O. Slonovače – druga faza na dohvat ruke

Treći put uzastopno plasirali su se na Mundijal, ali još nijednom nisu prošli grupnu fazu.

Izvor: B92

Petak, 30.05.2014.

11:30

Default images

Pre osam godina igrali su u grupi sa Holandijom i Argentinom, pre četiri sa Brazilom i Portugalom, a sada se i sreća konačno osmehnula ’Slonovima’, pošto su u grupi sa Kolumbijom, Grčkom i Japanom.

Posao nikako neće biti lak, ali čini se da su Jaja Ture, Drogba, Kalu i ostali timski napokon sazreli za plasman u osminu finala. Videćemo hoće li se to i ostvariti.

Kako su došli do Brazila?

Beta/AP Photo/Armando Franca, File
Kao i u nekoliko ranijih ciklusa, ‘Slonovi’ nisu imali previše problema da izbore završnicu Mundijala. U plej-of rundu kvalifikacija prošli su kao prvoplasirani iz grupe C u konkurenciji Maroka, Tanzanije i Gambije. Ostvarli su učinak od četiri pobede i dva remija, uz gol razliku 15:5. Tanzaniju i Gambiju su savladali po dva puta, dok su sa Marokancima dva puta remizirali. Žreb im je dodelio Senegalce, a Drogba, Kalu, braća Ture i drugovi malo su se opustili posle 3:1 u Abidžanu. Musa So je u 72. minutu revanša uneo paniku među ‘Slonove’, ali je Salomon Kalu svojim petim golom u kvalifikacijama doneo domovini plasman na najveću svetsku smotru.

Afrika, učinak u grupi C:
Obala Slonovače – Tanzanija 2:0
Maroko – Obala Slonovače 2:2
Obala Slonovače – Gambija 3:0
Gambija – Obala Slonovače 0:3
Tanzanija – Obala Slonovače 2:4
Obala Slonovače – Maroko 1:1

Tabela:
1. Obala Slonovače 4 2 0 15:5 14
2. Maroko 2 3 1 9:8 9
3. Tanzanija 2 0 4 8:12 6
4. Gambija 1 1 4 4:11 4

plej-of runda:
Obala Slonovače – Senegal 3:1
Senegal – Obala Slonovače 1:1

Lista strelaca:
1. Salomon Kalu 5 golova
2. Didije Drogba 4
3. Jaja Ture 4

Ključni igrači

Beta/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert, File
Obala Slonovače individualno je verovatno najjača afrička selekcija. Jaja Ture jedan je od najboljih fudbalera na svetu, a bio bio još priznatiji da je npr. Južnoamerikanac, što je česta tema u medijima prethodnih meseci. Podjednako je koristan i nazad i napred, drži celu sredinu terena i biće vođa ’Slonova’ u Brazilu. Leđa njemu, ali i celoj ekipi, držaće Šejk Tiote i Didije Zokora. Uprkos činjenici da ima 36 godina, Didije Drogba i dalje je velika pretnja protivničkim golmanima, samo jedan trenutak Drogbinog blistavila može da reši utakmicu. Salomon Kalu preporodio se otkad je napustio Premijer ligu, sada je u ne naročito efikasnoj Ligi jedan za Lil dao 16 golova, a sjajni napadač Svonsija Vilfred Boni upotpunjuje fantastični napad ekipe. Uz to, brzonogi Žervinjo iza sebe ima dobru sezonu u Romi i obično je na maksimumu kada igra za nacionalni tim.

Zvezda

Beta/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
Uz sve dužno poštovanje prema liku i delu znalca kakav je Jaja Ture, uloga prve zvezde ekipe pripada 36-godišnjem kapitenu Didijeu Drogbi. “Maršal Tito”, kako ga je majka zvala u mladosti, više od deceniju teroriše golmane širom Evrope i sveta. Smatra se jednim od najboljih napadača u poslednjih deset godina, a krase ga velika snaga, odlična tehnika i neverovatan osećaj za gol. Sa Čelsijem je osvojio sve što se u klupskom fudbalu može osvojiti, a na svoje treće Svetsko prvenstvo ide kao napadač turskog Galatasaraja.

Budući heroji

Beta/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
Jedan od najtalentovanijih mladih igrača ’Slonova’ jeste 21-godišnji desni bek Serž Orije. Zovu ga ’Dani Alves Obale Slonovače’, a već dve sezone igra odlično u dresu Tuluza. Spominju ga kao najrealniju zamenu Bakariju Sanji, koji će najverovatnije napustiti Arsenal. Prodoran je, a u Ligi jedan postigao je šest golova. Na istoj poziciji igra i 23-godišnji Bris Đa Đeđe, koji je dobio prednost u odnosu na Emanuela Ebuea.



Ni Boni se sa 25 godina ne može nazvati ’starim’, tako da ’Slonovi’ imaju kvalitetn tim i u perspektivi.

Selektor

Beta/AP Photo/Armando Franca, File
Imao je bogatu igračku karijeru, a pozicija selektora Obale Slonovače prvi je trenerski posao 42-godišnjem Sabriju Lamušiju. Tim je preuzeo 2012. godine i insistira na napadačkom fudbalu, mada je sa onim što ima na raspolaganju među ’Slonovima’ teško igrati ikako drugačije. Upravo će to biti Lamušijev najveći izazov na SP – da pronađe pravu kombinaciju i odbranu učini boljom nego što imena koja je čine govore o njoj. U Obali Slonovače često je i oštro kritikovan, naročito posle ispadanja u četvrtfinalu Kupa afričkih nacija prošle godine. Pred Mundijal se odrekao iskusnih igrača kao što su Ebue, Romarik i Tijene, a da li će to proglasiti hrabrošću ili ludošću, zavisiće od toga hoće li Obala Slonovače prvi put u istoriji proći grupu na SP.

Taktički ugao

Beta/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
Obala Slonovače je na prethodna dva Mundijala igrala napadački fudbal, lep za oko. Ali kako su sami reprezentativci nekoliko puta istakli, to im nije donelo previše uspeha. Dolaskom Sabrija Lamušija na klupu ‘Slonovi’ su zaigrali defantivnije, čvršće, pa sada dosta teže primaju golove. Svaka linija tima je izuzetno jaka, odbranom komanduje stariji od braće Ture – Kolo, dok je sredina terena pod jurisdikcijom Jaje Turea, Didijea Zokore i Čeika Tiotea. Napadačke akcije kreću uglavnom kroz sredinu, ali se lopta vrlo brzo šalje na bokove do Salomona Kalua i Žervinja. Pozicija jedinog napadača rezervisana je za neprikosnovenog Drogbu, pa su tako sve lopte usmerene ka njemu – bilo po zemlji ili kroz vazduh.

Istorija

Beta/AP Photo/Abdeljalil Bounhar, File
Obala Slonovače je zapadnoafrička država koja izlazi na Gvinejski zaliv. Graniči se sa Liberijom, Burkinom Faso, Gvinejom, Malijem i Ganom. Ova zemlja je francuska koloniija još od 1893. godine. Najsnažnija državna izvršna institucija je predsednik. Glavni grad je Jamusukro, iako je Abiđan najveći grad i luka.

Fudbalski procvat doživeli su tek u 21. veku, iako su prvu međunarodnu utakmicu odigrali još 1960. godine. Ekspanzija najvažnije sporedne stvari na svetu u ovoj zemlji počela je pojavom igrača kakvi su Didije Drogba, Salomon Kalu, Didije Zokora, Kolo Ture.

Najbolji strelac u istoriji nacionalnog tima je Didije Drogba (63), dok je najviše utakmica odigrao upravo njegov imenjak Zokora (118).

Neki se možda sećaju četvrtfinala Afričkog kupa nacija kada je posle 24 izvedena penala ova ekipa savladala Kamerun koji je predvodio Samjuel Eto. Zanimljivo je to što im to nije prvi put da se tako nešto desilo, pošto su na turniru 1992. pobedili Ganu posle istog broja jedanaesteraca. Te dve utakmice su mečevi na kojima je izvedeno najviše penala u istoriji reprezentativnih zvaničnih takmičenja.

Trenutni šampion ove države je fudbalski klub Seve Sports iz San Pedra, grada koji je, kao i Abiđan, luka na Gvinejskom zalivu. Najuspešniji klub iz ove zemlje je ASEC Mimosas iz Abiđana, a osvojio je čak 24 titule prvaka. Jedan igrač Partizana ponikao je u ovom klubu, a to je Ismael Beko Fofana.

Učinak na SP

1930-1970. Nisu učestvovali
1974-2002. Nisu se kvalifikovali
2006. Grupna faza 3 1 0 2 5:6
2010. Grupna faza 3 1 1 1 4:3
Ukupno: 3/20 Mundijala 6 2 1 3 9:9

Slavni dani

Beta/AP
Grupna faza SP 2006.
Argentina – Obala Slonovače 2:1
Hamburg; 10. jun

Najslavniji meč za sada je onaj protiv Argentine, pošto im je to bio i debi. Golovima Krespa i Saviole Južnoamerikanci su došli do prednosti, da bi zvezda ekipe Didije Drogba samo ublažio poraz na 2:1. Taj meč je odigran samo veče pred poraz SCG od Holandije golom Robena, kojeg je čuvao Goran Gavrančić.



Grupna faza SP 2006.
Obala Slonovače – SCG 3:2
Minhen; 21. jun

Drugi slavni meč je sigurno njihova prva pobeda u istoriji, i to upravo protiv SCG. Žigić i Saša Ilić doneli su prednost našoj reprezentaciji, ali nakon crvenog kartona koji je dobio Albert Nađ se sve okrenulo. Aruna Dindan je smanjio i izjednačio rezultat, a čovek koji me je naterao u suze bio je Bonaventur Kalu postigavši u 83. minutu gol sa bele tačke za istorijsku pobedu njegove nacije.



Grupna faza SP 2010.
Obala Slonovače – Portugal 0:0
Port Elizabet; 15. jun

Obala Slonovače je remijem protiv Portugala od 0:0 započela takmičenje 2010. godine, ali, to im nije bilo dovoljno, pošto su izgubili od Brazila, dok je Portugal remizirao sa Kariokama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: