Nova vest
Fudbal

Subota, 15.12.2007.

18:39

Počelo suđenje za "Kalčopoli"

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Sudija u Napulju obavio je prvo saslušanje 37 osumnjičenih osoba, koje tužioci žele da izvedu pred sud zbog prevara u sportu i udruživanje radi kriminalnih aktivnosti, odnosno nameštanja fudbalskih utakmica. Većina osumnjičenih se nije pojavila na sudu, među njima i nekadašnji funkcioner Juventusa Lučano Mođi, koji je centralna figura u procesu. Njih su predstavljali advokati.

Mođiju je već, zbog uticanja na ishode utakmica, zabranjeno da se pet godina bavi fudbalom, a kažnjen je i sa 50.000 evra. On je negirao sve otpužbe.

Juventusu su zbog prošlogodišnjeg skandala sa lažiranjem utakmica oduzete dve titule šampiona Italije, a klub je preseljen iz prve u drugu ligu, u kojoj je sezonu počeo sa devet bodova u minusu. Torinski klub je, ipak, odmah izborio povratak u Seriju A.

Tužioci su posle saslušanja, na kome se sud uglavnom bavio proceduralnim pitanjima, izjavili da su se u tokom istrage pojavili novi dokumenti, uključujući i transkripti telefonskih razgovora koji su obavljeni posle izbijanja skandala (od marta 2006. do februara 2007. godine).

Afera bi tako mogla da se proširi, što je potvrdio i Mođijev advokat Paolo Trofini.

Odluku o eventualnom pokretanju sudskog procesa doneće sudija Eduardo de Gregorio. Sledeće saslušanje je zakazano za 8. februar.

Tužioci žele da se za prevaru u sportu sudi svim osumnjičenima, a njih 20 nameravaju da optuže i za ozbiljnija dela kao što je udruživanje u kriminalne grupe, prenela je ANSA.

Sumnjivo je približno 30 utakmica iz sezone 2004/2005, a među optuženima su i predstavnici klubova i sudije mečeva.

Istrage su sprovedene u nekoliko gradova, a inspektori su najveći napor uložili u pronalaženje dokaza o eventualnim prevarama, nelegalnom klađenju i falsifikovanju računa.

U procesu će se kao svedoci pojaviti predstavnici Olimpijskog komiteta i Fudbalskog svaeza Italije, Italijanske fudbalske lige, televizije RAI, kao i klubova Leče, Breša, Atalanta, Udineze i Salernitana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu