Nova vest
Tenis

Sreda, 13.01.2010.

01:54

Na Li

Kineskinja Na Li ima 27 godina, profesionalac je od 1999. godine, i za ovih 10 godina osvojila je dva WTA turnira pritom osvojivši nešto više od dva miliona dolara od tenisa. Na Li je prvo pojavljivanje u svetu tenisa imala 1996. godine kada se sa samo 14 godina kvalifikovala za ITF turnir u Pekingu. Tri godine kasnije osvojila je tri turnira te kategorije u singlu i čak osam u dublu pokazavši svoj potencijal.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Na WTA turnirima prvi put je zaigrala 2000. godine. Poražena je u prvom kolu u Taškentu i na Olimpijskim Igrama, a u Šangaju je došla do druge runde. Takođe, iste godine je osovjila i prvu titulu u dublu na WTA turu, a tom je dodala još osam trijumfa u singlu i šest u dublu na ITF turnirima.

Sledeću godinu Na Li počinje sa još dve ITF titule. U Ho Ši Minu je savladala Robertu Vinči, a Guangžou Liu Nan-Nan. Ipak, u preostalom delu godine, odigrala je još samo jedan meč pa je na kraju 2001. pala na 303. mesto na WTA listi.

Narednu godinu počela je veoma dobro, titulom na turniru u Midlendu, 14. ITF trofejom u karijeri. Ali, nakon toga odigrala je samo jedan meč u narednih 25 meseci. Prema nekim izvorima uzrok izostanka bili su zdravstveni problemi, ali neki su tvrdili da je Na Li napravila dvogodišnju pauzu kako bi se posvetila studijama.

Posle velike pauze 2004. je usledila sezone proboja u svetski vrh za Kineskinju. Osvojila je prvu WTA titulu u karijeri pobedivši Sušu u finalu Guangžoua, a u isto vreme postala je prva Kineskinja koja je osvojila neki WTA trofej.

Nakon tog uspeha, i nakon još pet trofeja u ITF kategoriji, Na Li je u oktobru prvi put ušla među najboljih 100 teniserki sveta (sa 145. skočila je na 92. poziciju).

Sa odličnim rezultatima nastavila je i 2005. gofine. Ponovo je završila među najboljih 100, igrala je jedno finale (Eštoril) i tri polufinala (Hobart, Rabat i Bali). Debi u Top 50 teniserki sveta imala je već u februaru, da bi u maju postala i zvanično najbolja kineska teniserka svih vremena pošto se popela na 35. poziciju nadmašivši uspeh zemljakinje Li koja je 1998. bila 36.

Naredna, 2006. godine Na Li se prvi put probila među najboljih 30 teniserki sveta. Postala je prva Kineskinja koja je ušla u Top30 i prva Kineskinja koja je igrala četvrtfinale nekog gren slema. Bilo je to na Vimbldonu gde je poražena od Kim Klajsters. 14. avgusta napravila je još jedan podvig pošto je sa 22. skočila na 20. poziciju na WTA listi, a zabeležila je i dve pobede nad treniserkama iz Top10.

Sa impresivnim izdanjima Na Li je nastavila i u prvoj polovini 2007. godine. Igrala je dva polufinala (Sidnej i Indijan Vels), tri četvrtfinala, a na Australijan openu je stigla do četvrte runde. Nakon tih uspeha popela se na rekordnu 16. poziciju na listi, ali je drugi deo sezone propustila zbog povrede rebra.

To je ipak nije sprečilo da se i u 2008. zadrži među 30 najboljih teniserki sveta. Posle pauze od šest meseci osovjila je drugu titulu u karijeri prve nedelje 2008. godine u Gold Koustu. Na putu do trofeja savladala je Sibil Bamer, Nikol Vaidišovu, Pati Šnider, i u finalu Viktoriju Azarenku.

Iste godine igrala je četiri polufinala (Antverpen, Doha, Olimpijske igre i Luksemburg). Na US Openu je stigla do četvrte runde, na prvom gren slemu sezone u Melburnu do treće, a inala je i pet pobeda nad igračicama iz prvih 10. Zbog povrede desnog kolena tokom 2008. pauzirala je tri meseca.

Problem sa povredom kolena zadržao se i početkom prošle godine, pa se Na Li povukla sa turnira u Brizbejnu i sa Australijan opena. Vratila se na Paris openu gde je u drugom kolu izgubila od Jelene Janković. Nakon toga je poražena u prvom kolu u Dubaiju, a na turniru u Montereju stigla je do svog petog WTA finala u karijeri pobedivši Radvansku, Cetkovsku, Šafarovu i Benešovu. U finalu je zaustavila Francuskinja Marion Bartoli.

Usledila su dva turnira prve kategorije. U Indijan Velsu stigla je do četvrtog kola gde je poražena od kasnije šampionke Vere Zvonareve. Ipak, već na sledećem turniru iste kategorije u Majamiju osvetila se Ruskinji pobedivši je u trećem kolu. U četvrtfinalu je posle tri seta izgubila od Serene Vilijams, ali je nakon turnira na Floridi skočila sa 40. na 29. poziciju na WTA listi.

Na Rolan Garosu bila je 25. favorit, a izgubila je u četvrtom kolu od Ruskinje Marije Šarapove. Ipak, posle gren slema u Partizu usledio je novi skok za Na Li koja je postala 20. teniserka sveta.

U drugom delu sezone Na Li nije napravila impresivne rezultata, ali je godinu završila na za nju rekordnom 15. mestu jer u tom periodu nije branila poene iz prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu