Izvor: B92, Avaz.ba

Čuveni turistički časopis Time Out sastavio je listu najboljih turističkih iskustava na koja vredi potrošiti novac u 2024. godini. Uz poruku "Zaboravite štednju – izlazite više, radite više stvari, vidite više sveta“, globalni tim urednika i saradnika Time Outa sastavio je listu od 24 najbolje stvari koje preporučuju da posetite i vidite širom sveta ove godine.

 

Od ponovnog otvaranja nekih legendarnih restorana i poznatih muzeja, zanimljivih festivala hrane i muzike, do potpuno novih muzeja i železničkih ruta i otkačenih mesta za zabavu sa ekipom, lista sadrži neke prilično kul stvari. Čak i ako vam neke od njih izgledaju preskupo za vaš budžet ili jednostavno predaleko za putovanje, na listi se nalazi i mnogo pristupačnih događaja i stvari na koje je vredno potrošiti novac, piše After5.hr.

Ako razmišljate o tome gde biste mogli da putujete ove godine, možda vam ova lista posluži kao inspiracija. U nastavku smo odabrali prvih 10, a celu listu možete videti na kraju teksta.

1. Biciklistička ruta kroz osam evropskih zemalja

Potpuno nova biciklistička ruta Trans Dinarica sigurno će ove godine biti na vrhu liste mnogih, od strastvenih biciklista do onih koji jednostavno vole da uživaju u prelepim pogledima. Trasa prolazi kroz osam zemalja Zapadnog Balkana – Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Sloveniju, Srbiju, Severnu Makedoniju, Kosovo, Albaniju i Crnu Goru – i pratiće koridor nacionalnih parkova, vijugajući duž obale Jadrana i dalje kroz šume i sela. u unutrašnjosti, sa mestima gde možete pojesti ukusnu lokalnu večeru i dobro se naspavati na kraju svakog dana. Podrška održivom turizmu, prirodi i lepoti celog Zapadnog Balkana i promocija kultura regiona kroz koje prolazi u glavnom je fokusu ove rute. Takođe će uključiti detaljnije informacije o atrakcijama duž rute.

 

 

2. Proslavite istoriju i velikane hip-hopa u novom muzeju

Iako je hip-hop svetski fenomen, sve je počelo u Njujorku, tačnije u Bronksu. U ovom kraju su, između ostalih, započeli svoje karijere Grandmaster Flash, KRS-One, Cardy B i Ice Spice. Njujorčani su dugo čekali mesto koje će obeležiti i slaviti hip-hop i njegove velikane, a čini se da je 2024. godina kada će konačno dobiti takvo mesto. Muzej hip-hopa treba da otvori svoja vrata krajem godine, donoseći interaktivne eksponate sa artefaktima, multimedijom, AI, VR i AR kako bi posetioci mogli da saznaju sve o počecima i uticajima hip-hopa, i to u prostoru koji se prostire na skoro 5000 m2. 

 

 

3. Žičarom do najviše diskoteke u Evropi

Verovatno ste bar jednom u životu pešačili na drugi kraj grada na žurku, ali verujemo da se niste popeli na vrh planine iz istog razloga. Diskoteka Detour je možda vredna truda. Ova jedinstvena manifestacija doživela je uspeh u zabačenim regionima Islanda i Škotske, a ove godine u maju stiže na švajcarske Alpe, u Loterbrunen (Lauterbrunnen). U rotirajućem restoranu planirani su nastupi poznatih di-džejeva, a možete boraviti i u prelepim alpskim selima u dolini.

 

 

4. Uronite u svet digitalne umetnosti
 
Kada je TeamLab Borderless otvoren u tokijskom okrugu Odaiba 2018. godine, to je izazvalo senzaciju. To je interaktivni muzej digitalne umetnosti poznat po  živopisnim, futurističkim umetničkim instalacijama, koji nudi beskrajne izložbe povezujući se sa ljudima putem digitalnih umetničkih dela. Sa umetnošću koja pomera granice, teamLab Borderless je oborio Ginisov svetski rekord 2021. godine kao najposećeniji muzej na svetu posvećen jednoj grupi ili umetniku. Dok je prvobitna lokacija zatvorena 2022. godine, umetnički kolektiv se priprema da ponovo otvori svoj revolucionarni muzej na novoj lokaciji u centru Tokija u februaru, obećavajući nove i nikada ranije viđene digitalne instalacije.

 

5. Krstarenje rekom koja je inspirisala čuveni roman

Postoji više desetina velikih linija za krstarenje koje plove kolumbijskom karipskom obalom, ali nijedna ne putuje u unutrašnjost duž reke Magdalene. To će se promeniti kada Ama Vatervais zaplovi kolumbijskom verzijom reke Misisipi u novembru 2024. Sedmonoćno krstarenje vam omogućava da iskusite divlje životinje i gradove koje je proslavio čuveni roman Gabrijela Garsije Markesa Ljubav u doba kolere iz udobnosti brodske kabine butik hotela. Plutajuće selo Nueva Venecija, kolonijalni grad Mompok pod zaštitom Uneska i posmatranje egzotičnih ptica samo su deo puta.

 

6. Olimpijske igre u Parizu
 
Ove godine nas očekuje mnogo uzbudljivih događaja, a jedan od njih su svakako Olimpijske igre. Francuska prestonica će po treći put u istoriji biti domaćin najvećeg svetskog sportskog događaja, a sigurni smo da će izvesti sjajnu predstavu. Krenite u Pariz na ceremoniju otvaranja 26. jula, a ako vreme dozvoli, ostanite još malo da biste uživali u nastupima takmičara svetske klase u svemu, od skejtborda do sinhronog plivanja. Krajem leta, tačnije 28. avgusta, na programu su i Paraolimpijske igre u Parizu.

 

 

7. Večera u legendarnom londonskom restoranu
 
Ako planirate da posetite London ove godine, počastite se večerom u jednom od najstarijih tradicionalnih restorana u britanskoj prestonici. Simpson's in the Strand otvoren je daleke 1828. godine kao, ni manje ni više, šahovski klub, ali je, nažalost, zatvorio svoja vrata tokom pandemije. Sada, zahvaljujući restorateru Džeremiju Kingu, ovaj legendarni londonski restoran, jedan od prvih u Velikoj Britaniji koji je dobio Mišelinovu zvezdu, ponovo otvara svoja vrata. Simpson's je bio omiljeni restoran Artura Konana Dojla, Čarlsa Dikensa i drugih, a renovirani restoran će, prema Kingovim rečima, u potpunosti biti uveden u 21. vek.

 

8. Festival hrane na udaljenom islandskom ostrvu

Skriveno na ostrvima Vestmannaeijar (Ostrva Vestman) na Islandu, polako se rađa nova gurmanska tačka. Tamo se održava Matey Seafood Festival, koji poziva vrhunske međunarodne kuvare da preuzmu svoje restorane za vikend, što rezultira inventivnim finim jelima, uz korišćenje lokalnih islandskih sastojaka. Treće izdanje festivala će se održati od 5. do 7. septembra 2024. godine, ali imajte na umu da je Vestmanaeijar zapravo destinacija koju vredi posetiti u bilo koje doba godine.

 

9. Vožnja italijanskim starinskim vozovima
 
Era održivog i pristupačnog putovanja vozom je u punom jeku, a obnovljeni italijanski starinski turistički vozovi su posebno uzbudljiv dodatak ovome. Najavila ih je prošlog leta italijanska nacionalna železnička mreža Ferrovie dello Stato Italiane. Vozovi će prevoziti putnike iz velikih gradova u ruralne regione i šire, u zaista prelepim starinskim vagonima. Postojaće tri vrste novih vozova, odnosno usluga – luksuzni, ekspresni i jeftiniji "omnibus-regionalni". Prva linija, noćni voz iz Rima za Dolomite, počela je da radi prošlog meseca, a ostale će početi da voze tokom godine.

 

 

 

10. Novi muzički festival u Dablinu
 
Dablin je posebno mesto kada je u pitanju muzika, tako da ne čudi što grad ima kulturu podsticanja nadolazećih muzičkih dela. U februaru se u irskoj prestonici održava Borderlajn, festival na kome će, između ostalih, nastupiti Fat Dog, Spider i Lambrini Girls. Festival se održava u čuvenom Vorkman's Clubu 15. i 16. februara, pa ako tih dana putujete Irskom, još uvek imate vremena da kupite karte.

 

 

Tajm autova lista najboljih stvari koje treba uraditi u 2024. takođe sugeriše još predloga za put.
 
- Posetite novu kreativnu enklavu u bivšoj srednjoj školi u Singapuru (zgrada u kojoj je bila srednja škola za devojčice otvara kreativnu enklavu u kojoj će se nalaziti više od 50 lajfstajl brendova iz Singapura i ostatka sveta. Restorani, kafići, pilates centar samo deo onoga što će biti ovde, a čak ćete moći i da spavate u jednom od apartmana).
 
- Posetite najveći sajam afričke umetnosti, Investec Cape Town Art Fair, u Kejptaunu.

 

- Idite na zabavu na berlinski stari aerodrom Tegel.

 

- Izgubite se u magičnom svetu novog zabavnog parka Dream Circus u Sidneju.

 

- Posetite kulturni dragulj u srcu Evrope, region Salckamergut u Austriji, koji je ovogodišnja evropska prestonica kulture.

 

- Posetite Karlsbergov dom, novi moderni muzej i atrakciju u Kopenhagenu posvećenu čuvenom pivu.

 

- Uživajte u ukusnoj hrani, kulinarskim radionicama i raznim večerama na festivalu Gourmet Galle u Šri Lanki.

 

- Proslavite 25. godišnjicu najboljeg kanadskog festivala Montreal en Lumiere

 

- Spavajte pored lavova u ogromnoj providnoj kupoli u safari parku Port Limpne u Kentu, u Ujedinjenom Kraljevstvu.

 

- Idite na prvo tematsko krstarenje posvećeno Tejlor Svift (kruženje polazi iz Majamija i ploviće oko Bahama, a očekuje vas sedam dana pevanja pesama Tejlor Svift, razmene narukvica prijateljstva, plesnih žurki i ostalog).

 

- Posetite vekovni nomadski festival u Mongoliji.

 

- Posetite čak dva ponovo otvorena muzeja u Lisabonu (CAM, Gulbenkain centar moderne umetnosti, dom najpoznatije kolekcije moderne i savremene umetnosti u Portugalu, otvara se u prvoj polovini godine, i MUDE, Lisabonski muzej dizajna i mode, ponovo će otvoriti svoja vrata u drugoj polovini 2024).

 

- Potrošite novac na luksuzno putovanje vozom oko sveta (putovanje će trajati 80 dana, tokom kojih ćete posetiti 20 gradova u 13 zemalja na četiri kontinenta. Putovaćete u sedam najluksuznijih vozova na svetu, uključujući i kanadski Rocki Mountaineer i megaotmeni Belmond Venice-Simplon Orient Ekpress (ako nemate budžet za ceo tromesečni itinerar, moguće je rezervisati samo jedan segment ovog luksuznog putovanja).

 

- Posetite jedan od dva nova marketa Tajm aut, koji ove godine dolaze u Porto i Barselonu, i uživajte u pažljivo odabranom izboru najbolje lokalne hrane, pića i kulture

 

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.