Kitzbühel ili Kopaonik?

Ako se dvoumite izmedju ove dve lokacije, evo nekoliko parametara koji će Vam možda pomoći da odlučite. O Kopaoniku je sve već rečeno, a evo jednog vidjenja Kicbila

Autor: Saša Veličković
Izvor: B92

Izvor: B92

Petak, 29.01.2010.

07:00

Default images

Kitzbuhel- Kicbil je gradić sa 9 000 stanovnika na 836km od Beograda, u pokrajini Tirol. Godišnje ga poseti oko 200 000 ljudi. Zimi skijaši, leti turisti koji vole planinski velnes turizam, tracking, ili vožnju biciklom kroz planinu. Nemci čine više od polovine gostiju.

Od Beograda do Kicbila, trebaće Vam 9 sati. U evrima je to oko 100, računajući putarine, vinjete , benzin i naplatu tunela . Tunel Karavanke , Lienz, Felbertauern tunnel I na kraju Mittersil su najbolji, mada ne i najjeftiniji pravac, jer su tuneli 10+6,5 evra u jednom pravcu.

Kicbil je osnovan u XII veku a pojedine zgrade, kao što je crkva sv Andreasa, datiraju iz XIII veka. Glavna ulica , koja se tako I zove , nije bitno menjala izgled zadnjih 300 godina. Kuće su uglavnom na 3 ili 4 sprata , sa jarkim pastelnim fasadama, i obaveznim drvenim detaljima na terasama ili oko prozora. Prizemlje je rezervisano za lokale, a gornji spratovi su hoteli. Većinu kuća gradilo je Bavarsko i Tirolsko plemstvo, pa je po Bavarskom klanu Buhel , grad i dobio ime. Pojedini hoteli su u vlašnistvu iste porodice vekovima i taj prestiž da spavate u hotelu koji je sagradjen u XVI ili XVII veku platićete 150-200 evra za noć iako je hotel kategorisan samo sa 3 zvezdice . Za auto parking je 1 evro na sat ali je do 18h limitiran samo na 1,5h. Za večernje izlaske ne morate brinuti. Skoro svako veče postoje razne manifestacije u glavnoj ulici koje traju do 22h, gde možete popiti kuvano vino za 2 evra i za toliko pojesti kobasicu sa roštilja a posle ima na pretek noćnih klubova. Česte su promocije polo sporta (neka vrsta igre na konjima), koji je inače privilegija bogatih, pa tako te promocije I izgledaju. Ako ste u Kicbilu u periodu njihovog Božića ( plus-minus mesec dana) , doživećete ga u najboljem svetlu okićenog I svetlucavog.
Photo: Saša Velièkoviæ
Da ovaj mali Tirolski gradić ima reputaciju najskupljeg mesta potrudili su se svi koji u njemu žive a I koji u njega dolaze. Po radnjama je garderoba I obuća , malo poznatih robnih marki pravljena za one koje znaju da cene kvalitet . Naćićete cipele koje liče na obuću 50-ih godina , radjene u malim serijama, sa cenama od 500-1000 evra,koje će te vidjati na bogatoj starijoj populaciji, koja je ovde I najbrojnija. Bunde od raznih životinja , dzins , majce , najčešće radjene u Evropi. Kao što ima malo poznatih robnih marki koje su skupe, ima I onih najpoznatijih robnih marki koji su daleko skuplje . Osetan je prećutni prezir prema svemu što dolazi iz Azijskih fabrika, i to će te teško ovde naći. Ako na nekom vidite Nike, odeću ili patike, budite sigurni da je zalutao u Kitzbuhel, ili je samo došao da prošeta ulicama. Okolna mesta Kirchberg , Jochberg ili Aschau, daleko su povoljnija sa smeštajem a udaljena su 10-tak minuta od Kicbila. U njima mozete naći apartman od 50-tak kvm za 4 osobe za 500 evra za 7 dana. Apartmani su prilično luksuzni I obavezno imaju veliku terasu I dva kupatila.

Ako ne sabiramo kilometražu staza okolnih mesta , onda Kicbil ima oko 40-tak km staza, na koje se stiže sa 4 gondole iz samog centra grada . Gore vas opslužuju uglavnom dvosedi I četvorosedi. Najbolja staza je Hahnenkamm, gde se održava spust za skijaše. Uračunamo li sva mesta za koje važi isti skipas(Kitz Ski) dobijemo 168 km staza . Medjutim mora se naglasiti da bar 50 km odpada na razne puteljke I poveznice, koje su često sa kontra nagibom. Najbolji deo skijališta je svakako deo iznad Pass Thurna, I do njega se dolazi na dva načina. Lakši način je doći autom , 20-tak minuta vožnje do podnožja I odatle vas vode dve stare dvosedežnice do vrha Resterhohe na 1894m. Na ovom delu skijališta su I dva odlična Snowboard parka, a staze su dugačke oko 2 km, što je dosta duže od staza iznad Kirchberga I Kicbila, koje su kratke I uske
Photo: Saša Velièkoviæ
Drugi način za stizanje do Pass Thurna je sistemom žičara, ali će vam trebati oko 2 sata . Polazite iz centra grada gondolom I pratite putokaz ka Pengelsteinu I 3S gondola koja povezuje Kicbil sa Jochbergom I Pass Thurnom. Stiče se utisak da je gondola 3S izgradjena samo u markentiške svrhe, da bi na zvaničnoj prezentaciji Kicbil imao 168km staza, jer ispod ove gondola nema staza. Ukupna dužina staza je svakako bitan podatak , kad odlučujete gde ćete na skijanje, kao i zvučnost imena skijališta koja se dobija organizovanjem raznih manifestacija. Kicbil je u januaru svake godine(ove godine 22.januara) domaćin najbržeg spusta za skijaše, te tako čini sve za svoju prezentaciju medju skijašima.

Iznad Aschau , na 10km od Kicbila je staza za sankanje dugačka 2 km smeštena pored dvosedežnice, tako da sa sankama mozete do vrha . Staza je dosta opasna I strma, pa se dešavaju cesta izletanja I prevrtanja na stazi, što pri brzinama od 60-70km/h može dovesti do ozbiljnih povreda.

Iznad samog Kicbila je I Iglu dorf, iglu selo u kojem možete da prespavate za 120 evra , I budete deo spektakla koji se svako veče odigrava u iglo selu oko 19h. Temperatura u prostorijama u kojima je sve od leda I snega je oko nule a na plafonu je otvor , verovatno ventilacija , kroz koji povremeno upadne neka pahulja s polja
Photo: Saša Velièkoviæ
Aqua arena je vodeni park , koji nema termalnu vodu kao u nekim Austrijskim skicentrima , tako da temperatura vode od 21C u kombinaciji sa 12 evra ulaznicom deluje dosta odbojno.

Ukoliko želite da vas preveze taxi-kombi za 8 osoba, najčešći iznos je 20tak evra za vožnju od 10tak km.

Ski pas za 6 dana je 196 evra, a za početnike je dobra kombinacija skipassa na sat-košta 15e/1h. Dečiji ski pas 98 evra a postoji I omladinski 157e. U period kada Austrijancima nije “high season”, postoje razni popusti za skipass, tako da ako rezervišete skipass zajedno sa smeštajem, cena ski pasa je niza za 20%. Ne morate da platite odmah, samo rezervišete, a onda dodjete, skijate 6 dana I kad dodje zadnji dan, spakujete sve stvari u auto, javite se na recepciju I platite 10 minuta pre nego što krenete. Bezgranično poverenje Austrijanaca da necete otići a ne platiti ogleda se u tome da su sve vreme pasoši kod vas, tako da vas osim dobre volje I poštenja nista ne sprečava da odete.

Ukoliko uzmete skipass za celu regiju , 6 dana ćete platiti 211 evra za odraslu osobu, a pruža vam se mogućnost da skijate na 1087 km staza u Tirolu-(ALL star card Tirol). To uključuje Saalbach, Kaprun, Zeel am See, Brixen…. Brixen im thale je skijalište koje ima 279km staza , ali zbog slabog marketinga kod nas je nepoznato. Medjutim Austrijanci su veoma dobro upućeni u kvalitet ove skijaške regije “Ski Welt” na samo 10km od Kicbila tako da su tamo česte gužve .

Što se tiče naših skijaša, ove godine je drastično više naših ljudi , verovatno uslovljeno belim šengenom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: