Nova vest
Ekipni sportovi

Ponedeljak, 02.02.2015.

00:00

Vilson tragičar, Brejdi u istoriji!

Nju Ingland Petriotsi savladali su Sijetl Sihokse 28:24 u 49. Superboulu i preoteli im titulu šampona NFL lige, posle velikog preokreta u Arizoni.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images
foto: Beta/AP

Petriotsi su gubili deset poena razlike pred poslednjih 15 minuta, ali je Tom Brejdi sa dva tačdauna doneo preokret i četvrti Superboul Petriotsima u istoriji.

Rasel Vilson je imao šansu da 20 sekundi pre kraja odbrani titulu Sihoksa, ali je ruki Malkom Batler presekao njegov pas na jard od end-zone. Brejdi je logično izabran za MVP-ja Superboula u Arizoni.

"Nikad nismo sumnjali jedan u drugog. To je bilo najvažnije. Pobedili smo sjajan tim. Volim vas momci. Neverovatno je kako je Malkom Batler odigrao kao ruki, neverovatno", rekao je Brejdi.

Sva četiri Superboula Petsi su osvojili u ovom veku predvođeni upravo 37-godišnjim Brejdijem, koji je postao tek jedan od trojice igrača sa četiri titule (Teri Bredšo, Džo Montana).

On je sa 4TD u Glendejlu oborio rekord SB koji je sa 12 držao upravo njegov dečački idol Montana. Petsi su slavili posle deset godina pauze i tri poraza u finalima, nakon što su u četiri godine osvojili prva tri SB. Poslednji pre ovoga su osvojili na istom mestu u Glendejlu.

Sihoksi su u Arizoni umalo ponovili čudo iz finala koferencije, žonglersko hvatanje Džermejna Kirsa u poslednjem minutu donelo je šampionu šansu da postigne tačdaun za pobedu, ali umesto da 20 sekundi pre kraja, na pet jardi od end-zone, sa tri pokušaja i pravom na tajm-aut, loptu dobije Maršon Linč, Rasel Vilson se odlučio za pas do Rikarda Loketa koji je presečen.

"Imao sam viziju da ću napravili veliki potez", rekao je heroj 49 SB Batler, ruki koga niko nije želeo na prošlogodišnjem draftu.

Nju Ingland Petriots:
Pas: Tom Brejdi – 37/50, 328 jardi, 4TD, 2Int
Trčanje: LeGeret Blant – 14 nošenja, 40 jardi
Hvatanje: Džulijus Edelman – 9 hvatanja, 109 jardi, TD

Sijetl Sihoks:
Pas: Rasel Vilson – 12/21, 247 jardi, 2TD, Int
Trčanje: Maršon Linč – 24 nošenja, 102 jarde, TD
Hvatanje: Kris Metjuz – 4 hvatanja, 109 jardi, TD

Petriotsi su krenuli mnogo bolje, Brejdi iako je bacio intersepšn saradnjom sa šestoricom risivera je izludio kornerbekove rivala, pa Brendon LeFel postiže TD.

Sihoksi u prvih 25 minuta su samo jednom uspeli da osvoje prvi daun, ali čim je Rasel Vilson kompletirao prvi pas u 25. minutu, vraćaju se u igru. Proradio je i Maršon Linč i izjednačio trčanjem.

Usledio je spektakl u poslednja dva minuta, prvo Brejdi u svom ritmu uz pomoć Edelmana i Verina dovodi Petse u crvenu zonu, te pronalazi svoju omiljenu metu Roba Gronkovskog za novi tačdauna.

Iako je Sihoksima ostali samo 30 sekundi do kraja poluvremena, to je bilo dovoljno Vilsonu da sa jednim trčanjem i dva sjajna pasa donese izjednačenje. TD je postigao anonimni Kris Metjuz, koji do SB nije imao nijedno hvatanje NFL karijeri.

Agresivna odbrana Sihoksa je u trećem periodu u potpunosi zaustavila napad Petriotsa, Blant nije mogao da osvoji više od jednog jarda po nošenju, dok je Brejdi tek svaki treći pas uspeo da kompletira ka svojim hvatačima.

U međuvremenu, bacio je novi intersepšn, Bobi Vagner je doneo posed Sihoksima, koji "Zver" Linč uvodi u crvenu zonu, a Vilson pronalazi usamljenog Daga Boldvina za tačdaun i deset poena prednosti pred poslednji period.

Tada je na scenu stupio Tom Brejdi koji sjajnom saradnjom sa Džulijanom Edelmanom i Danijel Amendolom donosi dva tačdauna i preokret Petriotsa. Sihokski su u poslednja dva minuta ipak stigli do šanse za pobedu, ali je Rasel Vilson 20 sekundi pre kraja bacio intersepšn jard ispred end zone.

Nema sumnje da će se narednih nedelja svi pitati da li je ovo bila jedna od istorijski pogrešnih odluka, da li je Vilson trebalo da loptu prepusti Maršonu Linču?

Tok meča:

04:06 KRAJ! Nju Ingland Petriots – Sijetl Sihoks 28:24. Nju Ingland je osvojio Superboul XLIX!

60' Nervoza igrača je u samoj završnici dovela do prave tuče igrača dva tima na terenu, a prednjačio je Rob Gronkovski.

60' PRESEČEN PAS! Rasel Vilson je 20 sekundi pre kraja postao tragičar 49. Superboula. Tražio je Rikarda Loketa ispred end-zone, ali je povratnik Malkom Batler presekao pas i doneo titulu Nju Ingland Petriotsima!

59' Vilson baca pas od 50 jardi za Metjuza, ali ga ovaj put dobro pokriva Brendon Brauner. Ipak, već u sledećem napadu Džermejn Kirs ostvaruje neverovatno hvatanje a deset jardi od end-zone Petsa, nakon što mu se lopta nekoliko puta odbijala od ruku dok je padao na tlo.

59' Sihoksi najavljuju novu triler završnicu, Vilson baca Linču pas od 31 jarda i dovodi Sijetl na polovinu terena Petriotsa.

58' TAČDAUN PETRIOTS! 28:24 za Nju Ingland! Dolazak na pet jardi od end-zone Sihoksa je bio zicer za Brejdija, koji kruniše sjajnu saradnju sa Džulijusom Edelmanom koji hvata tačdaun za preokret, dva minuta pre kraja meča.

57' Brejdi pronalazi LeFela na levoj strani i stiže na pet jardi od tačdauna.

56' Brejdi ekspresnim izbačajem pronalazi Gronkovskog koji dovodi Petse na 3 jarde od end-zone Sihoksa. Minut kasnije isti tandem stiže na 20 jardi.

54' Odbrana Petsa je ispratila ritam svog QB-a, zaustavila je nalete Linča, te sedam minuta pre kraja omogućila Brejdiju da krene u napad za preokret.

* Brejdi je oborio rekord Džoa Montane po broju tačdauna u Superboulu, ušao je u istoriju s ovim 12.

53' TAČDAUN PETRIOTS! 24:21 za Sihokse! Brejdi iz drugog pokušaja ipak stiže do trećeg tačdauna na meču, Dani Amendola je pobegao čuvarima i pored Tomasa uhvatio loptu za povratak Nju Inglanda u igru za titulu.

51' Brejdi menja ritam igre Nju Inglanda i uspeva da se oslobodi pritiska rivala. Forsira Džulijusa Edelmana koji sjajno izbegava kornerbekove i sejftije Sihoksa, te sa dva prva dauna iz trećeg pokušaja dovodi Petse na pet jardi od tačdauna. Odmah njih dvojica kombinuju za tačdauna, ali je lopta bila prejaka za risivera.

48' Odbrana održava Petriotse u životu, prvo zaustavljaju opasan pas Vilsona pred crvenu zonu, a potom se Ninković probija do kvorterbeka Sihoksa, koji je treći put sekovan, pa nešto manje od 13 minuta pre kraja Nju Ingland kreće u napad za povratak u igru.

03:13 Počinje poslednja četrtina, ima li Nju Ingland snage za preokret?

III četvrtina – 14:24

45' U poslednja dva minuta perioda oba tima su imala po akciju koje su završeve ispucavanjem lopte.

43' Nije dugo trajala sledeća akcije Petriotsa. Brejdi je zbog faula tražio 20 jardi za prvi daun, gađao je LeFela, Edelmana i Amendolu, ali je skupio samo 11 jardi i vratio se na klupu.

* Deset poena zaostatka je najveća razlika koju su dve ekipe uspevale da preokrenu u Superboulu. Petsi moraju da odigraju istorijsi meč ako žele do titule.

42' TAČDAUN SIHOKS! 24:14 za Sijetl! Sihoksi su odigrali "plej" akciju za Linča, Vilson se izvlači u desnu stranu i pronalazi potpuno samog Daga Boldvina za novi tačdaun.

Vilson je meč počeo sa tri neuspešna pasa, od tog trenutka, od 25. minuta utakmce je nepogrešiv – 7/7.

40' Sjajan prodor Linča, novim trčanjem stiže na pet jardi od end-zone Petriotsa. Izbegao je čak četiri tekla rivala – Beast mode on. Sihoksi su sjajno kapitalizovali drugi presečen pas Brejdija.

38' PRESEČEN PAS! Bobi Vagner prekida nalet Petriotsa, preseca pas Toma Brejdija i donosi loptu Sijetlu.

36' Brejdi sve manje može da se osloni na trčanje svojih saigrača, Blant iz dva trčanja osvaja samo dva jarda, ali je i on pod sve većim pritiskom defanzivne linije Sihoksa, pa nema dovoljno prostora da baci pravi pas kad svojim risiverima.

34' FILD GOL SIHOKSI! 17:14 za Sijetl! Vilson ne pronalazi put do tačdauna, ali Stiven Hauška pogađa fild-gol sa 27 jardi za preokret.

* Metjuz je iz tri hvatanja skupio 100 jardi. Do SB je u karijeri imao 0.

31' Linč sjajno otvara drugo poluvreme, sjajnim trčanjem probija odbranu Petsa, a onda na scenu opet stupa neverovatni Metjuz koji okretom u vazduhu hvata pas od 45 jardi, te dovodi Sijetl pred end-zonu rivala.

02:00 Publiku na stadionu Univerziteta Finiks u Glendejlu u Arizoni na poluvremenu je zabavljala pop zvezda Keti Peri, uz pomoć hip-hoperke Misi Eliot. Javnost na društvenim mrežama nije bila oduševljena ovim nastupom.

II četvrtina – 14:14

30' TAČDAUN SIHOKS! 14:14! Dve sekunde pre kraja Sihoksi stižu do novog izjednačenja. Vilson baca perfektan pas na levu stranu, Logan Rajan je očajno pokrivao Krisa Metjuza koji postiže tačdaun.

Ovaj momak od SB nije imao nijedno hvatanje u sezoni! Bio je ovo napad od 80 jardi za 30 sekundi, što je tačno polovina onoga što su Sihoksi osvojili ukupno u prvom poluvremenu

30' Sihoksi se ne pradaju, iako im je ostalo 30 sekundi do poluvremena. Koriste jednu od retkih grešaka odbrane Petsa, Vilson osvaja 17 jardi trčanjem potom kompletira pas od 23 jarda, te dovodi tim u pozicuju da pentira u samoj zavšnici.

* Brejdi se izjednačio sa legendarnim Džoom Montanom po broju tačdaun u Superboulu, imaju po 11.

30' TAČDAUN PETRIOTS! 14:7 za Nju Ingland! Sjajna "mečap" igra Petriotsa opet donosi rezultat, Brejdi baca novi savšen pas, a Rob Gronkovski lako beži Kej Džej Rajtu i hvata tačdaun za novu prednost Petsa.

30' Brejdi strpljivom igrom osvaja prostor u završnici poluvremena, uz pomoć Edelmana i Verina stiže u poziciju za poentiranje. Šerman je daleko od svoje pozicije, lajnbeker mora da čuva Edelmana.

28' TAČDAUN SIHOKS! 7:7! Ovo je bila "penal" pozicija za Maršona Linča, trčanjem od tri jarde potiže tačdaun za izjednačenje.

27' Prva uspešna kacija Vilsona potpuno je pokrenula napad Sihoksa, pasom od 44 jarde za Krisa Metjuza (prvo hvatanje u sezoni) dovodi svoj tim u crvenu zonu prvi put na meču.

25' Vilson konačno uspeva da kompletira prvi pas u Superboulu i donosi prvi daun Sihoksima.

23' Ovaj put napad Petsa nije potrajao, Brejdi dva puta nije uspeo da pronađe Edelmana, te Sihoksi dobijaju šansu da se vrate u igru.

22' Odbrana Petsa nastavilja u svom ritmu, Vilson i dalje nema kompletiran pas, a oboren je drugi put na meču. Linč je takođe i dalje nemoćan, Nju Ingland lako vraća posed.

* Brejdi je postigao 10. tačdaun u Superboulu, ispred njega je u tom segmentu samo legendarni Džo Montana, sa jednim više.

18' TAČDAUN PETRIOTS! 7:0 za Nju Ingland! Ofanzivna linije Petsa je opet napravila neprolazan bedem ispred Brejdija koji baca još jedan perfektan pas, a Brendon LeFel postiže tačdaun za vođstvo Petsa u Superboulu.

17' Brejdi nastavlja da izlužuje kornerbekove Sihoksa, uspešno je bacao pasove ka šestorici razločitih risivera i opet doveo Petse u poziciju da poentiraju.

16' Odbrana Petriotsa igrač savršeno večeras, Vilson i Linč deluju nemoćno, pa Sihoksi opet lako gube posed.

I četvrtina – 0:0

* Petriotsi nisu osvojili nijedan poen u prvoj četvrtini u prethodnih pet Superboulova pod vođstvom Bila Bličika i Toma Brejdija. Sada je to već šest SB.

15' Linč konačno osvaja prvi daun za Sihokse u četvrtini, pola minuta pre kraja prvog perioda. Ovaj kontroverzni momak bi mogao da bude ključan faktor za Sihokse u ovom meču, u prethodnim duelima se mučio prilikom osvajanja jardi protiv Petsa.

14' PRESEČEN PAS! Džeremi Lejn preseca Brejdijev pas za TD ka Amendoli i donosi posed Sihoksima. U međuvremenu je Ričard Šerman povredio lakat, ali će nastaviti meč.

9' Brejdi igra bez greške na otvaranju meča, uz pomoć Gronkovskog i trčanja Blanta dovodi Petse prvi put na protivničku polovinu terena. Posle akcije pasa za Amendolu Nju Ingland stiže do "crvene zone".

6' Linč ne uspeva da probije defanzivnu liniju Petsa, zaustavljaju ga slavljenik Ninković i Vilfork, pa Nju Ingland ekspresno preuzima loptu.

* Brejdi je ostvario 17 pobeda više u plej-ofu nego šestorica kvorterbekova koji su izabrani na draftu ispred njega zajedno.

Specijalac Sihoksa je zakačio pantera Petsa posle ispucavanja, ali nije bilo vraćanja lopte pa su sudije poništile kaznu koja je trebalo da iznosi 15 jardi

5' Petriotsi uspevaju da osvoje jedan prvi daun (Šerman promašio čist tekl), ali je je odbrana Sihoksa zaustavila sledeća tri napada rivala i preuzela posed posle panta.

00:30 Počeo je Superboul XLIX, a početni udarac su izveli Sihoksi. Tom Brejdi počeo je svoj napad na svoju četvrtu titulu.

Stručnjaci su potpuno podeljeni kada su u pitanju favoriti u Superboulu, ali blagu prednost daju Nju Ingland Petriotsima.

Pre početka velikog finala proglašeni su najbolji pojedinci sezone, a najkorisniji igrač NFL (MVP) bio je kvorterbek Grin Bej Pekersa Erin Rodžers.

Petsi igraju osmi Superboul, šesti u Brejdijevoj eri koji ima šansu da postane treći kvorterbek sa četiri titule. On je rekorder NFL-a sa 20 pobeda i 49 tačdauna u plej-ofu, a ispred njega po broju titula su samo Teri Bredšo i njegov idol iz detinjstva Džo Montana.

Ilaj Mening ga je sprečio da ih još pre četiri godine prestigne. Evo kako se Brejdi spremao za svoj šesti napad na titulu.

U ovom milenijumu su samo tri puta bili rivali, Nju Ingland ima pobedu više, ali je Sijetl dobio poslednji okršaj pre dve godine.

Petsi su u finalu konferencije bili ubedljvi protiv Indijanapolis Koltsa 45:7, dok su Sihoksi u meču za infarkt napravili preokret protiv Grin Bej Pekersa za 28:22 posle produžetka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

186 Komentari

Podeli:

Ekipni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve