Nova vest
Fudbal

Subota, 21.06.2014.

23:45

Džeko tragičar, Nigerija poslala BiH kući

Reprezentacija Nigerije savladala je Bosnu i Hercegovinu minimalnim rezultatom i ostavila "Zmajeve" bez osmine finala.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Nigerijci su golom Pitera Odemvingija posle pola sata igre zabeležili prvu pobedu na SP od 1998. godine i došli na korak od druge faze takmičenja.

Neposredno pre gola Odemvingija BiH je poništen regularan gol Edina Džeka, zbog nepostojećeg ofsajda. Međutim, "Zmajevi" su bili nemoćni u nastavku, teško su stizali do šansi, ali je Džeko u nadoknadi vremena promašio dva zicera za remi.

Argentina je sa dve pobede u osmini finala, dok Nigerija, koja igra sa "Gaučosima" u poslednjem kolu, mora da navija za BiH protiv Irana, ako želi dalje.

Duel Nigerije i BiH u Kujabi počeo je obećavajuće, ofanzivnom igrom oba tima, ali bez konkretnih akcija i opasnosti po oba gola. Nigerijci su bili opasniji u prvih 20 minuta, Odemvingi i Onazi su dobro šutirali sa distance, ali je lopta završila ili poed gola, ili odbranom Begovića.

Od 20. minuta razigrala se i BiH, koja je posle jedne sjajne akcije kroz sredinu stigla do gola. Džeko je dobio savršen pas i lako savladao Daudu, ali su mu sudije sa Novog Zelanda poništile pogodak. Usporeni snimak je pokazao da napadač Mančester Sitija nije bio ni blizu ofsajda u trenutku dodavanja lopte.

Samo nekoliko minuta kasnije Džeko je opet izašao ispred Enjame, sada je imao rivala 'na leđima', ali je on dobro šutirao. Ipak, golman Nigerije sjajno brani udarac i spasava gol. A onda, u 29. minutu Nigerija stiže do gola za pobedu.

Emanuel Emenike je sjajno prošao po desnoj strani, izdržao duel sa Emirom Spahićem i namestio zicer Odemvingiju koji je lako savladao saigrača iz Stouka Begovića.

U samom finišu poluvremena Begović spasava BiH nakon solo-prodora Ahmeda muse, dok s druge strane Džeko propušta dobru šansu, šutira preko gola.

U drugom poluvremenu BiH je krenula ofanzivno, ali za 15 minuta nije stvorila ni jednu konkretnu gol šansu. Tada "Zmajeve" stiže umor po sparnom vremenu u Kujabi i Nigerija preuzima konrolu.

Kreće kanonada ka golu BiH, ali sjajni Begović brani šuteve Babatunde i Emenikea, koji ne koristi ni šansu sa ivice peterca. Sušić uvodi dva pojačanja u tim, Ibiševića i Salihovića, ali se tandem iz Bundeslige nije snašao.

Kada je delovalo da više nema šanse da zapreti rivalu, BiH stiže do dve najbolje šanse na utakmici, u nadoknadi vremena. Oba puta glavni akter bio je Edin Džeko, koji oba puta sa svega nekoliko metara šutira u golmana Enjeamu, a jednom se lopta odbija i pogađa stativu, ali ne ulazi u gol.

Na kraju ostaje 1:0, Nigerija prvom pobedom posle 16 godina na korak od osmine finala, BiH još čeka prvi bod.

Duel dve reprezentacije kao i svakoga dana mogli ste da pratite na našem Live blogu, i komentarisati uz hešteg #B92Brazil.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

183 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve