Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 22.01.2018.

16:00

"Za operaciju ne znam, možda je opet duža pauza preda mnom"

Novak Đoković završio je učešće na Australijan openu u četvrtom kolu porazom od Hjeona Čunga, ali se veći problem što se vratila povreda lakta.

Izvor: B92

Autor:B92

Photo by Cameron Spencer/Getty Images

Đoković je izgubio od Južnokorejca rezultatom 7:6 (7-4), 7:5, 7:6 (7-3) za skoro tri i po sata igre i potom otkrio da mu se vratio bol zbog kojeg je pauzirao šest meseci.

On je istakao da ne zna šta ga čeka, da postoje razne mogućnosti, ali da mora da sačeka nalaze lekarske ekipe.

Od našeg specijalnog izveštača iz Melburna Nikole Đukića.

"Nije operacija bila na stolu jer sam bio uveren od svih stručnjaka da operacija nije bila najbolja opcija u to vreme. Da li će se pojaviti kao mogućnost – ne znam. Moram da se konsultujem sa njima. Očigledno da nisam ni blizu 100% zalečenja ove povrede i pri kraju prvog seta je počelo malo više da boli i pod antiinflamatornim lekovima koje nikako ne volim. Na njima sam živeo godinu i po dana, pa sam opet morao da ih koristim da bih izdržao turnir – nije to strano, mnogi sportisti na visokom nivou to konzumiraju, ali ta hemija ima nuspojave", rekao je Đoković srpskim medijima.

Novak je pokušavao da lekovima drži upalu pod kontrolom, delimično je uspevao, ali ne želi više ni to da radi.

"Definitivno moram da uzmem neke stvari u obzir koje na duže staze mogu da budu rešenje, kako ne bih više bio u ovim situacijama, da tražim kratkoročna rešenja. Danas za sutra, to nije ispravno niti želim da se suočavam sa ovakvim situacijama. Videćemo, možda je opet duža pauza preda mnom, ne znam, moraću da snimim i vidim šta se događa".

Ponovo će pokušati da dobije mišljenje većeg broja lekara i odredi šta će raditi u nedeljama koje dolaze.

"Ne bih mogao procentualno da kažem koliko boli, kolika je šteta naneta, da li je ovako ili onako... Sveže sa terena ne mogu da vam dam odgovor trenutno. Moraću da se konsultujem sa specijalistima iz različitih delova sveta, da uzmem više mišljenja i donesem odluku i zaključak šta mi je ispravno raditi. Prvi put u karijeri se suočavam sa ovako ozbiljnom povredom, ali je to prema navodima stručnih lica došlo kao posledica poslednjih 12 godina na visokom nivou i toliko odigranih mečeva".

Nakratko se osvrnuo i na sam duel sa Čungom koji je od prvog do poslednjeg poena igrao kao u transu.

"Tako je kako je, moram da prihvatim stvari kakve jesu, hvala bogu tenis mi nije jedina stvar u životu, iako bih voleo da igram. Čekao sam šest meseci, takve su okolnosti bile da sam imao tračak nade da mogu da odigram ovde. Igrao sam, zahvalan sam na činjenici da sam mogao da odigram četiri meča i naravno da bi bilo idealno da nisam imao bolove, pa verujem da bi situacija na terenu bila malo drugačija, posebno da sam imao mogućnost da odserviram jače i preciznije. Možda bih stvorio prednost u tom elementu igre, ali to nije slučaj, morao sam da se nosim sa tim bolom i izgubim meč, ali dobro – idemo dalje".

Kao i pre šestomesečne pauze, najjači bol osećao je prilikom servisa, od čega su poticali svi dalji problemi.

"Ako je jedan udarac u igri kompromitovan, još ako je jedan od najvažnijih u tenisu, onda je kompletna igra kompromitovana. I kretnja jer imate bubicu u glavi koja vas stalno podseća na to, pošto svaki poen krećete sa servisom, svaki drugi gem servirate... Ako nemate slobodu u serviranju, utiče na sve ostale udarce. Ne želim da tražim izgovore i umanjim pobedu Čunga, ali to je bila realnost. Čak i kada sam imao neke polušanse ili šanse, on je pogađao neke vinere i pasingšotove koji su neverovatni. Kapa dole".

Za kraj, potvrdio je da nije završio sa tenisom i da će se vratiti kada potpuno zaleči povredu lakta.

"Ako niste zdravi, ne možete da radite svoj posao. Prvi put sam u toj situaciji, ali ne treba biti pesimističan i negativan, već potpuno suprotno. Ako se pogleda šira slika, imam neverovatnu karijeru i blagoslov da se bavim ovim poslom. Ne treba razgovarati o tome i biti tužan zbog ove situacije – nisam doktor, moram da pratim šta drugi ljudi govore, ali sam se uvek trudio da imam kritičko mišljenje i, na osnovu tih mišljenja, donesem odluku uz podršku najbližih. Ne osećam da je tenis iz mene izvukao svu motivaciju. Naprotiv, tenis mi je platforma za razvoj kao čoveka, moje ljubavi i strasti, nešto što me čini srećnim. Ako je samo to pitanje, onda nema dileme – nastaviću da igram. Ali situacija je trenutno takva da moram da se nosim sa ovim problemima i nadam se boljem sutra. Nisam sam u ovome, privilegija je da imam pristup najboljim ekspertima i ljudima koji imaju mnogo iskustva sa ovim povredama", zaključio je Đoković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

410 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d