Nova vest
Auto-moto

Petak, 11.06.2010.

13:13

F1 šampionat se seli u Kanadu

Postoje trke na koje posle izbacivanja iz kalendara Formule 1 svi zaborave, a među njima sigurno nije Velika nagrada Kanade na stazi “Žil Vilnev”.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Prošle godine upravo je ona nedostajala da bi ‘začinila’ veoma uzbudljiv šampionat, a predstojećeg vikenda uzbuđenja će biti na pretek.

Posle jednogodišnje pauze Velika nagrada Kanade se vraća u kalendar šampionata Formule 1 i ono što svi željno očekuju je da vide da li će neko od vozača iz vrha ‘overiti’ “Zid šampiona”.

Razlog za veliku popularnost kanadske runde šampionata, pored neverovatnog grada Montreala I prilike da se timovi dodvore tržištu u Severnoj Americi je i uzbuđenje, kojeg nikad ne nedostaje na stazi “Žil Vilnev” nedeljom popodne, kada je na programu trka.

Od prve trke na stazi u Montrealu, voženoj 1978. godine, kada je trijumfovao Žil Vilnev, po kome je pista kasnije i dobila ime, takav je slučaj. Pored Vilneva na toj stazi su, između ostalih, trijumfovali i Alan Džons, Nelson Pike, Najdžel Mensel, Aerton Sena, Alan Prost, Dejmon Hil i Mika Hakinen.

Rekord po broju trijumfa u Montrealu drži Mihael Šumaher, sa čak sedam, a pored vozača Mercedesa, od aktuelnih vozača na njoj su do pobeda došli i Fernando Alonso, Luis Hamilton i Robert Kubica. Poslednja dvojica pomenutih su ujedno svoje prve pobede u Formuli 1 ostvarili na stazi “Žak Vilnev”, s tim da je Poljaku to još uvek jedini trijumf u šampionatu.

Staza u Montrealu je zaista posebna i domaćin je veoma iznenađujućih i spektakularnih trka, prvenstveno zbog toga što se ne upotrebljava puno tokom godine. Poseban deo nje, tačnije zid u poslednjoj šikani, nazvan je “Zid šampiona” pošto su redom 1999. godine u njega udarili Šumaher, Žak Vilnev i Dejmon Hil.

Svake godine se desi da bar jedan vozač udari u taj zid i zato je neizbežan izlazak “sejfti kara” na stazu, ali se to događa mnogo češće nego što bi vozači i timovi to želeli. Zbog toga i mnogih prilika za preticanje, ali i grešku, retko koja trka može da pobedi Veliku nagradu Kanade u izboru za najuzbudljiviju u kalendaru.

Predstojećeg vikenda ona bi mogla da upotpuni nepredvidljivu sezonu koja se takvom pokazala do sada. Na poslednjih sedam trka petorica vozača se popela na najviši stepenik pobedničkog postolja, u vođstvu u generalnom plasmanu izmenila su se četvorica. Tome treba dodati i neizvesne borbe timskih kolega vodećih timova i veliko uzbuđenje je zagarantovano.

Trkački vikend na stazi “Žil Vilnev” počinje u petak od 10 časova po lokalnom vremenu, odnosno 16 po srednjeevropskom prvim slobodnim treningom, dok drugi počinje četiri sata kasnije. U subotu je na program treći i ujedno poslednji trening od 16 časova, dok se kvalifikacije voze u 19 časova po srednjeevropskom vremenu. Trka za Veliku nagradu Kanade, osma u ovogodišnjem šampionatu Formule 1, startuje u 18 časova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve