Koštunica i Labus dele autonomaše

Info

Izvor: B92

Petak, 20.09.2002.

15:15

Default images

Predsednički kandidati Vojislav Koštunica i Miroljub Labus, koji su dan za danom održali predizborne mitinge u glavnom gradu Vojvodine, značajno su doprineli da se jaz između autonomaških stranaka u Vojvodjanskom savezu produbi. Vrlo je indikativno da se Koštunica, nakon mitinga u utorak, susreo samo sa delom Vojvođanskog saveza u prostorijama Reformista Vojvodine, gde mu je domaćin bio Miodrag Isakov, potpredsednik Vlade Srbije i lider RV, kao i to da je Labus sutradan uveče, namerno ili slucajno, zaobišao Reformiste u centru grada.

Labus se, naime, odmah nakon mitinga uputio pravo u Banovinu kod Nenada Čanka, predsednika Skupštine APV i lidera LSV, gde je održao sastanak sa čelnicima pokrajine i drugim delom VS, među kojima nije bilo Isakova.
Posle toga, sve ukazuje na to da ce se članice VS opredeliti da podrže različite predsedničke kandidate, iako to zvanicno niko ne potvrđuje.

Indikativno je, međutim, i to da se prilikom ovih susreta nijedan od predsedničkih kandidata nije rasipao obećanjima, kada je o vojvodjanskom pitanju reč. Aktuelni predsednik SRJ se sa svog kursa pomerio utoliko što je otvorio mogućnost razgovora o asimetričnoj regionalizaciji Srbije u kojoj bi Vojvodina mogla da dobije nešto veči stepen samouprave od drugih regiona u Srbiji, vešto izbegavajuči da u razgovoru upotrebi reč "autonomija".

S druge strane, uglavnom se usmerivši na ekonomska pitanja, Labus je Vojvođanima obecao čiste račune sa Beogradom, te da će prihvatiti stepen autonomije za koji se građani Vojvodine opredele. On je članicama VS rekao da ce biti još vremena, nakon izbora, da se o položaju Vojvodine razgovara, te da ce status pokrajine biti resen novim Ustavom Srbije.
"Nakon izbora bice zavrsena Ustavna povelja Srbije i Crne Gore, a potom sledi i donosenje novog Ustava", rekao je Labus. Na pitanje novinara da li ima nesto protiv toga da Vojvodina ima svoju zastavu, grb i himnu, Labus je zakljucio: "Nemam nista protiv zastave i grba, ali sustina je u polozaju Vojvodine". A o tome - "polako, ima vremena".

 O raskolu između tri najvece clanice VS - SVM, LSV i RV, niko se jos ne usudjuje da govori, a Nenad Canak je izjavio da tome i ne bi pridavao veci znacaj, ocenjujuci da se "i brak, koji ima manje koalicionih partnera nego DOS ili Vojvodjanski savez, moze raspasti".

Lider LSV je kazao da je njegova stranka, kao i SVM, vec podrzala Labusa, i da odluka Vojvodjanskog saveza to ne bi mogla da izmeni. On je, nakon Kostunicinog mitinga, izdao cudno saopstenje za jednu politicku partiju, u kojem se kaze da "se clanstvo i rukovodstvo LSV stavlja u stanje povisene borbene aktivnosti, jer sa uzasom gleda na povampirenje fasizma, koje personifikuje i potencira aktuelni predsednik SRJ", ne precizirajuci sta to stanje podrazumeva. I to nekako bas u isto vrema kada je predsednik SAD Dzordz Bus poslao Kostunici poruku zahvalnosti na doprinosu antiteroristickoj borbi. Labus, koji je ostro kritikovao Kostunicu zbog nacionalizma, tvrdeci da jednu pricu prica u Malom Zvorniku, a drugu u Njujorku, nije se usudio da upotrebi tako tesku rec.

Reformisti Vojvodine Mileta Isakova, koji su jos od ranije u losim odnosima sa SVM, osudjujuci pre svega politiku Jozefa Kase, nedavno su "zaratili" i sa LSV, dosad najblizim koalicionim partnerom, optuzujuci pojedine funkcionere ove stranke za malverzacije oko trgovinskog preduzeca "Zvezda" u Novom Sadu.
 - O tome kome cemo dati poverenje odlucicemo na osnovu poverenja i politicke procene. Oba predsednicka kandidata poznajemo i znamo ko je od reci, pa cemo se prema tome rukovoditi - rekao je Isakov. On je dodao da mu Kostunica uliva poverenje, jer kao "tvrd pregovarac drzi rec". Podrska pojedinom kandidatu nece znaciti i ideolosko vezivanje za program njegove stranke, nego pragmaticnu procenu o tome koji je od kandidata sposobniji za formiranje pravne drzave.

Iako Isakov jos uvek zvanicno nije odlucio kojeg ce kandidata podrzati, iz njegovih izjava moze se zakljuciti da RV sa Kostunicom imaju vise podudarnih stavova, a to su zalaganje za hitno donosenje Ustava, prevremeni izbori, borba protiv kriminala i korupcije, pravna drzava, kao i regionalizacija i decentralizacija, a u okviru toga i ostvarivanje autonomije Vojvodine. Pratioci politickih zbivanja ne zaboravljaju da su Reformisti u protekle dve godine vise puta ostro kritikovali DSS i Kostunicu zbog nacionalistickih stavova i zalaganja za spregu drzave i crkve. S druge strane, Isakov smatra da Labus u predizbornoj kampanji govori uglavnom o ekonomskim reformama, dok zapostavlja politicke reforme.

Vojvodjanski savez treba narednih dana da donese definitivnu odluku o tome da li ce podrzati Kostunicu ili Labusa, a moguce je da nece pruziti podrsku nijednom od njih, nego da ce clanice saveza samostalno odlucivati o tome. Jasno je da cela ova situacija sa Vojvodjanskim savezom gradjane Vojvodine autonomaskog opredeljenja dovodi u veliku konfuziju i dilemu za koga da glasaju na predsednickim izborima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

9 h

Podeli: