Nova vest
Tenis

Subota, 30.01.2016.

19:00

Bjorkman za B92: Mogao je i prošle godine Endi da pobedi...

Bio je četvrti teniser sveta u singlu, a u dublu je devet puta osvajao Gren slem trofeje i dugo je bio prvi na planeti.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Bjorkman za B92: Mogao je i prošle godine Endi da pobedi...
Getty Images

Jonas Bjorkman povukao se 2008. godine, od tada igra na turnirima legendi, a za sada je imao samo jedan izlet u trenerske vode – jedan, ali vredan, pošto je nekoliko meseci sarađivao sa Endijem Marijem.

U razgovoru za B92 Bjorkman je najavio nedeljno finale Australijan opena između Novaka Đokovića i svog bivšeg učenika – nada se pobedi Marija i kaže da će meč biti odlučen na mentalnom planu.

“Novak igra izuzetno u poslednjih 14-15 meseci, najbolji mu je period u karijeri, prošle sezone osvojio je većinu turnira, a i ove je sjajno počeo, pa će ga biti teško pobediti. Prošle godine Endi i Novak imali su nekoliko teških bitaka, Đoković ih je dobio više i zato je za Marija dobar početak od velikog značaja“, počinje Bjorkman za B92 i dodaje:

“Takođe, mislim da mora da bude agresivan na riternu, da dobro servira i da što češće menja ritam i da unosi varijacije pošto Novak obožava kada se igra samo levo-desno – tada je Đoković izuzetno dobar“.

Kao istaknuti dubl igrač, Šveđanin je nastojao da pomogne Mariju u igri na mreži.

“Naporno smo radili na volejima kako bi mu bili prirodnije da izlazi napred, mada je on i ranije imao sjajne voleje. Nije bilo ničega specifičnog baš za Novaka, više smo generalno radili na igri na mreži – trebalo mu je više treninga na tom polju i tu je bio naš primarni fokus rada“.

Mari je do sada tri puta izgubio od Đokovića u finalima Australijan opena i mnogi smatraju da kod Škota postoji mala mentalna blokada kada igra sa Novakom.

“Nisam siguran u to. Prošle godine su igrali nekoliko neizvesnih mečeva koji su mogli da imaju i drugačiji ishod. Ipak, nekada morate da osvojiite prave, velike poene – Mari je imao neke šanse i na Rolan Garosu, čak i ovde u Melburnu, bilo je gusto i u Majamiju... Sada Endi mora da uzme te poene“.

A koje su to nijanse koje su pravile razliku između njih?

“Teško je reći – da znam, pokušao bih da pomognem Endiju sa time“.

Šveđanin nije želeo da prognozira ishod i ističe da će uživati u kvalitetu meča.

“I Novak i Endi imaju jasan plan za finale – mislim da je za sve navijače odlično što će se prvi i drugi nosilac boriti za titulu, uživaće u sjajnom tenisu. Nema jasnog favorita, zavisiće od toga ko je inspirisaniji u trenutku i ko je jači mentalno. Srcem sam uz Endija jer sam radio sa njime i reći ću da će on pobediti u pet setova, ali obojica su sjajni momci“, zaključio je 43-godišnji Bjorkman za B92.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

129 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d