Naslovna strana
B92 Specijali Predsednički izbori
     
 

 

Naslovna strana specijala

Neuspeli septembarski izbori

Analize, intervjui, tekstovi

Istraživanja javnog mnjenja

Enciklopedija izbora

Arhiva izbornih vesti

 


 
 

Analiza predsednicke kampanje – Ebart/Medijska dokumentacija | 06/09/2002 | Izvor: Ebart/Medijska dokumentacija
Ebart/Medijska dokumentacija obavila je istrazivanje u periodu od 19. jula do 27. avgusta 2002. godine analizu pracenja predsednicke kampanje u 12 dnevnih i nedeljnih novina u Srbiji . Analizirani su: Blic, Blic News, Danas, Dnevnik, Ekonomist, Glas, Nacional, Nedeljni Telegraf, NIN, Novosti, Politika, Reporter i Vreme.
Najpopularnija tema u izjavama predsednickih kandidata je drugi predsednicki kandidat, a interesantan je i podatak da jedan od predsednickih kandidata nikada u izjavama nije dotakao temu zlocina, srpskog pitanja, kriminala, Crne Gore, Kosova ili Haga.

Period obuhvacen analizom podeljen je na tri manja. Sledeca tabela pokazuje rast interesovanja medija u susret izborima, pri cemu je izrazit rast zabelezen u drugom posmatranom periodu: od 2. – 15. avgusta.

Ukupno tekstova

19. jul – 01. avgust
370

02. – 15. avgust
701

16. – 27. avgust
820

Ukupno
1891


IZJAVE I INTERVJUI PREDSEDNICKIH KANDIDATA

Najavise izjava i intervjua dao je Vojislav Seselj – 88, sledi Velimir Ilic (61) i Vuk Draskovic (60). Labus je imao 34, a Kostunica 51.

Rang lista najpopularnijih tema u izjavama kandidata:

1.      Drugi kandidati (175)

2.      Reforme (62)

3.      Socijalna politika (59)

4.      Crna Gora (56)

5.      Kriminal (45)

6.      Evropska unija (37)

7.      Srpsko pitanje (30)

8.      Zlocini (26)

9.      Kosovo (24)

10.  Hag (19)

Pored ovih, i sledece tri teme bile su predvidjene upitnikom za analizu, ali one se gotovo i ne spominju u izjavama kandidata:

  1. NATO
  2. Privatizacija
  3. Tradicija


Iz prve liste vidi se da su Izjave o drugim kandidatima su skoro tri puta brojnije od prve sledece teme – Reformi i, po broju tekstova, bliske Socijalne politike.

Najvise izjava o drugim kandidatima dao je Velimir Ilic (52), zatim Vojislav Seselj (45). Sledi Borisav Pelevic (31) i Vuk Draskovic (22). Kostunica i Labus nisu mnogo komentarisali ostale kandidate: Kostunica 12 izjava, Labus 8.

Najcesce pominjan u izjavama drugih kandidata bio je Miroljub Labus – 126 puta, sledi Kostunica – 76.

Prisutnost u izjavama drugih kandidata predstavljena je u grafikonu:Ubedljivo najveci broj izjava i intervjua Vojislava Kostunice (36) u ovom periodu odnosili su se na Crnu Goru (Ova tema obuhvata i sve izjave o Ustavnoj povelji i pregovorima o buducoj zajednici Srbije i Crne Gore). Nekoliko drugih tema su u njegovim nastupima podjednako zastupljene, ali svaka posebno tri puta manje od Crne Gore: Kosovo, Kriminal, Evropska unija i Drugi kandidati bili su predmet po 12 izjava ili intervjua.

Miroljub Labus se u svojim izjavama skoro podjednako bavio Reformama (20) i Socijalnom politikom (18). On se, medjutim, nekoliko tema uopste nije dotakao: Zlocini, Srpsko pitanje, Kriminal, Crna Gora, Kosovo, Hag.Analizirali smo i zastupljenost izjava i intervjua kandidata u dnevnim listovima. Generalno, mediji pojedine kandidate prate uravnotezeno. To znaci da je priblizno jednak broj izjava po kandidatu objavljen u svokoj novini. Postoje, medjutim, i odstupanja. Tako Blic objavljuje daleko najveci broj Kostunicinih izjava – 15, dok ih je u Glasu i Politici objavljeno po sedam, a u ostalim novinama manje. Vojislav Seselj ima puno izjava – 85, od cega je Danas objavio samo dve, a najvise Nacional - 18 i Novosti – 17.

U narednom grafikonu prikazana je ukupna zastupljenost kandidata u dnevnim listovima prema broju tekstova u kojima se pominju:Miroljub Labus pominje se u najvecem broju tekstova – 818, sledi Vojislav Kostunica – pomenut u 629.

Po broju tekstova u kojima se pominje, Miroljub Labus prednjaci u odnosu na sve druge kandidate. U svim dnevnim novinama je vise zastupljen nago njegov glavni protivkandidat -Vojislav Kostunica.

Broja tekstova u kojima su sledeci kandidati pomenuti:

Draskovic - 180

Ilic - 274

Kostunica - 629

Labus - 818

Pelevic - 176

Seselj - 338

Zivojinovic - 123Da državom upravljaju eksperti

04. decembar 2002. | Izvor: Cesid
Većina građana Srbije smatra da su izbori jedno od najvažnijih građanskih prava i shvata njihov značaj, ali sa druge strane prema političarima ima izrazito negativan odnos i smatra da je aktuelna politička scena u Srbiji "veliko zamjavanje"

Mediji drugi krug pratili još mirnije

17. oktobar 2002. | Izvor: SMMRI, Medija centar
Mediji u Srbiji kampanju za drugi krug predsedničkih izbora pratili su "još mirnije i ravnomernije" nego u prvom krugu, Istovremeno, Đinđić i Demokratska stranka najviše su pominjani u negativnom kontekstu.

Drugi izborni krug u medijima u znaku Koštunice

10. oktobar 2002. | Izvor: Ebart/Medijska dokumentacija
Drugi krug predsedničkih izbora u medijima je protekao u znaku Vojislava Koštunice, o kojem je objavljeno 244 teksta, dok je 186 napisa objavljeno o Miroljubu Labusu. Veći broj tekstova o Koštunici zabeležen je i u svim analiziranim dnevnim novinama. U periodu između dva kruga, odnosno od 30. septembra do 8. oktobra, najvažnija tema za Vojislava Koštunicu bio je poziv građanima da izađu na izbore, dok je za Miroljuba Labusa najčešća tema bio njegov protivkandidat

Koštunica i Labus u medijima

26. septembar 2002. | Izvor: Ebart/Medijska dokumentacija
Analiza predsedničke kampanje koju je uradila Ebart/Medijska dokumentacija, u periodu od 11. do 24. septembra u pokazuje da se u odnosu na prethodno posmatrani period, srpsko pitanje pominje tri puta više u nastupima predsedničkih kandidata. Kada je reč o Vojislavu Koštunici i Miroljubu Labusu, samo je "Nacional" ravnomerno objavljivao tekstove o njima, dok su ostale novine najviše pažnje poklonile Koštunici.

Labus u blagom vođstvu

25. septembar 2002. | Izvor: SMMRI
Novo istraživanje Strategic Marketinga pokazuje da predsednički kandidat grupe građana Miroljub Labus vodi u odnosu na kandidata Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunicu. Razlika iznosi oko 2 odsto u delu ankete u kom su ispitanici odgovarali na pitanje za koga bi glasali sa ponuđene liste imena. Rang je sličan a procenti različiti sa istim pitanjem, ali bez ponuđene liste. U odnosu na prethodno istraživanje broj onih koji će sigurno glasati je praktično nepromenjen i iznosi 63 odsto.

Da su danas izbori Labus bi pobedio

19. septembar 2002. | Izvor: Scan
Novosadska Agencija za istraživačko razvojne poslove Scan, obavila je istraživanje javnog mnenja u 47 opština u Srbiji, u periodu od 5. do 11. septembra ove godine, koje pokazuje da anketirani građani najviše veruju Vojislavu Koštunici, potom Vojislavu Šešelju, dok je na trećem mestu Miroljub Labus.

O Koštunici se najviše piše

17. septembar 2002. | Izvor: Ebart/Medijska dokumentacija
Najnovija Ebartova analiza predsednicke kampanje pokazuje da približavanjem izbora, kandidati sve više govore o onome što birace neposredno i najviše interesuje. Kada je rec o najcešcim temama izjava drugih kandidata, na prvom mestu je Vojislav Koštunica, o kom je i ukupno objavljeno najviše tekstova.

Kandidati trče drugi krug

12. septembar 2002. | Izvor: NIN
Građani Srbije će 29. septembra birati svog čelnog čoveka - predsednika. Ovog puta kao da ga nisu ni imali. U jeku predizborne kampanje sve se sprema za veliku predstavu - utvrđuje se teritorija koja će biti obuhvaćena izborima, uporno iskušava šta taj predsednik, uprkos Ustavu, sve može. Kandidata ima dovoljno, i previše, mada vladajuća politička grupacija - DOS, nije ponudila nikoga iz redova političkih stranaka koje je čine.

Biraci misle da je Srbija na stranputici

06. septembar 2002. | Izvor: SMMRI
Agencija za istrazivanje javnog mnjenja u Srbiji, «Stratedzik marketing» obavila je od 23. do 26. avgusta terensko istrazivanje na uzorku od 1.532 ispitanika sa pravom glasa. Biracko telo Srbije, bez Kosmeta cini oko 6,4 miliona birraca, a prema trenutnomi interesovanju biraca, moze se ocekivati da na predstojece izbore izadje manje od 3,6 miliona gradjana Srbije. Preuzmite kompletan dokumet u zip formatu[130kb]

Raste rejting Vojislavu Kostunici

05. septembar 2002. | Izvor: B92
Poslednje istrazivanje javnog mnenja o rejtingu predsednickih kandidata koje je uradio Statedzik marketing, pokazuje da Vojislavu Kostunici rejting raste, Miroljubu Labusu stagnira, a najveci porast popularnosti belezi Vojislav Seselj.

Svi daleko ispod Kostunice i Labusa

24. avgust 2002. | Izvor: B92
Kostunica i Labus su trenutno po jednom pokazatelju, a to je pokazatelj pozitivnih ocena, nalaze se na samom vrhu, a svi ostali su ispod njih.

Kostunica i Labus izjednaceni

01. avgust 2002. | Izvor: B92
Od stranaka DOS, veoma je malo onih ciji rejting nadilazi statisticku gresku, odnosno uzivaju podrsku od 1 do nesto iznad 2 odsto biraca. Od ostalih stranaka najjaca je Socijalisticka partija Srbije, 7 odsto podrske, slede radikali, 5 odsto, Stranka srpskog jedinstva 4 i Srpski pokret obnove 3 odsto.

Procenjivanje snage kandidata

21. jul 2002. | Izvor: B92
Ono sto je jako bitno to su trendovi, i mi cemo videti da li ce se taj trend nastaviti, dakle rast prosecne ocene gospodina Labusa a pad prosecne ocene gospodina Kostunice, ili ce se to menjati. Procenat biraca koji u ovoj nedelji ne bi izasli na izbore zadrzao se na proslonedeljnih 29 odsto.

Kostunica i dalje najpopularniji

23. jun 2002. | Izvor: B92
Prema istrazivanju obavljenom u poslednjih nekoliko dana, za DOS bi na izborima u ovom trenutku glasalo 45,3 odsto biraca, dok na izbore ne bi izaslo 39,7 odsto anketiranih, 5 odsto vise nego prosle sedmice. DOS je u odnosu na prethodnu nedelju zabelezio neznatan pad popularnosti. Ako bi DSS izasao na izbore samostalno, dobio bi 21,9 odsto glasova, a ostatak DOS 23 odsto.