Petak, 16.05.2014.

11:46

Japanci će imati prvu reklamu na Mesecu

Jedan japanski proizvođač slatkih bezalkoholnih napitaka planira da napravi reklamu na površini Meseca.

Izvor: Daily Mail

Default images

Japanska firma Pocari Sweat objavila je planove o izgradnji posebne titanijumske limenke na površinu meseca 2015.

Rukom pisane poruke japanske dece na njoj, kao i korisnika interneta, biće smeštene kao podaci u 120 titanijumskih pločica u limenci - kapsuli pod nazivom "kapsula snova".

Otsuka Pharmaceutical najavljuje da će ta kapsula krenuti ka mesecu sa Floride u oktobru naredne godine.

Limenka je teška jedan kilogram.

Kako bi trpela teške vremenske uslove na Mesecu gde se temperature idu od -170 stepeni ispod nule do 110 stepeni Celzijusa, kapsula je specijalno razvijena za ovaj projekat.

Do meseca će je dopremiti Falcon 9 raketa, privatne kompanije SpaceX koja je već tri puta uspešno nosila pošiljke na Međunarodnu svemirsku stanicu. Međutim, planirana misija će biti prva u kojoj će raketa leteti do Meseca.

Nakon što Falcon 9 okonča svoje putovanje u roku od četiri i po dana, Pocari Sweat limenka biće spuštena na površinu lenderom Griffin, takođe privatne kompanije Astroboric Technology.

Ova misija trebalo bi da obezbedi firmi Googleovu Lunar X nagradu, vrednu 20 miliona dolara, koju je internet gigant obećao prvoj kompaniji koja spusti uređaj na Mesec, koji može da pređe 500 metara na njegovoj površini i šalje slike visoke rezolucije na Zemlju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: