Mediji treba da afirmisu stav da poraz nije tragedija

Info

Izvor: Beta

Četvrtak, 29.08.2002.

02:19

Default images

Ucesnici javne debate o medijima u izbornoj kampanji pozvali su danas medije da gradjanima uoci predsednickih izbora u Srbiji sveobuhvatne, koncizne, raznolike, objektivne i analiticke sadrzaje o svim ucesnicima predizborne kampanje.

Nijedan od tih kriterijuma nije bio ispunjen od uvodjenja visestranackog sistema u zemlji, a sada su "stvari na pocetku", rekla je saradnica Instituta drustvenih nauka Jovanka Matic, otvarajući dvodnevnu debatu u Medija centru. Ona je pozvala medije da ne doprinose sukobima kandidata, vec da uticu na normalizovanje predizborne atmosfere afirmisanjem stava da poraz na izborima nije tragedija i da politicki legitimitet imaju i pobednici i opozicija.

Naglasavajuci vaznost jednakog kvantitativnog, kvalitativnog i kontekstualnog, tretmana kandidata u medijima ona je navela da je potrebno uspostaviti nove standarde i za predstavljanje izbornog programa kandidata, a posebno je sugerisala da promotivne emisije elektronskih medija budu krace, cesce, raznovrsnije i da pitanja ucesnicima budu postavljana iz ugla biraca.

Komentarisuci sporazum o medijskom predstavljanju kandidata u programu Radio-televizije Srbije, Jovanka Matic je ocenila da je osnovni problem odsustvo suceljavanja kandidata i predlozila da to organizuje vise stanica, kako je nedavno bilo u Nemačkoj.

Marko Blagojevic iz Centra za slobodne izbore i demokratiju, prenela je agencija Beta, ocenio je da izmestanje izbornih sadrzaja u termine van redovnih informativnih emisija samo naizgled obezbedjuje ravnopravnost kandidata, a u stvari je prikrivena diskriminacija. Blagojevic je ukazao da predstavnici vlasti takvim resenjem uvek imaju prednost, jer se pojavljuju i u redovnim i u posebnim izbornim emisijama.

"Reci novinarke RTS-a Mile Stule, pet minuta uoci izborne tisine 1990. godine - da tadasnji glavni Milosevicev protivkandidat Vuk Draskovic nije sposoban za vodju zato sto nema dece i da ima vilu na Zenevskom jezeru - bio je jedini slucaj diskvalifikacije politickog protivnika te godine, koji se deset godina kasnije pretvorio u svakodnevnu praksu", rekao je Blagojevic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: