Nova vest
Auto-moto

Petak, 11.12.2009.

16:21

Usvojen novi sistem bodovanja u F1

Od naredne sezone pobednik svake trke u šampionatu Formule 1 dobijaće po 25 bodova, drugoplasirani 20, a osvajač trećeg mesta 15 bodova, odlučeno je u petak.

Izvor: B92, zvanični sajt

Autor:B92, zvanični sajt

Default images

Vladajuće telo Formule 1 Svetska automobilska federacija (FIA) u petak je objavila da je prihvatila predlog komisije Formule 1 i da će nova pravila biti primenjivana već od narednog šampionata.

Sistem bodovanja koji je bio na snazi do sada uveden je 2003. godine i po njemu je pobedniku pripadalo deset bodova, za drugo mesto vozač je dobijao osam bodova, a trećeplasirani šest. Na svakoj trci bodove su dobijala osmorica najboljih, a bodovanje je od četvrtog do osmog mesta bilo 5-4-3-2-1.

Po novom sistemu bodove će dobijati najbolja desetorica, a bodovanje od četvrtog do desetog mesta biće 10-8-6-5-3-2-1. FIA se na takav potez odlučila jer će za razliku od ove sezone, od naredne u šampionatu biti 13 timova, odnosno 26 vozača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve