Nova vest
Auto-moto

Petak, 01.05.2015.

12:25

21 godina od smrti Aertona Sene

Pre 21 godinu na stazi Imola u San Marinu poginuo je jedan od najvećih vozača Formule 1 – Aerton Sena.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images
© Williams F1/Sutton

Brazilac će ostati upamćen po tri titule šampiona, te kao čovek koji je F1 učinio jednim od najpopularnijih sportova na svetu.

Takođe, njegovi dugogodišnji dueli sa Alanom Prostom su među najlegendanijim okršajima dvojice vozača u istoriji automoto sporta.

Sena je debitovao 1984. za Toleman tim, a iste godine je izvezao jednu od legendarnih trka kada je na vlažnoj stazi Monaka prestigao Prosta u ciljnoj liniji.

Na kraju godine je prešao u Lotus u kojem je zabeležio prvu od šest pobeda u naredne dve godine, čime je privukao pažnju Meklarena. Već u debitantskoj godini je osvojio titulu, nakon čega su usledile dve legendarne sezone i epski dueli sa Prostom.

Osvojio je još dve titule pre tragičnog 1.maja 1994. godine u San Marinu. Njegov bolid je u sedmom krugu neobjašnjivo izleteo sa staze i zakucao se u barijeru pri brzini od 300 km/h. Sena je preminuo u bolnici.

Više o Aertonu Seni:
Aerton Sena, legenda koja živi
U znak sećanja na Aertona Senu
Aerton Sena, moj ujak, moja inspiracija
Aerton Sena jedinstven i najveći

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Adrijan Njui napušta Red Bul

Britanac Adrijan Njui početkom 2025. godine napustiće tim Red Bula, čiji je dugogodišnji inženjer, saopštio je danas taj tim Formule 1."Adrijan Njui će napustiti Red Bul posle 19 godina".

B92.sport

14:18

1 d

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu