Narod umoran od mitinga

Info

Izvor: B92

Sreda, 18.09.2002.

12:49

Default images

Predsednički kandidati uveliko „troše“ kilometre i kilometre na svom predizbornom putu širom Srbije. Za sam finiš je još rano, ali se već polako mogu davati prve procene pređene kilometraže, koje neko „u nogama“ ima više, a neko manje.
Kao što im „tabananje“ Srbijom nije isto, tako su im i taktike, kako će se i gde obratiti biračima, različite. Biračima se obraćaju od pozorišta, preko lokalnih radio i tv-stanica, sve do gradskih trgova.
Izbori će presuditi ko će biti predsednik Srbije, a „Novosti“ – jezikom brojki, odnosno na bazi slobodnih procena svojih dopisnika – osvetljavaju: kakav su „magnet“ bili favoriti predsedničke trke, kako su „prošli na terenu“.
Na mitingu u Vranju, prema proceni našeg dopisnika, Miroljuba Labusa je dočekalo oko 2.000, a Vojislava Šešelja oko 3.000 ljudi, dok je Vuk Drašković samo prošetao gradskim ulicama i pijacom. U Vladičinom Hanu, Labusa je slušalo oko 500, a Šešelja i Draškovića po (približno) 300 građana. Vojislav Koštunica je u Valjevu govorio pred oko 700 ljudi, dok se oko Labusa prilikom šetnje okupilo oko 200.

Šabac i Užice

Labus je u Šapcu potpisivao deklaraciju i obratio se simpatizerima sa improvizovane govornice, oko koje se okupilo oko 200 ljudi. Koštunica je imao miting ispred hotela „Sloboda“ pred više stotina Šapčana, a njegov izborni štab je saopštio da ih je bilo između 3.500 i 4.000. Labus je imao peh u Leskovcu, jer je u vreme njegovog dočeka počeo neviđeni pljusak, ali je opšti utisak popravio solidan „doček“ u Vlasotincu. Šešelj je okupio solidan broj pristalica na mitingu na Širokoj čaršiji, a Bata Živojinović je iskoristio čuvenu „Roštiljijadu“ da bude viđen među Leskovčanima. Inače, neke kandidate je u pojedinim trenucima pratio veći broj novinara nego njihovih pristalica.
Šešelj je u Užicu imao klasičan miting pred oko 3.000 ljudi, dok je Koštunica održao kraći govor na stepeništu kojim se dolazi do Trga partizana pred 500 građana, a Labus je obišao gradsku bolnicu i uveče se družio sa mladima. Bata Živojinović je odabrao obilazak prostorije SPS. Na mitingu u Nišu Labus je govorio pred par stotina ljudi. Drašković se ispred prostorija SPO obratio svojim pristalicama, kojih je bilo stotinak.

Čačak i Loznica

Na mitingu u Čačku Koštunica je okupio oko 3.000 građana, a Šešelj oko 1.000 – procena je našeg dopisnika. Bata Živojinović se opet opredelio za stranačke prostorije, ali je u Domu sindikata u Kragujevcu izašao pred oko 200 prisutnih. U istom gradu Šešelj je na Trgu kod krsta okupio dve hiljade pristalica, dok je Drašković bio na više punktova u gradu obraćajući se, u proseku, po 300 ljudi. Šešelj je u Zaječaru održao dvočasovni miting pred 1.000 građana, Labus je govorio pred oko 500, nakon čega je potpisivao deklaraciju. Živojinović je govorio u sali Komiteta pred tridesetak pristalica.
Koštunica je u Loznici govorio pred oko 700 ljudi, dok je Miroljub Labus svoj izborni program obrazlagao pred neznatno manjim brojem „svojih“ kao i Bata Živojinović ispred prostorija SPS. Do sada su se u Aleksincu, kao predsednički kandidati pojavili Labus i Drašković. Obojica su, u pratnji članova svojih izbornih štabova prošetali glavnom ulicom, a zatim obrazlagali izborne programe ispred gradske fontane. Pred oko 500 građana.

Sombor i Prokuplje

Koštuničin govor u Gornjem Milanovcu, na Trgu Kneza Mihajla, slušalo je oko 1.500 njegovih pristalica. Na istom trgu Šešelj nije imao klasičan miting, već razgovor sa stotinak sledbenika i novinara. Živojinović je govorio pred tridesetak članova SPS i novinara, u pratnji Zorana Anđelkovića, Aleksandra Vulina i Milorada Vučelića. Prokuplje i nekoliko okolnih sela, prvi je posetio Drašković, gde je na gradskom trgu govorio pred nekoliko stotina građana. Dok je Drašković zaobišao Kušrumliju i Blace, lider radikala je (obilazeći Toplicu), prvo posetio ove dve varoši, i govorio pred nekoliko stotina pristalica. Živojinović je obišao Kuršumliju i Prokuplje, gde ga je pozdravilo nekoliko stotina građana.
Na Šešeljevom mitingu u Somboru bilo je prisutno oko 600 njegovih pristalica. Drašković je održao samo konferenciju za novinare, dok je Živojinović gostovao na lokalnoj televiziji. Šešelj je boravio i u Boru, gde je govorio, po slobodnoj proceni, pred manje od 1.000 ljudi.
Tako izgleda letimičan cifarski pregled predsedničke kampanje. Svi kandidati, međutim, uzdaju se u finiš, kada će na završnim mitinzima u prestonici, kako se nadaju, svojim protivkandidatima, zadati „završni udarac“.
Predizborne brojke i uspesi, naravno, mogu i da prevare, jer se računaju samo one zaokružene na glasačkim listićima.

Bujanovac

Na samom početku kampanje Labus, Drašković i Šešelj posetili su Bujanovac. Labus je razgovarao sa oko stotinak građana, a Drašković posle posete jednom poljoprivredniku govorio na mitingu u selu Levosoje pred oko 200 ljudi. Šešelj je najpre održao konferenciju za novinare u sedištu stranke, a potom na Gradskom trgu razgovarao sa oko 200-300 pristalica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: