Poštarev sin sprovodi revoluciju u Luvru

Jednog pariskog jutra, među stotinama ljudi koji su stajali u uobičajeno dugom redu ispred Luvra, bio je i prvi čovek najpoznatijeg svetskog muzeja Žan-Lik Martinez. Njegovo iskustvo iz tog dana, kada se ponašao kao turista u poseti, poslužilo je kao podloga i inspiracija za "malu revoluciju" vrednu 53,5 miliona evra.

Izvor: B92

Utorak, 16.12.2014.

11:23

Default images

Kako piše "Njujork tajms", Martinez (list ističe da ne vodi poreklo iz umetničke porodice, već da je poštarev sin) planira da u naredne dve godine započne veliki projekat, kojim će preurediti muzej i spolja i iznutra i načiniti ga pristupačnijim novoj publici.

Tako će deo oko staklene piramide dobiti novi izgled i prestati da izgleda kao "neuređeni, bučni aerodrom", dok će oko 40.000 natpisa, znakova i simbola koji usmeravaju posetioce i opisuju umetnička blaga koja se kriju iza vrata muzeja biti potpuno zamenjena.

Plan je da budu razumljivija i konciznija, ali i višejezična.

"Nekada su posetioci mahom bili školovani ljudi, istoričari umetnosti. Sada 70 odsto publike čine strani turisti. Naš muzej nije knjiga, on je nešto stvarno, opipljivo i neophodno je da se stvari razmeste tako da umetnost bude razumljivija", kaže Martinez, koji je na čelo muzeja došao prošle godine.

Njegova strategija glasi "Mislite na posetioca", a iza nje stoji težnja da se stvori narativ koji se obraća novoj demografiji i profilu posetilaca, koji se sve više menja.

"Možda će za ovaj poduhvat trebati decenije, ali će se isplatiti našoj publici", kaže Martinez.

Očekuje se da će do 2025. godine Luvr godišnje primati 12 miliona ljudi.

"Za skoro svakog su muzeji pomalo zastrašujući prostori. To je kao kada se nađete u nekom gradu po prvi put, jednostavno nema dovoljno putokaza, a tako je i u Luvru i u drugim velikim muzejima, prosto ne dajemo dovoljno informacija posetiocima", kaže Džejms Bradburn, direktor muzeja Palaco Stroci u Firenci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: