Nova vest
Auto-moto

Utorak, 08.05.2012.

10:46

30 godina od pogibije Žila Vilneva

Na današnji dan pre tačno 30 godina, 8. maja 1982. godine, život je izgubio jedan od najvoljenijih vozača u Formuli 1 ikada Žil Vilnev.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Vilnev je poginuo u 32. godini, na stazi “Zolder” u Belgiji, a detalji nesreće nisu sasvim jasni ni sada, 30 godina kasnije.

Sve se odigralo na deset minuta do kraja drugih i ujedno poslednjih kvalifikacija, kada je pri brzini od 220 km/h sustigao sporog Johena Masa, koji je hteo da mu se skloni sa puta, ali je u istu stranu otišao i Kanađanin i došlo je do kontakta.

Vilnev je u svom Ferariju bio katapultiran 100 metara, a po udaru o tlo počeo je da se raspada, dok je Kanađanin završio na žičanoj ogradi uz stazu bez kacige. Svi napori da se oživi bili su neuspešni, a vest o njegovoj smrti objavljena je tek tokom večeri tog dana.

Do tog 8. maja, Vilnev je vozio na 67 trka u Formuli 1, a od 1977. do 1982. godine zabeležio je šest trijumfa, ukupno 13 podijuma, dve pol pozicije i osam najbržih krugova. Iako bi rekli da to nije impresivna statistika, Vilnev je zbog svog riskantnog i neustrašivog stila vožnje mnoge naterao da zavole Formulu 1, a za mnoge navijače Ferarija upravo je on razlog što su se priklonili tom timu.

Iste godine kada je poginuo, staza u Montrealu, na kojoj se i danas vozi Velika nagrada Kanade Formule 1, dobila je ime po njemu, pošto je baš na njoj došao do prve pobede u karijeri. Tamo gde je on stao, 14 godina kasnije nastavio je njegov sin Žak, koji je u svojoj drugoj sezoni došao do titule i trenutno je jedini kanadski šampion Formule 1. Upravo Žak će povodom 30. godišnjice u utorak na stazi “Fjorano” u Italiji provozati jedan od najomiljenijih modela svog oca – Ferari 312 T4 u kojem je došao do vicešampionskog mesta 1979. godine.

Više o Žilu Vilnevu možete da pročitate u tekstu Aleksandra Babića od pre dve godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Adrijan Njui napušta Red Bul

Britanac Adrijan Njui početkom 2025. godine napustiće tim Red Bula, čiji je dugogodišnji inženjer, saopštio je danas taj tim Formule 1."Adrijan Njui će napustiti Red Bul posle 19 godina".

B92.sport

14:18

2 d

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu