Nedelja, 22.05.2016.

18:13

Namerno potopljen "Vis", buduća atrakcija za ronioce (VIDEO)

U Premanturi u uvali Polje potopljen je admiralski brod Vis u vlasništvu Puljanina Arsena Brajkovića.

Izvor: index.hr

Namerno potopljen
Foto: YouTube Screenshot

Zbog događaja je Premantura od podne blokirana, a hiljade građana i turista pokušalo je da se probije do mesta potapanja, kako bi prisustvovali događaju.

"Vis" će na morskom dnu uvale Polje biti turistička atrakcija za ronjenje u južnom delu Istre.

U složenoj akciji s dve jake detonacije brod je potopljen 250 metara od obale, na 32 metra dubine. Sam čin potapanja, čiju je zonu od stotinjak metara oko broda osiguravala policija i Lučka kapetanija na moru, privukao je nekoliko hiljada ljudi koji su to pratili s obale ili s okolnih brodića.

"Od ideja do realizacije bilo je potrebno pet godina pa će 'Vis' sada kao primer poslužiti mnogima u Dalmaciji da učine isto", izjavio je Brajković novinarima.

Podsetio je na dug put otkako je 2002. kupio brod u Crnoj Gori. Dugo je stvarao planove i projekte da ga uredi u luksuznu jahtu, ali, kako je rekao, zbog sve lošije situacije u hrvatskom brodarstvu i na finansijskom tržištu ideja je odjednom sazrela u sasvim drugom smeru.

"Lepo bi bilo zadržati 'Vis' kao jahtu, ali s vremenom sam postao svestan da ja to ne mogu uraditi u Hrvatskoj, niti je iko bio spreman to da učini", rekao je Brajković.

Najavio je da će nakon potapanja i spuštanja broda na kamenito dno već ovog leta organizovati posetu grupe ronilaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: