Nova vest
Auto-moto

Petak, 20.09.2013.

11:38

Meklaren juri Alonsa za 2014.

Iako se činilo da je najveći transfer ove sezone u Formuli 1 iza nas, pojavile su se informacije da Meklaren u svojim redovima za 2014. želi Fernanda Alonsa.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Ferari je prošle nedelje potvrdio da će se Kimi Raikonen sledeće sezone pridružiti Alonsu u timu, umesto Felipea Mase.

Međutim, iako je Španac istakao zadovoljstvo zbog Raikonenovog povratka u Ferari, čini se da situacija u italijanskoj timi više nije idealna za njega, a Meklaren želi to da iskoristi.

Upitan da li želi da se dvostruki svetski šampion vrati u Meklaren, čije boje je branio 2007. godine, šef ekipe Martin Vitmarš je rekao:

Da, svaki tim bi to želeo. On je najbolji vozač u Formuli 1. Ne znam kakva je njegova situacija oko ugovora, verujem da je vezan za Ferari”.

Ukoliko Meklaren uspe da privoli Alonsa, on bi u timu zamenio Meksikanca Serhija Peresa i bio timski kolega Džensona Batona, koji ima ugovor.

Alonso ima ugovor sa Ferarijem do 2016, ali su se poslednjih nedelja pojavile varnice između tima i Španca. Prvi čovek italijanske ekipe Luka Di Montecemolo javno je kritikovao 32-godišnjeg Alonsa posle njegovih komentara o bolidu. Takođe, doveden je Raikonen, što sigurno nije po Alonsovoj volji, znajući njegova iskustva sa timskim kolegama koji su mu po vozačkim sposobnostima gotovo jednaki.

Alonso je izjavio da je srećan zbog Raikonenovog dolaska, ali isti sigurno preti njegovoj liderskoj poziciji u timu. Razlog za to je što se Finac sigurno neće zadovoljiti sporednom ulogom, kakvu je u poslednje četiri sezone imao Masa.

Dobro obavešteni izbori ističu da je Meklaren već poslao ponudu Alonsu i da u timu veruju da bi zajedno sa Batonom učinio postavu tog tima najjačom u šampionatu. Međutim, u ovom trenutku nije poznato da li je to uopšte izgledno, zbog brojnih prepreka, među kojima je i ugovor sa Ferarijem.

Svakako, da bi se on raskinuo moraće da mu prethode pregovori, a zanimljivo je da je Alonso uspeo da učini baš to 2007. godine sa Meklarenom. Tada je imao trogodišnji ugovor sa britanskim timom, ali ga je napustio već posle jedne sezone zato što u Meklarenu, koji je tada vodio Ron Denis, nisu želeli da se odluče za jednog vozača, već da to on i Luis Hamilton reše na stazi. Tada su obojica ostali bez titule koja je otišla u Raikonenove ruke, a on je tako ostao poslednji Ferarijev svetski šampion do danas.

Alonso u Ferariju zarađuje 28 miliona evra godišnje, ali u slučaju prelaska u Meklaren njegova plata ne bi bila problem, zato što bi on stigao u 'paketu' sa španskom bankom Santander, koja bi to pokrila.

Ukoliko Meklaren ne uspe da nagovori Alonsa da se vrati, ima nekoliko mogućnosti za Batonovog timskog kolegu naredne godine. Prva opcija je da Peres ostane ili da u redove britanske ekipe dođu Niko Hilkenberg ili Pol di Resta. Tim takođe ima i dvojicu mladih vozača pod svojim ugovorom – Danca Kevina Magnusena i Belgijanca Štofela Fanrorna, koji se takmiče u Formuli Reno.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se ovog vikenda Velikom nagradom Singapura.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Adrijan Njui napušta Red Bul

Britanac Adrijan Njui početkom 2025. godine napustiće tim Red Bula, čiji je dugogodišnji inženjer, saopštio je danas taj tim Formule 1."Adrijan Njui će napustiti Red Bul posle 19 godina".

B92.sport

14:18

2 d

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu