Nova vest
Auto-moto

Subota, 27.06.2015.

16:42

Markes: Pobeda je moja; Rosi: Pričaćemo...

Aktuelni šampion kraljevske klase Moto GP šampionata Mark Markes rekao je da je zaslužio pobedu u Asenu i dodao da ponašanje Valentina Rosija nije bilo fer.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images
Beta/AP Photo/Vincent Jannink

Njih dvojica su imali kontakt u pretposlednjoj krivini staze „Asen“ u poslednjem krugu Velike nagrade Holandije, kada je Markes pokušao da pretekne Rosija pri kočenju. Španac je praktično izgurao ’Doktora’ sa staze, ali se vratio ispred vozača Repsol Honde i došao do treće pobede ove sezone, a 111. u karijeri.

Markes je istakao da je bio uz Rosija i da je ispravno postupio da bi preuzeo vođstvo i da mu je Rosi zatvorio vrata i stigao do pobede samo zato što je isekao poslednju krivinu. Italijan posle kontakta, inače, nije mogao da izbegne izletanje, jer bi u suprotnom verovatno došlo do novog kontakta između njih dvojice.

Osećam da sam pobedio na trci. Ne mislim da je neko želeo kontakt, ali mislim da sam imao savršeni ulaz u poslednju šikanu. Kada smo se dotakli, bili smo u istoj poziciji, ali ja nisam bio iza. Mislim da me je video, ali ono što znam je da sam ja pravilno završio trku jer nisam izašao sa staze“, rekao je Markes, koji je takođe isekao poslednju krivinu, ali ne toliko kao Rosi.

’Doktor’ je posle trke rekao da želi da zajedno sa Markesom pogleda snimak incidenta, baš zbog toga što su izneli različite verzije događaja.

Možda je bolje da vidimo šta se desilo neki drugi put jer svako ima svoje mišljenje. Mislim da sam ja bio ispred, kočio sam jako, ostao sam u centru staze i bio sam već u prvom delu šikane kada je on krenuo na mene. Samo sam video njegov pneumatik i dotakao mi je rame. Hteo sam da uđem pravilno u šikanu, imao sam idealnu putanju, ali posle kontakta to nije bilo moguće. Kada sam izleteo, prvo što sam pomislio je da dam gas jer nisam znao koliko je duboko. Imao sam sreću što sam iskontrolisao motor. To je moja verzija, a svi znamo njegovu“, rekao je Rosi.

Direkcija trke je incident proglasila trkačkim, istakavši da je jasno da je 'Doktor' sve vreme bio ispred i da izletanjem sa staze nije dobio nikakvu prednost u odnosu na Markesa. U zaključku se navodi da je Rosi imao pravo na trkačku liniju, ali da posle kontakta nije mogao da izbegne izletanje, a da je suština da nije dozvoljeno izgurati drugog vozača sa idealne linije, što Markes jeste uradio.

Upitan šta bi uradio da je bio u Rosijevoj poziciji, Markes je odgovorio:

Nikad se ne zna. Ali, posle ovog iskustva, znam šta treba da uradim“.

Rosi je takođe dodao da nije želeo da ulazi u raspravu oko incidenta sa Markesom odmah posle trke.

Otišao sam do Marka, ali sam video da je malo ljut i zbog toga nisam želeo da mnogo pričamo. Posle trke glave su još usijane. Pričaćemo kada se stišaju strasti“, istakao je Rosi.

Na pitanje da li oseća da bi bilo koji vozač osim Rosija trebalo da bude kažnjen zbog takvog poteza, Markes je odgovorio:

Videćemo u budućnosti. Kada neko to uradi, možemo da kažemo: ’Valentino je to uradio i ništa se nije desilo’“.

Na našem sajtu možete da pročitate i intervjue sa Aleksom Markesom i braćom Espargaro - Alešom i Polom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve