Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 27.03.2011.

08:02

Šampionski start sezone Seba Fetela

Vozač Red Bula Sebastijan Fetel trijumfovao je na Velikoj nagradi Australije i tako na savršen način krenuo u odbranu titule šampiona Formule 1.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Fetel je do 11. pobede u karijeri došao u vremenu od 1:29.30:259 sata na stazi “Albert park”, ispred Luisa Hamiltona u Meklarenu.

Treći stepenik pobedničkog postolja zauzeo vozač Lotus Renoa Vitalij Petrov, koji zaslužuje epitet jednog od junaka trke.

Veliku nagradu Australije obeležila je potpuna dominacija Fetela, koji je tako postao prvi šampion posle pet godina koji je trijumfovao na otvaranju sezone posle one u kojoj je osvojio titulu.

Uz Fetela, epitet junaka trke zaslužuju i Petrov, koji je trećim mestom postao prvi Rus koji se popeo na podijum u Formuli 1, i vozač Zaubera Serhio Peres, koji je svoj debi završio na sedmom mestu, ali je kasnije diskvalifikovan. Na stazi “Albert park” viđene su i brojne greške, kalkulacije oko odlazaka u boks i zamene pneumatika, čiji je snabdevač od ove sezone Pireli, a ako je suditi po prvoj trci, pred nama je veoma zanimljiva sezona.

Ali, krenimo od početka. Pre samog starta trke minutom ćutanja odata je počast žrtvama zemljotresa i cunamija koji su pre više od dve nedelje pogodili Japan. Od starta je poveo je Fetel, ispred Hamiltona, timskog kolege Marka Vebera, Petrova, Felipea Mase u Ferariju, vozača Meklarena Džensona Batona, Nika Rozberga u Mercedesu i Kamuija Kobajašija u bolidu Zaubera.

U jednom trenutku posle starta jedini Australijanac u Formuli 1 je bio ispred Hamiltona, ali je vozač Meklarena bolje ušao u prvu krivinu i vratio se na drugo mesto. Najveći gubitnik posle starta bio je Alonso, koji je pao na deveto mesto, pošto je nakratko izašao sa staze da bi izbegao kontakt sa Batonom.

Odmah posle starta izlete sa staze imali su Rubens Barikelo u bolidu Vilijamsa i vozač ekipe Toro Roso Haime Algersuari, a dok se Brazilac bez problema vratio na stazu, mladi Španac je morao u boks. Nekoliko trenutaka isto je učinio i sedmostruki svetski šampion Mihael Šumaher u Mercedesu, zbog problema sa jednim od pneumatika, i njih dvojica su potom zauzela začelje poretka.

Fetel je do trećeg kruga već uspeo da se odvoji nekoliko sekundi od Hamiltona, dok se iza odvijala velika borba između Mase i Batona za peto mesto. Uprkos brojnim pokušajima Britanac nikako nije mogao da pretekne vozača Ferarija, a ispred njih su se Hamilton i Fetel smenjivali kao vlasnici najbržih krugova u tim trenucima.

Alonso se do devetog kruga približio timskom kolegi i Batonu, koji su se i dalje borili za peto mesto. Baš u tim trenucima Veber se timu požalio da mu se zadnji pneumatici pregrejavaju, a uskoro je isto preko radija Red Bulu poručio i vodeći Fetel. Baton je u 11. krugu napokon pretekao Masu, ali je pritom isekao šikanu, a Brazilac je odmah izgubio još jednu poziciju pošto ga je obišao i Alonso, i krenuo u poteru za šampionom iz 2009. godine. U istom krugu trka je bila gotova za debitanta Pastora Maldonada, koji se parkirao pored staze.

Veber je prvi među vodećim vozačima otišao u boks i to je učinio u 12. krugu i na stazu se vratio kao sedmi. U naredna dva kruga isto su učinili i vozači Ferarija, a baš tada se incident u koji su bili umešani Baton i Masa našao pod istragom stjuarta na stazi “Albert park” i Britanac je dobio kaznu ‘prođi kroz’.

Fetel je na zamenu pneumatika otišao na startu 15. kruga pa je vođstvo preuzeo Hamilton, a mladi Nemac se na stazu vratio kao četvrti, ali je vrlo brzo u borbi za treću poziciju pretekao Batona, koji još nije odradio kaznu. Hamilton je već u narednom krugu odradio odlazak u boks i izašao je odmah ispred timskog kolege, a isto je učinio i Petrov, koji je pao na petu poziciju.

Ipak, jedini Rus u Formuli 1 je vrlo brzo ponovo došao do četvrtog mesta pošto je Baton u 18. krugu odradio svoju kaznu, dok je Fetel počeo da niže najbrže krugove. Pošto su tada gotovo svi vozači bili na prvoj zameni pneumatika Nemac je vodio ispred Hamiltona, Vebera, Petrova, Alonsa i Mase, dok je Baton pao na 12. poziciju.

U 22. krugu viđeno je drugo odustajanje na trci, kada se uz stazu parkirao vozač Lotusa Heiki Kovalainen, koji je prethodno imao i kratak izlet. Već u narednom krugu, posle velikih problema trka je bila gotova i za Šumahera, koji je posle dva odlaska u boks treći put ostao u njemu. Samo nekoliko trenutaka kasnije došlo je do kontakta između Barikela i Rozberga posle preoptimističnog poteza Brazilca.

Vozač Vilijamsa se potom okrenuo na stazi, ali je morao u boks na zamenu prednjeg krila, dok je iz bolida vozača Mercedesa počeo da kulja dim, a uskoro je trka bila gotova i za Rozberga. Zbog tog incidenta Barikelo je nekoliko krugova kasnije dobio kaznu ‘prođi kroz’ jer je udes mogao da bude izbegnut. U tim trenucima odustao je i Timo Glok, vozač Marusja Virdžina.

Veber je u 27. krugu ponovo bio prvi među vodećima koji je otišao u boks, a naredni je bio Alonso, koji je do tada držao petu poziciju. Posle nekoliko krugova bez ikakve akcije, Hamilton je u 33. imao kratak izlet van staze, i iako nije izgubio mnogo vremena, poremetio je balans bolida.

Vodeći Fetel je u boks po drugi put otišao u 34. krugu, a odmah iza njega je bio Hamilton, i njih dvojica su se bez problema vratili na vodeće pozicije. U istom krugu na zamenu pneumatika je otišao i Petrov, koji se u boksu zaglavio iza Algerusarija i izgubio je jednu poziciju, pošto se na stazu vratio kao peti.

Peres u 39. krugu je postavio najbrže vreme do tada u trci, a samo dva kruga kasnije kada je Alonso uspeo da sustigne Vebera Australijanac je po treći put otišao u boks po nove pneumatike, a po povratku na stazu je imao mali izlet van nje. Upravo to je vozača Red Bula koštalo pozicije, pošto je Španac jedan krug kasnije bio u boksu, a vratio se ispred njega.

Veber je, ipak, vrlo brzo uspeo da se približi Alonsu, a zajedno su smanjivali zaostatak u odnosu na Petrova na trećoj poziciji. Iako je imao priliku Australijanac nikako nije mogao da obiđe dvostrukog svetskog šampiona, pošto je vozač Ferarija baš tada krenuo da niže najbrže krugove na trci.

U 48. krugu došlo je do novog okršaja između Mase i Batona, ovoga puta za šesto mesto, iz kojeg je kao pobednik izašao Britanac. Posle samo nekoliko krivina Masu je napao i Peres, ali je vozač Ferarija u narednom krugu otišao u boks.

Sedam krugova pre kraja trka je bila gotova i za Barikela, koji se posle velikih problema parkirao u garažu, a najveća akcija u tim trenucima viđena je u borbi između Sebastijana Buemija i Mase za deveto mesto. Posle dva kruga Brazilac je napokon uspeo da prođe pored vozača ekipe Toro Roso.

U poslednjih nekoliko krugova Alonso je uspeo da se približi Petrovu, ali prekasno, pa je morao da se zadovolji četvrtim mestom, ispred Vebera, Batona, Peresa, Kobajašija, koji su kasnije diskvalifikovani, pa su osvajače bodova kompletirali Masa, Buemi i vozači Fors Indije Adrian Zutil i Pol di Resta. Trku za Veliku nagradu Australije završili su i Algersuari, Nik Hajdfeld u Lotus Renou, vozač Tima Lotus Jarno Truli i Žerom D’Ambrozio u bolidu Marusja Virdžina. Na startu trke na stazi “Albert park” u Melburnu nisu se našli vozači Hispanija rejsinga Vitantonio Liuci i Narijan Kartikejan, pošto nisu uspeli da se kvalifikuju za nju.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se Velikom nagradom Malezije na stazi “Sepang” 10. aprila.

Rezultati trke za Veliku nagradu Australije:
1. Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul 1:29:30.259
2. Luis Hamilton (Velika Britanija) Meklaren + 22.297
3. Vitalij Petrov (Rusija) Lotus Reno GP + 30.560
4. Fernando Alonso (Španija) Ferari + 31.772
5. Mark Veber (Australija) Red Bul + 38.171
6. Dženson Baton (Velika Britanija) Meklaren + 54.304
7. Felipe Masa (Brazil) Ferari + 1:25.186
8. Sebastijan Buemi (Švajcarska) + jedan krug
9. Adrian Zutil (Nemačka) Fors Indija + jedan krug
10. Pol di Resta (Velika Britanija) Fors Indija + jedan krug
11. Haime Algersuari (Španija) Toro Roso + jedan krug
12. Nik Hajdfeld (Nemačka) Lotus Reno GP + jedan krug
13. Jarno Truli (Italija) Tim Lotus + dva kruga
14. Žerom D’Ambrozio (Belgija) Marusja Virdžin + četiri kruga
odustali:
Timo Glok (Nemačka) Marusja Virdžin
Rubens Barikelo (Brazil) Vilijams
Niko Rozberg (Nemačka) Mercedes GP
Heiki Kovalainen (Finska) Tim Lotus
Mihael Šumaher (Nemačka) Mercedes GP
Pastor Maldonado (Venecuela) Vilijams
diskvalifikovani:
Serhio Peres (Meksiko) Zauber
Kamui Kobajaši (Japan) Zauber
nisu se kvalifikovali:
Vitantonio Liuci (Italija) Hispanija rejsing
Narijan Kartikejan (Indija) Hispanija rejsing

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve