Nova vest
Auto-moto

Četvrtak, 10.09.2015.

10:30

Imola – mesto na kojem Senin duh i dalje živi

Imola je posebno mesto za sve ljubitelje auto-moto sporta, a mene asocira samo na jedno, odnosno na jednu osobu – Aertona Senu.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images
Foto: B92/Marko Trajkoviæ

Kada sam krenula na odmor u Rimini, dobro, i na trku u Mizanu, morala sam da svratim do Imole koja se nalazi usput, nekih šest kilometara van auto-puta koji vodi do mog krajnjeg odredišta.

Pošto nemam svoj blog, ovu vest ćemo morati da zavedemo kao ’Jelena na stazi/pisti’ ili nešto slično, jer sam jedan od onih novinara koji ne može da miruje ako ima nešto što može da podeli sa svojim čitaocima.

Bila sam na mnogim stazama poslednjih godina, od kojih su neke i legendarne, kao Monca i Le Man, ali nikada nisam bila toliko napeta pred odlazak na neku od njih kao pre nego što sam stigla u Imolu. Neki to neće razumeti, ali, to je mesto na kojem je život izgubio čovek zbog kojeg sam ja toliko zavolela Formulu 1. O tome sam više pisala kada smo odbrojavali do početka prošlogodišnjeg Mundijala u Brazilu.

Od Senine pogibije je prošlo više od 21 godine, ali ja taj 1. maj 1994. godine pamtim kao da je juče bio. I sećanje na taj dan, ali i sve ono čega se sećam kada sam kao klinka gledala legendarnog Brazilca u bolidima Lotusa, Meklarena i Vilijamsa vratilo mi se po dolasku u Imolu.

Stazu „Enco i Dino Ferari“ okružuje Akve Minerali park u kojem se i nalazi spomenik Seni. Simbolično, on se nalazi nasuprot mesta gde je trostruki svetski šampion poginuo, kada je udario u zid u krivini Tamburelo.

Od startno-ciljnog pravca, gde glavna tribina u poslednjih desetak godina nosi ime po Seni, šetnja do spomenika traje nekih deset minuta. Delom prolazite pored oboda staze u Imoli, a duž ograde stoje brojne zastave, cveće i poruke koje su Senini navijači širom sveta ostavili. Kada se probijete kroz park i stignete do staze to je i znak da spomenik nije daleko, a plato na kojem se nalazi oduzima dah.

Bilo da ste gledali Senu ili samo slušali o njemu, ne možete da ostanete ravnodušni. Ako vam do tada nije bilo jasno, onog trenutka kada stanete pred spomenik shvatićete koliko je on bio voljen i cenjen. I to se nije promenilo iako je prošla 21 godina od njegove smrti, a ja sam sedeći na klupici koja gleda na njega shvatila da Senin duh i dalje živi u Imoli, čitajući poruke od kojih su mnoge ostavljene poslednjih godina.

Vremena za setu nije bilo, morala sam da nastavim put dalje do Riminija, a potom i Mizana, gde sam uživala gledajući MotoGP vozače kako se nadmeću u kartingu u čast Marka Simončelija. Imolu ću definitivno posetiti opet, kada budem u prilici, a sada svu pažnju okrećem svemu onome što će se dešavati na stazi „Marko Simončeli“ od danas do nedelje.

Više o legendarnom Brazilcu možete da pročitate u našoj temi povodom 20. godišnjice njegove smrti.

Jelena Trajković (@zvezdica)

.

.

.

.

.

.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu