Vrdnik, zakoračite u prirodu

Na samo sat i po od Beograda (nešto više od 70 kilometara), u blizini Rume i Iriga smestio se Vrdnik, nekada poznato rudarsko mesto, a danas još uvek nedovoljno otkriven turistički biser Srema.

Izvor: Yellow Cab

Izvor: B92

Sreda, 07.10.2009.

07:00

Default images

Blagodeti lekovite vode, bogato kulturno nasleđe, sve kvalitetniji smeštaj i bogat gastronomski doživljaj sve više vraćaju područje Vrdnika na turističku mapu Srbije.

Do ovog pitoresknog mestašca najlakše je doći kolima, mada se može stići i autobusom ili vozom do Rume, a zatim nekim lokalnim autobusom ili taksijem do samog mesta. Direktni autobusi iz Beograda ne saobraćaju svakodnevno.

Vrdnik, sa svega 4.000 stanovnika, smestio se na južnim padinama Fruške gore, na relativno velikoj nadmorskoj visini (do 260 metara), tako da nimalo ne liči na tipično vojvođansko mesto. Prvi put pominje se 1315. godine kao tvrđava Vrdnik, a do današnjih dana ostala je sačuvana velika kula iznad naselja čiji temelji potiču još iz rimskog doba. Od najveće važnosti za razvoj Vrdnika bilo je otkrivanje nalazišta mrkog uglja i početak njegove eksploatacije. Rudnik je otvoren 1804. i jedan je od najstarijih na području bivše Jugoslavije, a eksploatacija je trajala sve do 1968. godine. Rudnik je najpre pripadao manastiru Vrdnik, da bi kasnije bio vlasništvo grofa Pejačevića iz Rume, koji ga je otkupio od monaha. Vrdnički ugalj upoređivan je sa šleskim, tada najkvalitetnijim ugljem na svetu. Iz Vrdnika je svojevremeno potekla i prva struja u Sremu: od 1908. do 1954. godine tu je radila jedna od najjačih termoelektrana na području današnje Vojvodine. Danas su od velike termoelektrane ostali samo temelji.

Prilikom radova 1933. godine, sasvim slučajno iz jedne od jama pokuljala je mirišljava, neobična voda. Ispostavilo se da je prirodno zagrejana na 32,8 stepeni Celzijusovih, da je lekovita i da je ima u neograničenim količinama. Posle Drugog svetskog rata rudari su podigli mali banjski kompleks, a glas o lekovitosti vode daleko se čuo. Rudnik je zbog neisplativosti zatvoren, brojno stanovništvo napustilo je domove u potrazi za novim poslom, a Vrdnik je postepeno utonuo u bujno zelenilo. Takav je ostao do današnjih dana, te je prvi utisak da se ovde živi u nekom drugom ritmu, sporije, zdravije, lepše.

Šta nam danas nudi Vrdnik? Odmor, zelenilo, tišinu, brojne spa i wellness sadržaje, dobre kafane, dobra vina, brojne manastire u neposrednoj okolini. Naravno, ostalo je još mnogo toga čime bi ponuda mogla da se upotpuni, ali činjenica je da turizam sve brže postaje osnovno zanimanje stanovništva. Glavni objekat u banjskom delu jeste hotel „Termal“, koji osim smeštaja nudi brojne terapijske i fitnes aktivnosti.

Gotovo 40 odsto zemljišta oko Vrdnika pokriveno je šumom. Ovo područje poznato je i kao jedna od najstarijih vinogradarskih regija Evrope. Čokoti su blago Fruške gore već 1.700 godina, još od dana kada je prvu lozu na njenim obroncima zasadio rimski car Probus iz drevnog Sirmijuma.

VRDNIK, TOP-PET

Manastir Vrdnik ili Ravanica: Vreme nastanka manastira nije utvrđeno. Izvori iz prve polovine 18. veka svedoče da je crkva sagrađena u drugoj polovini 16. veka. Vrdnik su, posle Velike seobe, obnovili kaluđeri manastira Ravanica i u manastirsku crkvu smestili mošti kneza Lazara. Od tada, manastir se vodi pod dva imena. Današnja crkva sagrađena je 1811. godine. Obavezno probajte manastirsku rakiju.

Vrdnička kula: Ukoliko volite pešačenje i malo avanturizma, obavezno posetite ovu zanimljivu građevinu. Od nekadašnjeg velikog grada, do današnjih dana ostali su očuvani donžon kula i ostaci nekadašnjih bedema.

Kupanje na bazenima hotela „Termal“: Prijatna temperatura vode je garantovana. Ukoliko imate hrabrosti, u zimskim mesecima možete da se kupate na velikom otvorenom bazenu, jer je temperatura vode konstantna — 32 stepena. Hotel ima i dva zatvorena bazena. (Cena karte: 300 dinara)

Podvodna i ajurvedska masaža: Kade i lekovita voda pod pritiskom vrlo brzo i uspešno oslobodiće vas svakog stresa. (Cena: 600 dinara za podvodnu i 800 do 1.600 dinara za ajurvedsku masažu)

Piće u kafeu „Vagon“: Atraktivan kafe u centru Vrdnika, s pogledom na manastir Vrdnik.

TOP-PET U OKRUŽENJU

Manastir Jazak: Manastir u selu Jazak nalazi se na nepunih pet kilometara od Vrdnika. Osnovan je 1736. godine ktitorstvom bogatih građana Novog Sada, Osijeka i Šida. Mošti cara Uroša prenete su u Jazak 1706. i tu su čuvane do 1941. godine. Manastirska crkva Svete trojice građena je u duhu tradicionalne arhitekture.

Irig: Nekada jedan od najvećih sremskih gradova, sve do strašne „iriške kuge“ koja je 1795. godine prepolovila stanovništvo. Posetite Prvu srpsku čitaonicu i tri prelepe pravoslavne crkve.

Nacionalni park „Fruška gora“: Posetite najveće lipove šume Evrope, upoznajte preko 700 vrsta lekovitog bilja.

Izlet do sela Banoštor i poseta vinarijama: Posetite ovo izuzetno ljupko selo i njegove vinarije (Vinarija „Bononija“, Vinogradi Urošević). Probajte merlo, šardone, italijanski rizling, kaberne fran i čuveni bermet.

Ručak na „Perkovom salašu“: Salaš je smešten u ataru sela Neradin, na putu Irig—Krušedol, na brdu iznad sela. Star je stotinak godina, prepun uspomena i starina, sitnica koje su život značile. U ponudi je sve od pogače i soli, domaće rakije, domaćih sokova, vina, supe, gulaša sa širokim rezancima, do štrudle ili pite bundevare. (Cena: oko 700 dinara po osobi)

GDE ODSESTI I ODMORITI SE

Hotel „Termal“: Raspolaže sa preko 240 kreveta. Preporučujemo boravak u lepo sređenim hotelskim apartmanima sa velikim terasama i đakuzi kadama.

Cena smeštaja po osobi: od 2.040 do 3.980 dinara

www.termal-vrdnik.com/

Ranč „Platan“: Smešten je na jednom hektaru Nacionalnog parka „Fruška gora“, na oko jedan kilometar od centra mesta. U sastavu svakog apartmana nalazi se soba s kaminom, čajna kuhinja, mini-bar, zaseban ulaz, terasa...

Cena: od 3.000 do 3.600 dinara za dve osobe

http://www.vrdnik.info/

U Sremu se uvek dobro jelo. U samom Vrdniku i okolini postoje brojni restorani u kojima će vas domaćinski primiti i ugostiti.

Možemo vam preporučiti restoran domaće kuhinje „Mines“ gde će vam ponuditi jagnjetinu ispod sača i brojna jela sa roštilja, ili restoran „Mimoza“ gde možete uživati u jelima ispod sača, specijalitetima od rečne ribe i brojnim jelima od divljači. Ne zaboravite da probate i izvrsna fruškogorska vina.

Korisne adrese:
Turistička organizacija opštine Irig: www.turorgirig.org.rs
Eko radio Vrdnik: www.ekoradio.rs

Oliver Ćurčić

--------------------------------------------------------------------------

U oktobarskom broju Yellow Cab-a saznajte šta sve možete sa malo para
YC patrola istražila je kako da imate šik frizuru za vreme krize a da ne bankrotirate ili... koji su to najjeftiniji frizeri u gradu, gde možete da kupite brendiranu odeću po outlet cenama i koja su to najbolja i najjeftinija mesta sa klopom.

I još! Nudimo vam najbolje od Beograda!

Detaljan vodič kroz Cinemaniju, koristan bedeker kroz knjiško šarenilo koje nas čeka na Sajmu knjiga, sve o Jazz festivalu i Bemusu, Dis-Patchu i festivalu etnološkog filma.

Saznajte prvi koje vas to pozorišne premijere očekuju ove sezone, koje izložbe ne smete propustiti, šta je knjiga meseca.

Imate decu? Ne brinite, pripremili smo Vam najbolje predloge, od filma i radionica do pozorišta.

Iskoristite lepe dane u oktobru i proverite naš predlog za izlet van grada, turistički biser na samo sat i po vožnje od Beograda.

Osetite ukus straha na ulicama Pešavara, upoznajte se s umetničkim Berlinom iz prve ruke i art događajima koji će obeležiti oktobar u Njujorku.

Plus: ekskluzivni intervjui sa Cesariom Evorom, Josipom Lisac, Megan Fox. Saznajte kako su ocenjeni novootvoreni restorani, i koje smo to tv emisije izdvojili za vas.

Yellow Cab – pametan organizator vašeg slobodnog vremena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: