ne mogu da se odredjujem o pojedinostima, jer verujem da taj posao bolje zna i bolje će od mene odraditi Bunjevčević", rekao je Zeman.

Crvena zvezda je na insistiranje novog trenera pomerila datum početka priprema, koji je bio zakazan za 23. juni. Prema novom planu, pripreme će početi 1. jula u Austriji, a Zemanov pomoćnik biće Vićenco Krandjelozi, sa kojim saradjuje u poslednjih 15 godina.

Tokom trenerske karijere duge skoro tri decenije, Zeman je trenirao 13 klubova, od toga 12 italijanskih, uključujući i rimske gigante Lacio i Romu. Poslednji angažman imao je 2006. godine u drugoligaškoj ekipi Lećea, ali je otpušten posle pet meseci.

Zdenjek je rođen 1947. godine u Pragu i zahvaljujući svom ujaku Čestmiru Vjacpaleku, bivšem fudbaleru i treneru Juventusa, od rane mladosti je ušao u svet fudbala.

Posle brutalne vojne intervencije Sovjetskog Saveza u Čehoslovačkoj 1968. godine, Zeman je otputovao u Palermo da bi posetio ujaka i ostao je u Italiji gde je počeo fudbalsku karijeru. Odlučio je da ostane trajno na Apeninskom poluostrvu, a italijanski pasoš je dobio 1975. godine.

Prva trenerska iskustva Zeman je stekao radeći u amaterskim klubovima u okolini Palerma, da bi 1974. na preporuku ujaka dobio šansu da trenira mlađe kategorije Palerma. Taj posao radio je do 1983. godine.

U međuvremenu je 1975. godine završio prestižnu sportsku akademiju u Palermu, odsek za sportsku medicinu. Četiri godine kasnije stekao je i trenersku licencu koja je bila neophodna za vođenje profesionalnih ekipa i za rad u raznim školama fudbala.

Zdenjek je prvi profesionalni angažman imao u Likati, koju je vodio od 1981. do1983. i sa kojom je osvojio C2 ligu. Sledeći izazov mu je bila Fođa u sezoni 1986/1987, ali je zbog slabih rezultata brzo napustio taj klub i preselio se u Palermo. Potom je vodio Parmu, ali je otpušten posle samo sedam utakmica.

Mesinu je vodio u sezoni 1988/1989 i zauzeo je osmo mesto u šampionatu Italije, a u orbitu je lansirao budućeg velikog asa italijanskog fudbala Salvatorea Skilaćija.

Kasnija karijera Zemana je vrtoglavo rasla. Vratio se u Fođu koju je vodio od 1989. do 1994. godine. U prve dve sezone ekipu je iz serije C2 doveo do Serije A, a u tri prvoligaške sezone do tada beznačajan italijanski klub tri puta je igrao u Kupu UEFA. Fođa je tada bila prepoznatljiva po napadačkom stilu igre i formaciji 4-3-3 koju je Zeman forsirao.

Dobri rezultati sa Fodjom Zemanu su omogućili da 1994. godine preuzme Lacio, sa kojim je u prve dve sezone osvajao drugo i treće mesto u Seriji A, a Čeh je italijanskom fudbalu dao Alesandra Nestu, koga je kao tinejdžera uveo u prvi tim.

Od 1997. do 1999. godine Zeman je radio u Romi i još jednom je zadužio italijanski fudbal, otkrivši Frančeska Totija. Prvu sezonu "vučica" je završila na četvrtom mestu, a u julu 1998. Zeman je optužio Juventus za dopingovanje fudbalera. Te optužbe nikada nisu dokazane i Zeman je 1999. godine morao da ode iz Rome.

Posle toga, njegova karijera kreće silaznom putanjom. Otišao je u Tursku gde je u sezoni 1999/2000 vodio Fenerbahče, jer u Italiji nije hteo da ga angažuje nijedan prvoligaš. Naredne tri godine proveo je u Seriji B, vodeći bez većeg uspeha Salernitanu i Avelino, a u Seriju A se vratio 2004, kada ga je pozvao Leće. U martu 2006. preuzeo je Brešu, ali je iz 11 utakmica tim osvojio samo osam bodova i već u junu Čeh je morao da napusti tim.

Tada se vratio u Leće, koji je sezonu pre toga ispao iz Serije A, ali je zbog loših rezultata u decembru 2006. dobio otkaz. U prethodnih godinu i po dana bio je bez angažmana, sve dok nije stigao poziv od Crvene zvezde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

184 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu