Nova vest
Ekipni sportovi

Ponedeljak, 04.02.2013.

03:03

Struja nestala, Rejvensi pobedili

Baltimor Rejvensi pobednici su 47. Superboula u Nju Orleansu. Oni su u borbi za trofej pobedili San Fransisko 49erse 34:31.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Utakmicu je obeležio nestanak struje u trećoj četvrtini, samo što se završio spektakl Bijonse na poluvremenu.

Pauza je preokrenula meč - u trenutku prekida Rejvensi su vodili 28:6, ali je San Fransisko na kraju imao dva napada za pobedu. Ipak, čvrsta odbrana i pametna strategija Džona Haarboa donele su mu pobedu protiv brata Džima i njegovih Najnersa, a Rejvensima drugi Superboul u istoriji.

Do trenutka prekida Rejvensi su totalno dominirali utakmicom i bili na dobrom putu da posle nešto više od decenije osvoje titulu. Sa tri bačena tačdauna tokom prvog poluvremena Džo Flako je čvrsto vodio utakmicu, a San Fransisko nije prišao bliže od dva fild gola, za 21:6 na poluvremenu.

Poluvreme je na Superboulu uvek duže, zbog spektakla na pauzi, ali niko nije očekivao da će samo 98 sekundi kasnije uslediti nova 20-minutna pauza zbog nestanka struje.

U tom kratkom periodu Rejvensi su povećali predsnost posle sjajnog pant riterna, pa su na 28:6 mnogi mislili da je meč gotov. Prekid će promeniti sve.

Očigledno je više prijao ekipi u crvenim dresovima, koja je vrlo brzo zabeležila dva tačdauna i vratila meč u kategoriju neizvesnih sa 28:20, pet minuta pred kraj treće četvrtine.

Posle razmene fild golova dramu je pojačao Kolin Kepernik, koji je potpuno preuzeo kontrolu nad mečom. Mladi QB Najnersa je utrčao u end zonu sa 15 jardi (rekord Superboula za kvoterbekove), posle čega su Najnersi smanjili na 31:29, na ulasku u poslednjih 10 minuta (pokušaj za 2 im nije uspeo).

U dramatičnom sledećem napadu ključno hvatanje imao je Enkuan Boldin - on je u teškoj situaciji za Rejvense, na trećem daunu, uhvatio teški pas i doveo svoju ekipu do daljine odakle su fild golom stigli do pet poena prednosti.

Najnersi su nastavili da napadaju odlično, stigli unutar deset jardi, ali iz četiri pokušaja nisu uspeli da naprave tačdaun.

Tada je na scenu stupio Džon Harbo, koji je na četvrtom pokušaju, na samo 12 sekundi pred kraj umesto ispucavanja iz end zone tražio od svog tima da napravi sejfti. Veći deo vremena je u tome protekao, pa je Najnersima ostao samo jedan pokušaj da vrate pant, u čemu nisu uspeli.

San Fransisko nikada ranije nije izgubio Superboul, pet puta je pobediou najvećem meču sezone. Baltimor je osvojio oba Superboula u kojima je igrao.

Rej Luis se prstenom oprostio od 17-godišnje karijere u Rejvensima, Džo Flako je MVP (22/33, 287 jardi, 3 tačdauna, nijedna presečena lopta). Flako u plej ofu ima 11 tačdauna i nijednu presečenu, što nije uspelo nikome od Džoa Montane 1989. Montana je te godine u završni drajv za pobedu krenuo sa 8 jardi, Kepernik je bio vrlo blizu da za SF učini istu stvar samo desetak jardi bliži end zoni.

Superdoum u Nju Orleansu, koji je domaćin meča, poznat je kao centralno mesto borbe protiv posledica uragana Katrina, koji je sredinom prošle decenije uništio veliki deo „Big Izija“.

U ponedeljak od 14:30 na Radiju B92 emisija Sa terena posvećana Superboulu. Gosti su najstručniji novinari za NFL u Srbiji - Miloš Šakan (Arena Sport) i Predrag Žule Jurišević (Sport klub).

Snimak emisije od ponedeljka popodne će biti dostupan na našoj stranici FM.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Podeli:

Ekipni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve