Nova vest
Fudbal

Subota, 05.07.2014.

08:11

1/4: Dupli duel Evrope i Amerike

Nastavak mečeva četvrtine finala Mundijala otkriće imena drugog polufinalnog para, a za to se bore Argentina i Belgija, te Holandija i Kostarika.

Izvor: SV

Autor: SV

Default images

Prvi će na teren izaći fudbaleri Argentine i Belgije, koji se u svom petom međusobnom duelu sastaju u Braziliji, a četiri sata kasnije snage će odmeriti Holandija i Kostarika.

Pobednici ovih četvrtfinalnih duela će biti protivnici u polufinalu, koje je zakazano za sredu 9. jul u Sao Paolu.

Prethodno, plasman u polufinale izborile se selekcije Nemačke i Brazila, “Panceri” su minimalnim rezultatom savladali Francusku, dok je domaćin Mundijala sa 2:1 bio bolji od Kolumbije.

Generalni utisak je da fudbaleri Argentine nikako ne pokazuju igre koje se od njih očekuju, u dosadašnjem delu Mundijala nisu pokazali sve što mogu, a ljubiteljima fudbala ostaje nada da je to bila samo taktika i čuvanje najboljeg za finiš takmičenja.

Do četvrtfinala izabranici Alehandra Sabelje su stigli teškom pobedom nad Švajcarskom, tek posle produžetaka, a sada će pred sobom imati još jednu evropsku selekciju, koja apsolutno nema šta da izgubi.

Opšti utisak je da je igra Argentine u velikoj meri podređena motivaciji Lionela Mesija, fudbaler Barselone ne blista, ali kada je najpotrebnije reaguje najbolje moguće, kao u slučaju asistencije Anhelu di Mariji za gol protiv Švajcarske.

“To je ipak Palasiosov gol, on je presekao napad, a Mesi je potom uradio ono što najbolje radi. Svaki tim koji bi imao njega u timu svako bi se oslanjao na njegove mogućnosti, ali verujem da to nije ključno, on jeste najbolji fudbaler sveta, ali je takođe i samo deo tima”, objasnio je Sabelja.

Reprezentacija Belgije je do same završnice turnira stigla takođe posle dodatnog vremena, selekcija Sjedinjenih Država je savladana uz velike poteškoće, ali to ni malo ne brine selektora Marka Vilmotsa.

“Držaćemo se svog stila igre, nema razloga da se branimo. Igramo fudbal koji je kompaktan i ne ostavlja protivniku mnogo prostora. Napadaćemo i braniti se kao tim. Balans između dve faze je ključan, svesni smo da možemo da napišemo nove stranice istorije, igraći to znaju i spremni su da igraju svoju igru”, rekao je Vilmots.

Ove ekipe su do sada ostvarile po četiri pobede na Svetskom prvenstvu, postigle isti broj golova (6), a pre mundijalskog duela sastale su se četiri puta, tri trijumfa je zabeležila Argentina, jednu Belgija uz gol razliku 10:4 za “Gaučose”.

Samim startom utakmice između Holandije i Kostarike biće otvorena nova strana u istoriji, pošto se nacionalne selekcije ovih zemalja nikad nisu našle jedna naspram druge na fudbalskom terenu.

Holanđani su u dosadašnjem toku Mundijala varirali od prefektnih do bledih partija, ali srazmerno renomeu nema sumnje da su favoriti za prolaz dalke.

Razlog za to može predstavljati i činjenica da su jedna od najefikasnijih reprezentacija na turniru (12 golova), a da Kostarika poslednje dve utakmice nije uspela da reši u svoju korist u regularnih 90 minuta.

Selekcija Luja van Gala je u četvrtfinalu savladala Meksiko sa 2:1, potpunim preokretom u poslednjih pet minuta, dok je Kostarika posle boljeg izvođenja penala eliminisala Grčku.

Mediji u Holandiji nisu očekivali da ćemo stići ovako daleko, ali to nije problem, mi imamo svoje ciljeve i ambicije. Nismo najbolji tim na prvenstvu, ali nas nije lako pobediti. Pokazali smo da možemo do finala, ali oprez mora da postoji, na Kostariku mediji ne shvataju za ozbiljno, ali mi ne delimo to mišljenje”, rekao je Van Gal.

Duel osmine finala između Kostarike i Grčke se gotovo očekivano preselio u penal seriju, gde je ekipa koju kao “desetka” predvodi fudbaler PSV Ajndhovena Brajan Ruis bila koncentrisanija i pribranija u najvažnijim momentima.

Imam mnogo prijatelja u Holandiji, to je moj dom godinama, drago mi je što se sastajemo sa tom reprezentacijom, ali daleko od toga da mislimo da će biti lako. Ipak, mi smo ostvarili svoj san i daćemo sve od sebe da ga produžimo”, rekao je Ruis.

Četvrtfinale Svetskog prvenstva
18.00 Argentina Belgija
Stadion Nasional, Brazilija
22.00 Holandija Kostarika
Arena Fonte Nova, Salvador

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu