Dubai: stranci su domaći

Dubai je jedno od najlepših i najposećenijih mesta na svetu. Postao je svetski poslovni centar sa spesigičnom kulturom i predivnom arhitekturom a to su samo neka obeležja ovog grada. Poslednjih decenija je postao neverovatno popularan: za život i kao turistička atrakcija. Predstavljamo vam zanimljive činjenice o Dubaiju koje možda niste znali.

Izvor: B92

Sreda, 29.02.2012.

17:23

Default images

1. Ne verujte svemu što piše u turističkim brošurama i vodičima.

Kada napišu “topla klima, idealna za sunčanje” to nije baš tako kao što zamišljate jer ni najzagriženiji ljubitelji sunca neće moći da provedu više od 5 minuta na plaži tokom letnje vreline a da ne izgore. Sem toga, vlažnost vazduha često dostiže 100 % što laički rečeno znači da se u vazduhu nalazi maksimalna količina vode, ali ipak je to i dalje vazduh. (Kako li je teniserima?)

2. Manje od 20 % populacije čini lokalno stanovništvo.

Rastući broj doseljenika bukvalno je “izgurao” lokalno emiratsko stanovništvo. Oni se često osećaju kao stranci u sopstvenoj zemlji jer svi ostali dolaze iz potpuno različitih kultura. Ipak, svi se lepo slažu, uz neverovatno nisku stopu kriminala (nasilje skoro da ne postoji) i minimum društvenog raslojavanja.

3. Broj stanovnika se duplirao od 1995. godine

Te godine je broj stanovnika bio malo ispod 700 000, a sada se kreće oko 1, 4 milona uprkos malom padu zbog recesije. Ne čudi što, tokom obilaska Dubaija, ponekad možete da se osetite kao nadzornik velikog grada u izgradnji, jer se investitori utrkuju da završe stambene blokove na vreme da bi svi novopridošli imali domove.
Džumeira i Burj Al Arab, Foto: James Temple/Flickr
4. Najbolji tržni centri na svetu

Možda je tržni centar američki izum ali Dubai je postavio standarde. Tržni centri u Dubaiju su neverovatno luksuzni, sa čistim kožnim sofama, mermernim podovima, prelepim fontanama i toaletima koji odgovaraju hotelima sa 5 zvezdica. U nekim se čak nalaze veštačke ulice nalik na one živopisne iz doba renesanse, zajedno sa lažnim pariskim svetiljkama. Činjenica koju shvatite tada je da ljudi stvarno žele samo nešto što je zaista nestvarno.

5. Ima najambicioznije...sve

Najviše zgrade? Da. Najviši hotel? Da. Najveći tržni centar. Da. Najveći akvarijum? Da. Druga po redu luka izgrađena ljudskom rukom? Da. Čak su oborili rekord po tome što imaju najveći broj stanovnika po imenu Muhamed.

6. Godine 1968. bilo je svega 13 vozila u čitavom gradu

Informacija (doduše neproverena) za koju bi većina današnjih stanovnika voleli da je istinita jer provode i do 3 sata dnevno u saobraćajnim gužvama. Problem je tako veliki da su čak predlagali dabl deker puteve.
Globalno selo, Foto: stepnout/Flickr
7. 1991 je postojao jedan neboder. Sada ih je oko 400.

Prestižni Svetski trgovinski centar u Dubaiju koji je stajao usamljeno na kraju puta Šeik Zajeda danas je jedna od glavnih arterija grada. Ovaj put je pretvoren u najveću Aveniju nebodera sa zgradama sa obe strane, uključujući Burdž Dubai, u jednom trenutku najvišu zgradu na svetu, visoke kao dve zgrade Empire State Building – kada bi ih stavili jednu na drugu – bez šale. Mogli su i tu da snime završnicu King Kong-a, zar ne?

8. U Dubaiju možete da skijate u tržnim centrima

9. Dubaijem vlada dinastija Al Maktoum od 1833. godine

10. Ne postoje ulične adrese
Foto: kmayra/sxc.hu
11. Ne postoje porezi

12. Jedna od 5 osoba u Dubaiju kupi 5 komada zlatnog nakita svake godine.

13. Ima ostrva izgrađena ljudskom rukom –Palmina ostrva

14. Godišnja količina padavina je samo 13 cm

15. Valuta je dirham (Dh)

16. Najveći konji žive ovde

17.Imaju jedan od najvećih prihoda po glavi stanovnika u svetu

18. Ovde se igra jedan od prestižnih ATP turnira

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: