Nova vest
Auto-moto

Ponedeljak, 13.10.2014.

12:10

Prost besan zbog Bjankijevog udesa

Četvorostruki svetski šampion Alen Prost rekao je da je besan zbog nesreće Žila Bjankija na Velikoj nagradi Japana zbog načina na koji se tada postupilo.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Mladi Francuz se i dalje bori za život u Japanu, a Prost veruje da je Svetska automobilska federacija trebalo bolje da reaguje prilikom iznošenja bolida Adrijana Zutila na „Suzuki“.

Prost je istakao da iako je standardna procedura da se maše dvostrukom žutom zastavicom prilikom takvih incidenata, okolnosti na toj trci su trebale da dovedu do drugačije procedure upravo zbog rizika od novog incidenta.

Ne želim da ulazim u polemiku sa FIA, pošto poštujem sve što je urađeno po pitanju bezbednosti u poslednjih 20 godina. Bolidi i staze su napredovale i samo jedna stvar je ostala – na stazi je bio j****i traktor“, rekao je Prost.

Legendarni Francuz je istakao da nije mogao da veruje da je FIA dozvolila da kran uđe na stazu dok je trka bila još u toku.

Bio sam besan i šokiran tom nesrećom. Postoji procedura, a vremenski uslovi su se pogoršavali, sve više vode je bilo na stazi, a vidljivost loša. Ne možete da donosite iste odluke po proceduri ako je vreme dobro ili liše. Zbog toga ja nisam ubeđen da je postupak bio kako treba. U takvim uslovima, posebno zbog iskustva po pitanju bezbnosti, ne sme da se rizikuje“, istakao je Prost.

Prost je priznao da Bjanki nije imao sreće jer je udario kran, ali oseća da je posao vladajućeg tela Formule 1 bio da osigura da se takva ne sreća uopšte ne desi.

Bilo je bezbesno na početku, kada su startovali iza bezbednosnog vozila, jer je bila teška odluka zaustaviti trku posle tri-četiri kruga i početi ponovo. Zbog toga sam šokiran, jer je prava odluka doneta u jednom trenutku. Jednostavno, to je velika nesreća, ali ne treba suditi o uzroku nesreće, već o posledici. To ne želite. Da je u pitanju moj sin, ne bih želeo takvu nesreću, zbog krana na stazi Formule 1. Zbog toga je meni sve ovo neprihvatljivo“, naglasio je četvorostruki šampion Formule 1.

Bjanki je od prošle nedelje smešten u bolnici u Jokaičiju i njegovo stanje je ozbiljno, ali stabilno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu