Nova vest
Ekipni sportovi

Sreda, 24.02.2010.

02:39

Tomlinson i Vestbruk dobili otkaze

Raninbekovi Lendenijen Tomlinson i Brajan Vestbruk otpušteni su od svojih timova San Dijego Čardžersa, odnosno FIladelfija Iglsa.

Izvor: B92, ESPN

Autor:B92, ESPN

Default images

Tomlinson je devet godina igrao za Čardžerse, a za to vreme postao je jedan od najboljih trka;a u ligi. Sa 12.490 istrčanih jardi je deveti trkač svih vremena. Sa 138 istrčanih tačdauna je drugi u istoriji, a sa ukupno 153 treći. Vestbruk je 2007. predvodio ligu u jardima iz skrimidža (2.104), a tokom osam sezona u Iglsima istrčao je 5.995 jardi i uhvatio 426 pasova za još 3.790.

Oba igrača su prošlog leta napunila 30 godina, a protekle sezone su zbog povreda igrali ispod svog nivoa.

Lendenijan Tomlinson je devet godina igrao za Čardžerse, a za to vreme postao je jedan od najboljih raninbekova u ligi. Sa 12.490 istrčanih jardi je deveti trkač NFL-a svih vremena. Sa 138 istrčanih tačdauna je drugi u istoroji, a sa ukupno 153 treći. 2006. je bio MVP lige kada je postavio rekord NFL-a sa 31 tačdaunom i 186 poena u jednoj sezoni. Te i sledeće godine bio je najbolji trkač lige.

Tomlinson je već kao ruki izgradio ime. 2001. godine je istrčao 1.236 jardi i deset tačdauna. Njegova spospobnost trčanja, velikih utakmica I postizanja TD-a pomogla je Druu Brisu i Filipu Riversu da postanu vrhunski kvorterbekovi.

“To se dugo spremalo, znao sam da će se desiti. Sada kada je zvanično pokušaću da naprvaim novi korak u karijeri igrajući za neki drugi tim”, istakao je Tomlinson.

“Rekao samo mu da mi je to bila najteža odluka tokom 26 godina u ovom poslu. Nisam blizak sa mnogo igrača, ali sam sa njim bio najbliži. Bilo mi je teško da mu saopštim odluku”, izjavio je predsednik Čardžersa Din Spanos.

“On je jedan od najboljih igrača i ljudi u čijem sam okruženju imao čast da budem. Mnogo će mi nedostajati”, istakao je lajnbeker Šon Merimen.

Vrhunac karijere popularnoh LT-ja desio se 10. decembra 2006. godine. Tog dana je protiv Denver Bronkosa istrčao svoj treći tačdaun na meču kojim je oborio record Šona Aleksandera (28) po broju TD-a u sezoni. Njegovi linijaši su ga na ramenima nosili duž linije terena dok mu je masa klicala “LT, LT” i “MVP, MVP”.

Tokom Tomlinsonove ere Čardžersi su pet puta igrali u plejofu, a najdalje su stigli 2007. kada su u finalu AFC-a poraženi od Nju Ingland Petriotsa. Pobeda u Superboulu je i dalje glavni cilj Tomlinsonu.

“Glavna stvar za mene je da pokušam da osvojim prsten. To je moj cilj broj 1. To je glavni razlog zašto i dalje maksimalno treniram. Verujem da još uvek postoji šansa da osvojim titulu. Zbog toga će sledeći tim u koji odem biti onaj koji ima šansu da osvoji Superboul. Ne mogu sada da mislim koje su to ekipe, za to imam menadžera koji će mi ponuditi neke opcije”, zaključio je LT.

Filadelfija Iglsi otpustili su raninbeka Brajana Vestbruka posle osam sezona saradnje.

Vestbruk, nekadašnji Ol-pro igrač, predvodio je 2007. ligu u jardima iz skrimidža (2.104 jarda), što je i rekord Iglsa u jednoj sezoni. Te godine istrčao je 1333 jarde za 12 tačdauna. Međutim, prošle sezone je zbog povrede zgloba propustio osam utakmica, a istrčao je samo dva TD-a. Sledeće sezone trebalo je da zaradi 7,25 miliona dolara.

Trener Iglsa Endi Rid rekao je da Vestbruk, ipak, treba da dobije još jednu šansu da igra.

“Brajan je jedan od najboljih igrača Iglsa svih vremena, a kao osoba i lider je još bolji. Mislim da NFL nikada nije video tako svestranog raninbeka. Nije imao slabosti”.

Rid je uveren da Vestbruk i dalje želi da igra, ali Iglsi sada imaju novog trkača. Lišon Mekoj je kao ruki protekle sezone istrčao 637 jardi i četiri tačdauna u 16 mečeva. Sada je on raninbek broj 1.

“On će da preuzme loptu sada”, rekao je Rid.

Sezona je za Vestbruka krenula nizbrdo 26. oktobra kada je glavom udario u kolenu lajnbekera Londona Flečera I dobio potres mozga. 15. novembra je doživeo još jedan potres mozga u meču sa San Dijegom zbog kojeg je propustio poslednjih pet utakmica. Trebalo je da se vrati u plejofu.

Tokom osam sezona u Filadelfiji istrčao je 5.995 jardi, a uhvatio 426 pasova za još 3.790 jardi. 30-godišnji Vestbruk je ukupno istrčao, uhvatio i vratio posle pantova 68 tačdauna.

Vestbruk je na draftu 2002. izabran u trećoj rundi sa univerziteta Vilanova, a lider je Iglsa po broju jardi iz skrimidža (9.785). Drugi je po broju istrčanih jardi iza Vilberta Montgomerija, a treći po broju uhvaćenih pasova iza Herolda Karmajkla i Pita Retclafa.

Karlmajkl i Stiv Van Buren su jedini igrači Iglsa koji su postigli više tačdauna od Vestbruka. Sa 20 utakmica sa preko 100 jardi izjednačio je drugi najbolji rekord kluba.

“Brajan Vestbruk je jedan od najenergičnijih igrača u istoriji franšize, a svakako je jedan od najpopularnijih. Bio je moj omiljeni igrač, a njegove liderske sposobnosti i vrline će nam mnogo nedostajati”, izjavio je Džefri Luri, vlasnik Filadelfija Iglsa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Ekipni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu