Nova vest
Auto-moto

Sreda, 18.02.2015.

12:50

Direktan udar Formule 1 na Fetela

Vozačima Formule 1 biće zabranjeno da menjaju dizajn svojih kaciga tokom sezone po novim pravilima koja će biti uvedena ove godine.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images
Getty Images/Red Bull Content Pool

Do takvog zaokreta u razmišljanju došlo je pošto čelnici šampionata smatraju da bi novim ljubiteljima Formule 1 mogle da smetaju toliko česte promene kaciga.

Jedan od najekstremnijih primera po tom pitanju sigurno je četvorostruki svetski šampion Sebastijan Fetel, koji je od početka karijere promenio oko 60 kaciga.

Nemac je tokom godina menjao kacige posle svake pobede, ali je imao nove i za posebne prilike, kao što su noćne trke, one u Nemačkoj ili ulicama Monte Karla.

Fetelov pristup izboru kaciga je, inače, kontradiktoran onome kakav su imali brojni legendarni vozači, između ostalih Aerton Sena, koji su ostali upamćeni po jednom dizajnu. Svi i danas znaju da je Senina kaciga bila žuto-zelena, a takvu je imao od početka karijere do pogibije 1. maja 1994. godine na Velikoj nagradi San Marina.

Zabrana promene dizajna kacige će biti doneta i u cilju marketinga, slično kao što je prošle godine uvedeno pravilo po kojem će vozači imati jedan broj tokom cele svoje karijere. Izuzetak je, naravno, šampion, koji ima pravo da svoj broj zameni jedinicom, ali je Luis Hamilton odlučio da to ne uradi ove sezone.

Prema pojedinim izvorima, Svetska automobilska federacija, Berni Eklston i timovi su se dogovorili da ograniče vozače na jedan dizajn kacige tokom sezone. Ta odluka je dobila zeleno svetlo na sastanku Komisije Formule 1 u Ženevi ove sezone i trebalo bi da bude odobrena od strane Svetskog saveta za auto-moto sport pred početak nove sezone.

Kao glavni razlog uvođenja tog pravila navodi se da će navijači tako lakše moći da prepoznaju vozače, i kada se nalaze pored staze, ali i kada gledaju trku preko malih ekrana.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 startuje Velikom nagradom Australije 15. marta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Adrijan Njui napušta Red Bul

Britanac Adrijan Njui početkom 2025. godine napustiće tim Red Bula, čiji je dugogodišnji inženjer, saopštio je danas taj tim Formule 1."Adrijan Njui će napustiti Red Bul posle 19 godina".

B92.sport

14:18

1 d

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu