10 gradova koje treba da posetite barem jednom u životu

U jednom od najtežih ciljeva, a to je pronaći najbolje destinacije na zemlji, HuffPost je sastavio listu od 50, a mi vam prenosimo 10 najboljih, od drevnih do modernih, gradova Evrope, Azije, Amerike i još dalje - ove gradove treba da posetite barem jednom u životu.

Izvor: B92

Utorak, 18.11.2014.

16:15

Default images

.

Venecija, Italija

Kako ne staviti Veneciju na ovaj spisak? Od pitoresknih kanala i grandioznih bazilika do šarenih kuća i prelepih vinskih barova, ne postoji još jedno ovakvo mesto na zemlji.

Sevilja, Španija

Foto: pixabay.com
Sevilja je pravi dragulj imperijalne Španije a posebno se ponosi tradicionalnom andaluzijskom arhitekturom, velikim festivalskim slavljima i iskričavom umetnošću.

Njujork, SAD

Foto: pixabay.com
Nije čudno što se Njujork često pominje kao "raskrsnica sveta". Nigde na svetu se ne može naći takva koncentracija umetnosti, kulture, kulinarstva i biznisa.

Lasa, Kina

Foto: pixabay.com
Lasa je duhovni centar tibetanskog budizma i tibetanskog regiona.Grad se razvio oko budističkog hrama iz 7. veka i u njoj živi mnogo monaha. Najveća znamenitost je palata Potala.

Rio de Žaneiro, Brazil

Foto: pixabay.com
Od svetski poznatog karnevala do savršenih prizora i plaža, Rio je grad koji treba doživeti punim čulima. U Riju se nalaze i dve najpoznatije plaže na planeti - Kopakabana i Ipanema.

London, Engleska

Foto: pixabay.com
Sa prestižnim muzejima, čuvenim pijacama i finansijskim centrom nije ni čudo što je London jedan od najposećenijih gradova na svetu.

Marakeš, Maroko

Foto: pixabay.com
Jedan od četiri "kraljevska grada Maroka" jeste iskustvo koje se ne zaboravlja - atrakcije su istorijski trg Đema el Fna, džamija Kutubija i vrtovi.

Petra, Jordan

Foto: pixabay.com
Od svih drevnih gradova, Petra je jedinstvena. Nalazi se usred pustinje a njene građevine u stenama su nešto što se mora videti - uživo.

Rim, Italija

Foto: pixabay.com
Šetnja kroz Rim je slična istraživanju najvećeg muzeja na otvorenom. Ni jedan drugi grad na planeti ne kombinuje istančanu umetnost, gastronomiju i drevnu istoriju kao ovaj "večni grad".

Varanasi, Indija

Foto: pixabay.com
Jedan od indijskih svetih gradova je pravo iskustvo za sva čula. Svitanje na reci Gang kao i činjenica da je ovo grad hramova dozvoliće vam da u gradu koji broji više od milion stanovnika osamite i uživate u tišini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: