Ponedeljak, 22.03.2010.

14:10

London - Peking vozom za dva dana?

Kinezi namjeravaju svojim brzim vlakovima povezati Peking i London, i tako omogućiti svima koji se boje letenja zrakoplovom da za dva dana prijeđu polovicu svijeta. Ambiciozni plan mogao bi se ostvariti već za deset godina.

Izvor: B92

Default images

Po ambicioznim kineskim planovima, trasa koja bi povezivala London i Peking bila bi duga 8000 kilometara, a vlak bi vozio oko 320 kilometara na sat. Vlak bi prolazio kroz čak 17 zemalja Azije, Bliskog istoka i Europe. Dodatne željezničke linije bile bi izgrađene i u sjeveroistočnoj Aziji i Rusiji, a ako se kineski plan zaista ostvari, to će biti najveći infrastrukturni projekt u povijesti.

Prve analize i istraživanja već su gotovi, a Kinezi bi projekt s najmanje tri linije navodno završili u roku od deset godina, piše Edmonton Journal. Iako točne rute tek treba utvrditi, prva linija išla bi od londonskog King’s Cross Stationa do Pekinga, a ista bi se potom produžila do Singapura.

Druga bi linija povezivala Vijetnam, Tajland, Mijanmar i Maleziju, dok bi posljednja linija povezivala Njemačku i Rusiju, preko Sibira opet do Kine.

Financijsku konstrukciju ovog grandioznog projekta osigurali bi Kinezi, koji već ozbiljno pregovaraju sa 17 zemalja oko razvoja projekta, pišu svjetski mediji.

S nekim zemljama, poput Mijanmara, već je dogovorena suradnja po kojoj će Mijanmar Kini ustupiti litij (koji se koristi u baterijama) u zamjenu za izgradnju željeznice.

Po planovima, trasa koja bi povezivala London i Peking bila bi duga 8000 kilometara, a vlak bi vozio oko 320 kilometara na sat i prolazio kroz čak 17 zemalja Azije, Bliskog istoka i Europe.

Izvor: Slobodnaevropa.org

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: