Nova vest
Auto-moto

Ponedeljak, 07.02.2011.

12:04

Kubica stabilno, umeren optimizam

Stanje povređene šake Roberta Kubice je mnogo bolje u odnosu na nedelju uveče i njegovi lekari su umereno optimistični po pitanju potpunog oporavka.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Kubica je u nedelju doživeo težak udes na Reliju Ronde di Andora u kom je doživeo teške povrede noge, ruke i šake, i odmah je operisan.

Odmah posle sedmočasovne operacije Poljak je stavljen u veštački izazvanu komu iz koje je probuđen u ponedeljak ujutru. Tada je reagovao na sve komande doktora i pomerao je prste, i mogao je da priča sa članovima svoje porodice.

Da bi bile izbegnute bilo kakve stresne situacije, Kubici su potom dati sedativi da bi spavao bar 24 časa, dok će doktori odlučiti kako da postupaju sa ostalim prelomima ruke koje je zaradio u udesu. Vrlo je moguće da će mu biti potrebna još jedna operacija, ali ona sigurno neće biti izvršena u narednih nekoliko dana.

Period oporavka šake procenjuje se na oko godinu dana, a iako je vidljiv napredak tek za nekoliko dana će se videti da li je operacija uspela.

Njegova šaka je topla i to znači da je operacija protekla dobro”, rekao je u ponedeljak ujutru Igor Roselo, koji je operisao Kubicu, “Ipak, potrebno nam je još šest dana da proverimo će cirkulacija krvi biti onakva kakva bi trebalo da bude”.

Snimak iz automobila posade koja je startovala posle Kubice i koja se odmah zaustavila da pomogne kada je prošla mesto nesreće:



Kod udesa kakav je Robert imao u nedelju doktori uvek daju ocene kakav bi mogao da bude najgori mogući scenario. Sigurno je da na njega nećemo moći da računamo nekoliko meseci, ali verujem da će mu za oporavak biti potrebno manje od godinu dana. Ipak, još uvek je rano reći kada će se tačno potpuno oporaviti”, rekao je prvi čovek Lotus Renoa Erik Bulije.

Pošto će Kubica izvesno propustiti ceo ovogodišnji šampionat Formule 1 od trenutka kada je to ekipa Lotus Renoa potvrdila, počelo je sa postavljanjem pitanja ko će ga zameniti. Drugi vozač tima ostaje Vitalij Petrov, a iako se pretpostavljalo da bi mesto mogao da dobije jedan od rezervnih vozala, Brazilac Bruno Sena ili Roman Grožan iz Francuske, ali tim sada ne razmišlja o tome.

Još je rano da razmišljamo o tome. Trka u Bahreinu je za pet nedelja, tako da tim ima dovoljno vremena da donese odluku, ali nam je u ovom trenutku Robertovo stanje na prvom mestu”, rekla je portparolka Lotus Renoa.

Uz Senu i Grožana pominju se i druga rešenja, a baš zbog toga se na vrhu liste nalazi bivši timski kolega poljskog vozača iz BMW Zaubera Nik Hajdfeld, uz Nika Hilkenberga, iako je već imenovan za test vozača Fors Indije. Mediji kao jednu od opcija pominju i šampiona iz 2007. godine Kimija Raikonena, ali je pitanje da li Finac želi da se vrati u Formulu 1 i to posle ‘rata’ sa Renoom prošle godine, a već se obavezao na drugu sezonu u Svetskom reli šampionatu (WRC). U svakom slučaju, naredna testiranja počinju već u četvrtak, a nova sezona 13. marta u Bahreinu i Reno bi morao brzo da reaguje u teškoj situaciji za ceo tim i sve njegove članove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve