Predizborna jaja

Info

Izvor: Danas

Četvrtak, 26.09.2002.

17:21

Default images

Da, Miroljub Labus dobio jaje u glavu, il’ tu negde, pa sta, valjda je to uracunati rizik; toliko svetskih drzavnika popilo torte zbog ovog il’ onog, globalizma nekakvog, ekologije, ugrozenih majmuna, cegalisvevec. Mi smo, bice, stedljiviji, jaje je jeftinije nego torta. Predizborna kampanja na srpski nacin.
    Salu na stranu, nema sali mesta, bilo je u Cacku i povredjenih. Incident u tom gradu je, kazu u Labusovom lokalnom izbornom stabu , inicirao tamosnji odbor Socijalisticke partije Srbije, potpomogao ih je, navodno (ko bi rekao) gradonacelnik Velimir Ilic. Svi demantuju, ministar policije Dusan Mihajlovic kaze da su izgrednici privedeni.
    Evo nas u finisu predizborne kampanje za koju se govorilo da ce biti najprljavija - ocekivalo se, da budemo iskreni, vise prljavstine. Bilo je, doduse, svega, verovatno ce biti i do predizbornog cutanja, mozda i posle njega. Kampanju su obelezili podrska pomenutog Cacanina najozbiljnijem kandidatu Vojislavu Kostunici, njegova (Iliceva) konferansije - retorika, rasizam, da se ne lazemo, prica o Labusovom prezimenu. Najstrasnija je u citavoj prici cinjenica da takva retorika nije izgubila podrsku u birackom telu i da je se najozbiljniji pretendent na funkciju predsednika Srbije nije odrekao. Mogao je, ali je rekao da se u svemu slaze sa Velimirom Ilicem.
    Tako desnica, svi njeni delovi, onaj radikalni pogotovu, dobija legitimitet, pravo gradjanstva. Utoliko su jaja bezazlenija.
    I izjava Vojislava Kostunice u Malom Zvorniku, o Republici Srpskoj kao privremeno odvojenom delu Srbije, obelezila je predizbornu kampanju - Kostunica je njome upropastio ono sto je mogao da kapitalizuje (boravak u sedistu Ujedinjenih nacija i susret sa brojnim drzavnicima, ugledno mesto na ceremoniji). Naravno, tek u gradjanski orijentisanom delu birackog tela, i u medjunarodnoj javnosti. Vazna je, ipak sustina, nije se promenio, a to je obecao pre izbora septembra 2000. Da li je neko sumnjao.
    Labusov stab oglasio se letkom o navodnoj dobitnoj kombinaciji: nasao se tu, sve na mracnoj crnoj podlozi, Kostunicin kabinet plus general Aco Tomic, valjda je poruka "evo ko vam se sprema, nadrljali ste". Verovatno taj potez i nece biti ucinkovit, vise obelezava autora i pomenutu i nagovestenu prljavstinu kampanje.
    Obecanja su, naravno, opste mesto svih predizbornih kampanja, kljucni akteri obecavaju, pozivaju se na narod, govore da nikad nisu lagali. Ostalo je jos tri dana.
    Uzivajmo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: