Nova vest
Košarka

Četvrtak, 10.09.2015.

11:15

Stotka perfektne Srbije, nemoćna i Italija

Košarkaši Srbije završili su grupnu fazu takmičenja na Evrobasketu bez poraza, sa pet pobeda putuju u Lil.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images
foto: StarSport

"Orlovi" su u diretnoj borbi za prvo mesto ubedljivo savladali Italiju 101:82 (25:19, 23:21, 26:19, )27:23).

Tim Aleksandra Đorđevića je opet predvodio Miloš Teodosić, koji je sa 14 poena u prvom periodu doneo prvu osetnu prednost, da bi u nastavku uz rolu Raduljice, te trojkama Bjelice, Bogdanovića, Markovića i Ercega konačno slomili rivala.

Srbija će u osmini finala igrati sa četvrtoplasiranim timom grupe B, a to će verovatno biti Finska. Italijani čekaju rasplet duela Španija – Nemačka kako bi saznali svoju startnu poziciju u Lilu, poraz "Crvene furije" im donosi drugo mesto.

"Orlove" je do ubedljivog trijumfa je opet predvodio sjajni Miloš Teodosić sa 26 poena (8/12 iz igre, 4/7 tri) i 8 asistencija, a pratili su ga Nemanja Bjelica sa 19 poena, 8 skokova i 4 asistencije, Miroslav Raduljica sa 14 poena i 5 uhvaćenih lopti, te Bogdan Bogdanović sa 10 poena i 4 proigravanja.

Najefikasniji u selekciji Italije bio je Alesandro Đentile sa 19 poena uz 6 asistencija i 5 skokova, 17 poena dodao je Andrea Barnjani uz samo dva skoka u svom reketu, dok je najbolji igrač tima Danilo Galinari retko šutirao (4/5) pa je meč završio sa 14 poena uz 5 skokova.

Ono što posebno može da raduje pred nastavak takmičenja u Lilu je fantastičan šut Srbije protiv Italije. "Orlovi" su promašili samo dva "penala (16/18), pogodili 68% šuteva za dva (26/38), te imali najbolji dan za tri poena (11/30).

Italija je u meč ušla bez izmorenog Marka Belinelija, a Srbija odličnom odbranom na Barnjaniju duel otvora serijom 8:0. Italijani se preko Galinarija brzo vraćaju u egal (8:5). Usledila je minijatura Teodosić koji sa 14 poena donosi "Orlovima +13, ali Italija koristi njegov predah u finišu perioda, te smanjuju na 25:19.

Italijani se u potpunosti vraćaju u egal trojkama početkom drugog perioda (29:27), ali se na parket vraća Teodosić i razigrava Raduljicu koji veže šest poena, pa Srbija sredinom perioda stiže do +8 (37:29). Sredinom perioda Teodosić dobija podršku Bjelice, pa se Srbija vraća na maksimalnih +13 (47:34), ali na poluvreme odlazi sa osam poena prednosti (48:40).

Nakon tromog početka trećeg perioda, Srbija ulazi u ritam sredinom kvartala, te trojkama Markovića i Bogdanovića povećava prednost na 15 poena (63:48). Usledio je dodatni pad tempa igre, Srbija nije dozvoljavala rivalu da se razigra u napadu, da bi s druge strane poenima Bjelice, Bogdanovića i Raduljice stigla do maksimalnih 17 poena prednosti, a sa 74:59 u poslednji period.

Italijani su vezali nekoliko napada i pokušali da se vrate u igru, ali je Srbija serijom trojki, zakucavanja i atraktivnih poreza dotukla rivala za najdominatniju pobedu u grupnoj fazi sa 101:82.

Tok meča:

Startne petorke:
Srbija: Teodosić, Marković, Kalinić, Bjelica, Kuzmić
Italija: Činčarini, Aradori, Đentile, Galinari, , Barnjani

Srbija odlično otvara meč, nakon što je Teodosić rešio prvi napad, odbrana tri puta zaustavlja Barnjanija, a Bjelica i Teodosić sjajno proigravaju Kuzmića za dva lagana zakucavanja. Usledio je i promašaj Aradorija, nakon čega Đentile faulom zaustavlja Tedosića, pa Italijani traže tajm-aut, ali plej Srbije pogađa oba penala za 8:0, posle tri minuta igre.

Konačno, nakon tri minuta bez poena, Danilo Galinari pogađa trojku za Italiju. Ubrzo za njim iz četvrtog pokušaja Barnjani stiže do poena pored Kuzmića pa se Italija vraća u egal (8:5). Mini-seriju rivala prekida Teodosić šestim poenom, ali Azuri košem Đentilea ne dozvoljavaju opet "Orlovima" da se 'odlepe" (10:7).

Ipak, nakon koševa Raduljice i Barnjanija, Marković pogađa trojku, Činčarini samo jedno slobodno bacanja, a Raduljica novim košem vraća Srbiju na +7 (17:10). Usledila je minijatura Teodosića koji veže pet poena i Srbija stiže do prve dvocifrene prednosti (22:11).

Italijani su opet bili polovični sa penala, ali ne prekidaju Teodosićevu seriju koji pogađa novu trojku za 25:12. Izlazak Teodosića zbog predaga ostavio je Srbiju bez poena u poslednja dva minuta, što Azuri koriste te poenima Aradorija i Heketa smanjuju na 25:19 posle prvog perioda.

Nakon tri pogotka iz pet pokušaja za tri poena, Srbija veže četiri promašaja, a uprkos odličnoj odbrani i blokadi Nedovića, Meli nastavlja seriju Italijana i novom trojkom smanjuje na samo tri razlike. Srpski post od četiri minuta bez poena konačno okončava Nedović poenima sa penala, ali Barnjani održava rivala u egalu (27:24).

Raduljica i Teodosić prvim košem u drugom periodu održavaju Srbiju u vođstvu, ali Dela Vale trojkom ne dozvoljava našem timu da opet odmakne. Ipak, "Orlovi" opet preuzimaju kontrolu, dobru odbranu nadograđuju brzim napadima te lakim poenima stižu do 35:27. Usledio je tajm-aut Italije, koji nije pomogao u napadu, ali su namučili Srbiju u odbrani, što rešava Teodosić novom trojkom.

Azuri su potom uspeli da uspored Teodosića, ali nisu imali odgovor na odbranu Srbije, pri tom se razigravaju Bjelica i Erceg koji zakucavanjem i trojkom odvode Srbiju na novih +13 (47:34). Finiš perioda obeležio je nešto jači duel Galinarija i Kalinića, koji promašuje prvo slobodno bacanje za naš tim, nakon čega faulira Italijana prilikom polaganja, pa rival smanjuje na 48:40 na poluvremenu.

Bjelica i Činčarini najavljuju efikasan period, ali je ubrzo usledio pad tempa, Italijani brzo prave dva faula, pa naš tim održava prednost (52:44). Popustila je malo odbrana Srbije pa rival lako stiže do dva koša, ali Marković trojkom i Kuzmić košem uz dodatno slobodno bacanje popravljaju situaciju (58:48).

Ova dva poreza unose nervozu Italijanima, dok se naši igrači bude i prednost ekspresno raste na 15 poena posle trojke Bogdanovića (63:48). Italijani pokušavaju da uzvrate, uz dosta problema u napadu uspevaju da vežu nekoliko koševa pa smanjuju na 11 razlike, a Đorđević tajm-autom sprečava da se razigraju.

Rival prelazi u zonu koja obuzdava napad Srbije, naši igrači teško stižu do koša, ali odgovaraju jednako dobrom odbranom. U međuvremenu Azuri ulaze u bonus, ali sudije i "Orlovima" svoraju faulove, što potpuno usporava tempo meča. Nekoliko monotonih minuta razbija Bjelica trojkom, nakon čega Đentile greši, a Bjelica novim košem donosi maksimalnih +17 (72:55).

Finiš kvartala obeležila su dva lepa poteza Đentilea, zakucavanje i odličan fejd-avej, ali Bogdanović i Raduljica skokom u napadu ne dozvoljavaju rivalu da se primakne, pa Srbija u poslednji period ulazi sa 74:59.

Barnjani otvara poslednju četvrtinu dvanaestim poenom, Raduljica i Erceg održavaju predstno Srbije, nakon čega Galinari veže dve trojke i smanjuje na 14 razlike. Međutim, Raduljica i Bjelica uzvraćaju, a potom Teodosić i Bogdanović ubacuju po trojku za nedostižnih 88:69, pet minuta pre kraja.

Italijani se ne predaju, Aradori prekida seriju "Orlova", ali Bjelica zakucavanjem i Bogdanović sjajnim skok-šutom održavaju ogromno rastojanje (92:73). Nisu posustali Đorđevićevi igrači ni u finišu, nastavili su da zatrpavaju koš rivala sa distance i povećavaju razliku.

U samoj završnici naši igrači su stigli i da zabave publiku, uz još nekoliko trojki i dva alej-upa Kalinića zabeležena je prva "stotka" naše selekcije na EP – 101:82.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

355 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve
ABA

Smailagić: Bićemo još bolji

Košarkaš Partizana Alen Smailagić veruje da će ekipa ponoviti "jaku i dobru" partiju i u drugoj utakmici protiv Budućnosti koja je na programu za sedam dana.

B92

22:25

11 h

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu