Info

Četvrtak, 19.09.2002.

12:59

Čak 66 hiljada ljudi u odborima

Izvor: Politika

Default images

Po podacima Republičke izborne komisije na izbore za predsednika Srbije, 29. septembra, ukupno 6.555.405 birača u Srbiji moći će da glasa na 8.617 biračkih mesta u 180 opština. U ovaj broj uračunata su i 292 biračka mesta koja se nalaze na Kosmetu.

Rešenje o određivanju pojedinačnih biračkih mesta u Republici donela je Republička izborna komisija, i ono je već objavljeno u "Službenom glasniku Srbije".

U Beogradu 1.083 biračka mesta

U prestonici, u 16 beogradskih opština, biće otvoreno 1.083 biračka mesta. U najvećoj opštini u Beogradu, ali i u Srbiji, Novom Beogradu, birači će glasati na 131 mestu, na Paliluli na 120, u Starom gradu na 56, a na primer, u Barajevu, na samo 26 biračkih mesta.

U Vojvodini najviše biračkih mesta ima Južnobački okrug – 450, u centralnoj Srbiji najviše birališta ima Zlatiborski okrug – 534 a zatim Nišavski – 499 i Pčinjski – 363 biračka mesta. U Kolubarskom okrugu glasaće se na 300 biračkih mesta. Najmanje birališta je u Podunavskom okrugu, i to 181.

Na jugu Srbije – u opštini Medveđa biće otvoreno 31 biračko mesto, u Bujanovcu 58, a u Preševu 38.

Republička izborna komisija utvrdila je i 292 biračka mesta u pet kosovskih okruga, odnosno u 19 opština. U Prizrenskom okrugu biće najmanje biračkih mesta – samo tri. U Pećkom šest, u Kosovskom 105 a u Kosovskomitrovičkom okrugu glasaće se na 110 biračkih mesta.

Kako se navodi u zbirci propisa o izboru predsednika Republike, birački odbori će morati da se obrazuju najkasnije deset dana pre dana određenog za održavanje izbora.

Stalni sastav biračkog odbora čine predsednik i tri člana, s tim da svako od njih ima i svog zamenika, što znači da stalni sastav biračkog odbora ima ukupno osam članova. Prošireni sastav biračkog odbora čine predstavnici podnosilaca predloga kandidata za predsednika Srbije sa po jednim zamenikom.

Armija u odborima

Na Kosmetu, po odluci Republičke izborne komisije, birački odbor u stalnom sastavu ima predsednika, dva člana i isti broj zamenika što znači ukupno šest članova. Birački odbor u proširenom sastavu čine predstavnici podnosilaca predloga kandidata i po jedan zamenik.

U Srbiji bez Kosmeta biće 8.325 biračkih odbora. Kada ovaj broj pomnožimo sa osam stalnih članova, dobija se cifra od 66.600 članova koliko će biti u stalnom sastavu u svim biračkim odborima u Srbiji.

Ukoliko svi predsednički kandidati, a ima ih jedanaest, imenuju po jednog svog predstavnika i jednog zamenika navedenom broju od 66.600 treba dodati još 183.150 članova.

Što se tiče Kosmeta, kada se broj biračkih mesta – 292, pomnoži sa šest stalnih članova biračkih odbora dobiju se 1.752 člana. Ovom broju, ukoliko svi predsednički kandidati budu imenovali svoje predstavnike i zamenike treba dodati još 6.424 člana.

Kako broj predsedničkih kandidata koji će učestvovati u predizbornoj trci nije konačan treba imati u vidu da navedena računica nije definitivna, kao i da će pored članova odbora izbore pratiti i predstavnici Cesida kao i posmatrači OEBS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: