Nova vest
Fudbal

Sreda, 21.02.2007.

22:34

Pobeda Liverpula u Barseloni

Izvor: Vladimir Novaković

Autor:Vladimir Novaković

Default images

Fudbaleri Liverpula pobedili su kao gosti Barselonu rezultatom 2:1, u derbiju osmine finala Lige šampiona.

Barsa je povela golom Deka u 14. minutu, a nerešen rezultat na poluvremenu doneo je Kreg Belami dva minuta pred odmor.

Konačnih 1:2 obezbedio je Jun Arne Rise u 74. minutu.

Revanš na Enfildu igra se za 13 dana.

Barselona je totalno dominirala u prvom poluvremenu, ali su sebičnost Mesija, katastrofalno veče Ronaldinja i drugoligaški nastup golmana Viktora Valdesa omogućili Liverpulu preokret.

Tim Rafe Benitesa želeo je da od starta igra na kontranapade, ali je brzo vođstvo šampiona Evrope poremetilo njihovu koncepciju i oduzelo im samopouzdanje.

Gol je Barselona postigla na najneočekivaniji način – posle centaršuta Zambrote sa leve strane lopta je preletela sve i pala na glavu Deku na zadnjoj stativi. Brazilac koji igra za Portugal zatresao je mrežu Rejne, posle čega je počela opsada gola gostiju.

Sve do samog finiša prvog poluvremena na terenu je zaista bio samo jedan tim, uprkos tome što je njegovom ključnom igraču malo šta polazilo za nogom. Zatim je Viktor Valdes omogućio preokret.

Kreg Belami je u 43. minutu uputio udarac iskosa, lopta je išla pravo u ruke golmanu katalonskog kluba, ali je on upao u gol i dozvolio da mu ona ispadne. Lopta je prešla liniju celim obimom, Valdes je brzo vratio na drugu stranu, ali je za svaki slučaj Kajt pritrčao i pogodio mrežu.

U nastavku gosti su preuzeli totalnu kontrolu. Barselona je napadala, ali su šanse imali igrači Liverpula, koji su koristili prednost u brzini.

Ključni detalj meča dogodio se u 72. minutu – Saviola je utrčao iza odbrane Liverpula, lopta se odbila do Mesija koji je po ivici peterca trčao paralelno sa linijom. Ispred sebe imao je Žilija, ali nije želeo da mu doda loptu. Udarac iz okreta nije bio precizan, a osveta stiže stotinak sekundi kasnije.

Sada je Kajt 1 na 1 sa golmanom, lopta se odbija u vazduh i pada ispred Valdesa, koji toga nije svestan. Markes je loše izbacio loptu, pravo na nogu Belamiju, koji iz prve prosleđuje Riseu. Norvežanin je zategao nogu i zakucao loptu pod samu prečku – 1:2!

Bio je to savršen odgovor dvojice aktera prošlonedeljnog incidenta na golf-terenu u Portugalu (Belami je svoj gol proslavio imitiranjem golf udarca!), a Liverpul je tako preuzeo potpunu kontrolu nad celim dvomečom.

Jer, "Crveni" nikad nisu izgubili u Barseloni (u četiri meča, Dekov gol im je prvi koji su primili), ali su u prošlom duelu na Enfildu poraženi 3:1. Ovaj rezultat garantuje Benitesovoj ekipi prolazak i u slučaju poraza 1:0 pred svojim navijačima.

U finišu je Barselona izvršila veliki pritisak, a najveću šansu propustio Saviola, dok su gosti i dalje pretili iz prekida.

Domaća publika okrenula je leđa svojim ljubimcima u drugom poluvremenu, dok su navijači Liverpula pevali i na 0:1, a na kraju su se samo oni čuli na prepunom Nou Kampu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

123 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu