Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 19.01.2015.

18:00

Heroj dana I: Upoznajte Tanasija Kokinakisa

Generacije Raonića i Dimitrova tek su nedavno pronašle svoje mesto pod suncem, a iza horizonta već se pomaljaju nove mlade zvezde.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images
Beta/AP

Nik Kirjios nas je oduševio na Vimbldonu, a sada je red došao na još jednog momka u kojeg Australija polaže ogromne nade.

Heroj prvog dana Australijan opena jeste 18-godišnji Tanasi Kokinakis, koji je spasao četiri meč lopte i pobedio 11. nosioca Ernestsa Gulbisa sa 5:7, 6:0, 1:6, 7:6 (7-2), 8:6.

Ne može se reći da je trijumf došao potpuno neočekivano – još prošle sezone popularni ’Kok’ imao je nekoliko mečeva sa jačima od sebe u kojima je osvajao prvi set, ali nije uspevao da završi posao (Felisijano Lopes i Kevin Anderson).

Onda je u Brizbejnu eliminisao Benetoa, a sada je savladao Gulbisa – ruku na srce, sa svojim temperamentom i sklonošću oscilacijama, Letonac je ’dušu dao’ da bude čovek na kojem će neki mladić napraviti proboj i početi da gradi ime.

“Oduševljen sam. Ovo je najveća pobeda u mojoj karijeri, publika je bila neverovatna i pogurala me je ka pobedi“, kazao je razdragani Kokinakis na konferenciji za medije.

Tanasi je sin grčkih iseljenika, a tenisom je počeo da se bavi sa sedam-osam godina. Omiljeni udarci su mu forhend i servis, što se dobro videlo i u meču sa Gulbisom, kada je na skoro svakom važnom poenu odigrao beskompromisno ili je pronalazio izvrsne servise. To donose mladost i rasterećenost.

“Verovao sam u svoja glavna oružja, na njima radim svaki dan i ’potegao’ sam nekoliko forhenda i ubacio neke snažne servise kad je to bilo potrebno. Nema svrhe da se povučem i da samo guram lopticu jer će onda ovi dobri igrači da naprave viner. Imao sam i malo sreće“, objasnio je Kokinakis misleći na brejk loptu kod rezultata 6:6 u petom setu kada se na ’oku sokolovom’ videlo da je loptica jedva kačila liniju.

Uzor dok je odrastao bio mu je dvostruki Gren slem šampion, harizmatični Marat Safin.

“Bio je jednostavno zabavan, način na koji udarao lopticu. Bio je toliko moćan, voleo sam da ga gledam“, kaže Kokinakis, a nama ostaje samo da se saglasimo i da se setimo onog epskog Safinovog meča sa Federerom baš u Melburnu.

Momak iz Adelajda voli NBA ligu i navija za Los Anđeles Kliperse, a u slobodno vreme voli da igra Plejstejšn, da spava i da provodi vreme s drugovima.

Od svoje sedme godine radi sa istim trenerom – Todom Lengmanom, krajni cilj mu je da postane prvi teniser sveta, a trenutno je 147. na ATP listi.

Tanasi je izjavio da se fizički oseća spremnim i da sledeći meč ne bi trebalo da bude problem u tom smislu – rival mu je zemljak Semjuel Grot, koji je trijumfom nad Krajinovićem tek drugi put u karijeri prošao u drugo kolo nekog od Gren slem turnira.

Dakle, suparnik je daleko od nepobedivog, pa postoji velika verovatnoća da nas čeka veoma zanimljiv okršaj treće runde sa Kolšrajberom ili Tomićem.

P.S. Svakog dana Australijan opena između 18 i 19 časova B92 će vam donositi priču o heroju proteklog dana – nekome ko je ostvario veliki rezultat, odigrao neki spektakularan udarac ili je na bilo koji način obeležio dan.

Saša Ozmo (ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve