I Srbi spasavaju hrvatski turizam

Najveći dosadašnji nastup hrvatskih hotela, agencija i turističkih zajednica na Sajmu turizma u Beogradu

Autor: Miroslav Kuskunović
Izvor: Jutarnji.hr

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.03.2009.

06:00

Default images

Srbija se po prvi put nakon niza godina našla među 20-ak zemalja u kojima Hrvatska pokreće pojačanu turističku kampanju idućih mjeseci, a za pet zemaljam u široj regiji država je ove godine za promidžbu izdvojila oko dva milijuna kuna.

Više novca za promidžbu rezultirao je odmah jačim nastupom na srpskom tržištu, pa su hrvatske turističke tvrtke i hoteli iz tog su razloga masovno preplavile Sajam turizma u Beogradu koji je danas otvoren na Beogradskom sajmu i traje do 1.ožujka. Kako nam je potvrđeno na Beogradskom sajmu, ponuda Hrvatske najveća je od svih zemlja koje su se pojavile na ovogodišnjem sajmu.

Masovni nastup hrvatske turističke ponude u Srbiji od rata potvrđuje da su se Dalmatinici i Istrijani uslijed recesije i strah za ovogodišnju turističku sezonu okrenuli do sada zapostavljenom tržištu. Prošle godine broj srpski turista u Hrvatskoj povećan je za 14 posto, no radi se tek o 87.633 turista što je relativno mala brojka obzirom na potencijal tržišta.

Na ovogodišnjem beogradskom sajmu tako prvi put nastupaju predstavnici čak 17 dalmatinskih turističkih tvrtki koje imaju kolektivni nastup na štandu Županijske komore Split, dok je Istarska turistička zajednica - Regija partner sajma. Osim njih sa svojom ponudom predstavljaju se samostalno turistička mjesta sa Makarske rivijere poput Baške Vode, Makarske, Gradca, ali i Jelsa dok su se prvi put u Srbiji pojavili i renomirani opatijski hoteljerski lanci.

Direktor Turističke zajednice Istre Tomislav Popović kaže kako je Istra svoju ponudu htjela jače predstaviti i prošle godine, no događanja oko Kosova to su spriječila pa su otkazali nastup. Ove godine odlučni smo da privučemo 20 do 30 posto više turista iz Srbije, kaže Popović.

Srpski turisti čine manje od jedan posto ukupnog broja turista u Istri, a cilj nam je da dođemo do dva posto svih turista, kaže Popović. Prošle godine Istru je posetilo više od 17.000 turista iz Srbije, koji su ostvarili 100.000 noćenja i to je za 38 odsto više nego godinu dana ranije, kaže Popović.

Turistička zajednica Split zabilježila je ove godine 10.000 dolazaka iz Srbije, što je porast od 45 posto, no još uvijek neznatan u odnosu na ostale turiste. Službena kampanja te nastup na sajmu taj bi broj mogla bitno povećati.

Šibenski Solaris, osim promocije, preko sajma odlučio se ove godine i na jumbo plakete koji su prije sajma pojavili u Beogradu. Predsjednik Uprave Solarisa Goran Zrlić, ističe kako je to prvi put da se Solaris na ovaj način reklamira u Srbiji. Nakon ovako jake kampanje on očekuje da se broj posjetiljata iz susjedne države poveća za 20 do 30 posto.

Iz Adriatica neta, agencije koja u Hrvatsku najviše dovodi turista iz Srbije, kažu kako je još rano ocijenjivati koliko će gostiju iz Srbije doći jer booking u Srbiji obično kreće kasnije nego na ostalim tržištima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: