Novopazarska banja: Od romantike do propadanja

Oni koji su prokrstarili Istok i Zapad, kopno i more nisu videli ovakve termalne banje, napisano je na kamenoj ploči na ulazu u staro tursko kupatilo, hamam, u Novopazarskoj banji. Putopisac, zanet valjda lepotom okoline i okrepljen lekovitom banjskom vodom, u naletu inspiracije uklesao je da „ova banja postade raj za zaljubljene”.

Izvor: Izvor: S. Bakraèeviæ, Politika

Utorak, 15.04.2014.

19:48

Default images

Tako je putopisac beležio nekada, piše Politika. Sada bi posetilac Stare novopazarske banje, hamama iz 15. veka, koji su sagradili Turci, pre dobio ideju da ovde snimi neku scenu za horor film. Zapuštenom zdanju je zabranjen pristup, a na ogradi na metalnim šipkama piše da je to „vakuf Hadži Hurem”.

Pre nepune četiri godine, pod ne baš jasnim okolnostima, na hamamu se srušio dotrajali krov i dve žene, koje su se zadesile u kupalištu, lakše su povređene. One su bile poslednji korisnici blagotvornog dejstva banjske vode. Banju su ubrzo zatim zauzele i ogradile pristalice tadašnjeg glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića, dolazila je policija, sud je nalagao da se banja „oslobodi prisustva svih lica” dok se ne donese rešenje kome pripada.

Za tri i po godine ništa se nije promenilo. Pre par dana nekoliko nevladinih organizacija u Novom Pazaru počelo je da prikuplja potpise da se reši status Novopazarske banje, kako bi se sprečilo dalje propadanje tog kulturnog dobra.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, na čijem čelu je Mevlud Dudić, ubrzo saopštava da je formirana Vakufska direkcija, a u okviru nje i odbor čiji zadatak je obnova Stare novopazarske banje i Isa-begovog hamama u Novom Pazaru.

Islamska zajednica je inače i pre rušenja krova na Staroj banji tvrdila da je ovaj objekat vakufska imovina i da bi trebalo da se vrati toj verskoj zajednici. Na Zakon o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama Islamska zajednica se pozivala i kada je pre tri godine „zauzela” banju.

– Status banje je i dalje nerešen. Za razliku od Srpske pravoslavne crkve, kojoj je vraćena ogromna imovina, Islamskoj zajednici nije vraćeno apsolutno ništa – kaže direktor Vakufske direkcije Sead Šaćirović. On kaže da će se ta direkcija obratiti Gradskoj upravi Novog Pazara, Zavodu za zaštitu spomenika kulture, Ministarstvu kulture Srbije i Turskoj razvojnoj agenciji Tika, svima koji su nadležni i imaju volje da pomognu.

Na drugoj strani, i Rijaset Islamske zajednice Srbije na čijem čelu je reis-ul-ulema Adem Zilkić, koji tvrdi da bi vakufi trebalo da se vrate toj verskoj zajednici, jer je ona tradicionalna i jedini pravni naslednik Islamske zajednice Srbije, koja postoji više od 140 godina.

– Pa ta paralelna zajednica je i osnovana da bi država imala izgovor zašto nam ne vraća imovinu, navodno ne znaju kome treba da se vrati – kaže Šaćirović.

Stara banja je sredinom prošlog veka proglašena kulturnim dobrom, a 1970. data na upravljanje Ugostiteljskom preduzeću „Lipa” iz Novog Pazara. Kada je pre pet godina Agencija za privatizaciju to preduzeće prodala jednom novopazarskom biznismenu, on je računao da je zajedno sa hotelom „Vrbak” i gradskim kafanama kupio i Staru banju. Ostalo je nejasno da li je banja, kao kulturno dobro, izuzeta iz prodaje. Sve do rušenja krova, Starom banjom, kupalištem i kafanom gazdovao je zakupac Ismet Hasanović.

A arhitekta konzervator Zavoda za zaštitu spomenika iz Kraljeva Rajko Čubrić podseća da je objekat koji je kulturno dobro oštećen, da za Zavod nije bitno u čijem je vlasništvu, te da će ova kuća ponuditi uslove za rekonstrukciju, ko god pokaže da je spreman da u zdanje uloži. Do sada nije bilo spremnih da ulažu u ovo kupalište.

Pokretač peticije da se reši status banje i ona „vrati građanima” Fahrudin Kladničanin kaže da je oko 1.500 Novopazaraca potpisom potvrdilo da se slaže sa tom inicijativom. Sead Šaćirović smatra da je i ta peticija „političko podmetanje” i da je njen pravi pokretač stranka Rasima Ljajića.

Kada hoće da se sklone od očiju javnosti i na miru porazgovaraju, lokalni političari se zapute u Novopazarsku banju, ali ne u Staru banju nego u neki od novoizgrađenih ugostiteljskih lokala. Romantici, kakvu je „video” srednjovekovni putopisac, ovde nema mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: