Hong Kong: šta uraditi za 24 sata

Pod svetlošću golih sijalica, trgovci na tezge iznose sve, od bizarnih eliksira zdravlja do kopija brendiranih satova. Prostitutke rade u niskim barakama, a gatare su skoncentrisane kod parkinga, piše američki nedeljnik Time

Izvor: B92

Izvor: B92

Četvrtak, 01.10.2009.

07:00

Default images

Iako mnogi Hong Kong porede sa Njujorkom ili Londonom, on najviše liči na Siciliju – Hong Kong je ostrvo, a njegovi stanovnici imaju duh žilavih pomoraca, piše Time.

Stanovnici Hong Konga su preživeli sve: kolonizaciju, revoluciju, i emigraciju. Osim toga, imaju i svoju mafiju – Trijadu. Opsednuti su ribom i plodovima mora, švercom, tajnovitošću, i štednjom.

Grad Hong Kong je možda u nekim stvarima rame uz rame sa Njujorkom i Londonom, ali to je i dalje jedna južnjačka luka na poluslanom moru.
Photo: moohaha / Flickr
Victoria Peak

Slika koja najlakše opisuje Hong Kong je panorama sa vrha Victoria Peak, a pogled koji odatle puca na jednu od najlepših luka na svetu je toliko neverovatan da Menhetn izgleda kao neka provincija. Čak i najciničnije lokalce nikad ne mrzi da se ponovo popnu ovamo i pogledaju panoramu grada.

Do vrha se može doći tramvajem Peak Tram, 120 godina starom uspinjačom koja polazi iz ulice Garden Road. Najbolje je doći pola sata pre sumraka i posmatrati kako sunce zalazi, a svetla velegrada se pale.
Photo: keepwaddling1 / Flickr
Čajdžinica Lin Heung

Proleterska klijentela se grabi za pohabane stolice, na plafonu se vrti ventilator, a prastari zidni sat pokazuje vreme, što je pomalo i besmisleno kada se ima u vidu da je u čajdžinici vreme stalo još 1962. godine. U nekoliko decenija staroj čajdžinici u honkoškom kvartu Central District nema mesta stvarima novog doba, ali nema mesta ni engleskom jeziku – tako da se pripremite na pantomimu sa ostalim gostima koji govore samo kantonski.

Ali ono što Lin Heung (Mirisni lotos) nudi je ukus starog Hong Konga. Nemojte otići a da ne probate valjuške od lotosove paste ili knedle od pirinča. Kulinarska i kulturna autentičnost ovog grada nalazi se u nekoliko preživelih mesta kao što je ovo.
Photo: Dan../ Flickr
Iznajmite džunku

Svi o Hong Kongu misle kao o gradu, a to je u stvari raštrkani arhipelag od 260 ostrva. Da biste obišli njegovu razuđenu obalu i napuštene uvale, iznajmite džunku (ovaj izraz nekada se odnosio samo na tradicionalne kineske ribarske čamce, a danas na bilo kakav motorizovani čamac). Napunite torbu sendvičima, hladnim pivom ili vinom, i krenite u obilazak.

Čamac za 8 osoba može se iznajmiti za oko 490 $ (~ 330 €) u agenciji Traway – njihov sajt je samo na kineskom, ali osoblje govori engleski tako da se rezervacija može obaviti telefonom (852-2527-2513).

Firme Jaspas (852-2792-6001) i Saffron (852-2857-1311) su skuplje, ali imaju bolje brodove, a Jaspas na borodovima ima čak i hladno piće, kelnere, i restoran.
Photo: S Baker / Flickr
Noćni buvljak bulevaru Temple Street

Ovaj haotični deo grada proteže se od raskrsnice Temple Street sa Jordan Road, završava se pet blokova severno kod raskršća sa ulicom Kansu Street, a izgleda kao san kineske četvrti svakog režisera B filmova.

Pod svetlošću golih sijalica, trgovci na tezge iznose sve, od bizarnih eliksira zdravlja do kopija brendiranih satova. Prostitutke rade u niskim barakama, gatare su uglavnom skoncentrisane kod višespratnog parkinga, a trupa propalih kineskih operskih pevačica ispred javnog wc-a baskira za nekoliko dolara. Na tezgama stoji gomile škampa, dok se starci, barabar sa džankijima, klade ko će pobediti u kineskom šahu.

Cha Chan Teng

Tokom decenija privrednog buma 1960ih i 1970ih, stanovnici Hong Konga su sve više želeli da jedu u sofisticiranim restoranima koji bi bili adekvatniji njihovim napunjenim novčanicima, i na kraju su dobili cha chan teng.

Nikli su restorani sa imenima poput The Gloucester i The Cherikoff, pokušavajući da prezentuju neki razumni simulakrum zapadnjačke kuhinje. Umesto toga nastala je jedna teška mešavina – špageti sa piletinom u soja sosu, svinjski odresci u sosu od jabuke, a sve to uz šolju jin-janga, pomešane kafe i čaja.

Mnogi od tih restorana su propali, ali neki su uspeli da prežive, i danas imaju kultni status, a najviše ih posećuju mladi koji žele da se podsete detinjstva.

Svratite u Mido Café (metro Yau Ma Tei, Kowloon) sa odlično očuvanim enterijerom iz 1960ih, kao i u večno popularni Tsui Wah (metro Central, Hong Kong Island).

Lučki Feribot

Iako danas treba samo 7-8 minuta da se pređe na drugu stranu luke, ipak se provozajte, dobro ćete se provesti.

Karta u jednom pravcu na gornjoj i udobnijoj palubi košta samo $0.28, a bagatelnu donju palubu probajte da izbegnete, osim ukoliko uživate u guranju sa znojavim telima i isparenjima brodskog dizela.

Probajte da uhvatite brod koji polazi nešto pre 8 uveče – taj uvek stane na sred luke kako bi turisti mogli da slikaju zgrade koje šljašte u mraku, honkošku simfoniju svetlosti.
Photo: Wak-kun / Flickr
Chungking Mansions

Chungking Mansions je hotelsko-turistički kompleks od pet 17-spratnih solitera sa sobama i apartmanima za izdavanje, menjačnicama, restoranima, i prodavnicama. U proseku tu uvek ima oko 5.000 ljudi, ali tokom dana se ta cifra poveća za dodatnih 10.000 multinacionalnih posetilaca, koji prodaju i kupuju sve, od polovnih mobilnih telefona do nošene garderobe.

Prema jednoj proceni, 20% mobilnih telefona koji se sada koriste u sub-saharskoj Africi prošlo je kroz ovaj oblakoderski suk.

Obavezno posetite ovaj kompleks da biste osetili međunarodnu trgovinu u svojoj najsirovijoj formi, a zatim se nagradite karijem u nekom od stotinak južnoazijskih restorana na višim spratovima. Metro: Tsim Sha Tsui.
Photo: Patrik Axelsson / Flickr
Krov tržnog centra IFC

Krovna terasa tržnog centra IFC okružena je fancy kafeima i restoranima. Ali, sofe, stolovi i fotelje ispred restorana i kafića mogu da se koriste bez obzira da li ste njihov gost ili ne.

To znači da iako bi luksuzni restorani H One i Red više voleli da potrošite tonu para na njihovo jelo i piće, vi možete sasvim legitimno da ponesete svoj snek.

Prethodno na Nivou 1 svratite u supermarket i kantinu CitySuper, uzmite neko vino od 20 $, otvarač za pampure, malo sira i maslina – a zatim se uputite ka krovu na anti-recesijsko, alfresco popodne.

Pogled od milion dolara skoro nigde nije ovako jeftin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: