Nova vest
Fudbal

Nedelja, 10.06.2012.

20:22

Odlični Hrvati nadigrali Irce

Reprezentacije Hrvatske savladala je Republiku Irsku 3:1 (2:1) i najavila veliku borbu za plasman u četvrtfinale iz grupe C.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

Hrvatska je sjajno odigrala meč u Poznanju, dominirala u sredini terena, minimalno grešila, igrala sa pono samopouzdanja, te iskoristila svaku grešku Iraca koji su bili nemoćni u skok igri.

Dvostruki strelac bio je Mario Mandžukić koji je oba gola postigao glavom, Nikica Jelavić je iskoristio jednu grešku Vorda, dok je Šon Sent Ledžer samo uspeo da donese izjednačenje Ircima u 19. minutu.

U prvom meču grupe C, u jednom od derbija prvenstva Španija i Italija su remizirali 1:1.

Selektor Irske Đovani Trapatoni je postao najstariji trener u istoriji evropskih šampionata u 73. godini, Mario Mandžukić je postigao šesti najbrži gol na EP (Kiričenko, Aleinjikov, Širer, Oven, Stoičkov), dok je Šon Sent Ledžer prvi defanzivac koji je dao gol na ovom EP. Nikica Jelavić je tek drugi fudbaler Evertona koji je bio strelac i za klub i na EP, prvi je Vejn Runi.

Predviđanja da bi ovaj meč mogao da donese dosta golova obistinila su se već u trećem minutu kada je Hrvatska stigla do vođstva. Darijo Srna je prošao po desnoj strani i ubacio loptu.

Dva igrača su pokušala da ga blokiraju ali su uspeli samo da je odbiju na 13 metara gde je Mario Mandžukić preciznim udarcem glavom poslao daleko od Šeja Givena uz desnu stativu.

Rani gol Hrvata nije u potpunosti slomio Irce koji su u nastavku više imali loptu u nogama, a Endrjuz je dva puta pokušao da iznenadi Pletikosu, ali bez mnogo uspeha.

Nakon što su se Hrvati oslobodili pritiska i iz prekida pokušali da ugroze Givena, u 19. minutu Irci su uspeli da izjednače.

Slobodan udarac sa leve strane izveo je Mekgidi, lopta je prošla na drugu stativu gde je Šon Sent Ledžer bio bolji u duelu sa Ćorlukom i glavom savladao Pletikosu za 1:1.

"Vatreni" nisu pali, odmah su pokušali da vrate prednost, ali je odličan šut Perišića sa distance zaustavio oprezni Given. Irski golman je na sličan način bio testiran desetak minuta kasnije, ali je dobar šut Modrića išao po sredini, što nije bio problem za 36-golmana.

U finišu prvog poluvremena Hrvati su kontrolisali igru, a nakon što su se odbranili u dva prekida, Ircima je pala koncentracija i Hrvatska je opet povela.

Nakon šuta Modrića sa 25 metara, lopta se nekoliko puta odbijala u kaznenom prostrou, loše je reagovao defanzivac Irske Vord i proigrao Jelavića koji je bio sam ispred Givena i sa nekoliko metara lako prebacio loptu preko njega za 2:1.

Ircima početak perioda očigledno ne odgovara, pa je već u četvrtom minutu drugog poluvremena Hrvatska duplirala prednost. Irci su ponovo pokazali slabost u skok igri, ponovo je strelac glavom bio Mandžukić koga je sa leve strane sjajno pronašao Ivan Perišić.

Nastavili su Hrvati da dominiraju i stežu odbranu rivala, ponovo je pokušao Mandžukić, potom i Rakitić, ali su Irci uspeli da izblokiraju ove udarce.

U 62. minutu sudija Kojpers je propustio da svira penal za Irsku. Robi Kin je okrenut leđima golu primio loptu, neoprezni Šildenfeld ga je pokosio s leđa, ali Holanđanin se nije oglasio.

Sa dva gola prednosti Hrvati su usporili tempo i pustili da vreme radi za njih. Irci su morali brzo do gola pa je njihova brzopletost u napadu bila bezopasna protiv organizovanog Bilićevog tima.

Kada je u 72. minutu umesto napadača Jelavića ubacio centralnog veznog igrača Niku Kranjčara, postalo je jasno kako će "kockasti" igrati u poslednjih 20 minuta.

Na startu nadoknade vremena Endrjuz je imao sjajnu šansu da donese neizvestan finiš meča, ali je njegov udarac glavom posle kornera prošao malo pored desne stative.

U drugom kolu Hrvatska će igrati ponovo u Poznanju protiv Italije, dok će Irci putovati u Gdanjsk na duel sa Španijom. Oba meča igraju se 14. juna.

Grupa C, 1. kolo:
R. Irska – Hrvatska 1:3 (1:2)
St. Ledžer 19 – Mandžukić 3, 49, Jelavić 43

Republika Irska (4-4-2): Given – Vord, Dan, St. Ledžer, O’Šej – Daf, Endrjuz, Vilan, Mekgidi (Koks 54') – Kin (Long 74'), Dojl (Volters 53')

Hrvatska (4-1-3-2): Pletikosa – Strinić, Šildenfeld, Ćorluka, Srna – Vukojević – Perišić (Da Silva 89'), Modrić, Rakitić – Jelavić (Kranjčar 72'), Mandžukić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

251 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu