Sreda, 19.05.2010.

11:31

Pravi izbor sunčanih naočara

Zbog nedovoljne zaštite očiju na suncu poslednjih godina broj očnih bolesti je u porastu. Kao što štete koži, UV zraci jednako su opasni i za naš organ vida

Izvor: Lisa

Izvor: B92

Default images

Većina ljudi već dobro zna da dugotrajno izlaganje suncu šteti koži, pa se u skladu s tim i štiti, mada mnogi zanemaruju činjenicu da UVA i UVB zraci jednako negativno deluju i na sva tkiva oka, a posebno na sočivo i mrežnjaču.

Mnoga istraživanja govore kako je zbog nedovoljne zaštite očiju na suncu poslednjih godina broj očnih bolesti u porastu. To se naročito odnosi na kataraktu, odnosno zamućenje očnog sočiva, ali i na različite upalne procese.

Kao što na kožu nanosimo zaštitne kreme s visokim faktorom, tako i oči treba zaštititi kvalitetnim sunčanim naočarama tokom svih aktivnosti na otvorenom, ali i u saobraćaju kad bleštanje svetla s automobila i puta, osim što smanjuje sigurnost, uzrokuje i pojačano naprezanje oka.

Jačina delovanja

Kako UV zraci deluju na ljudsko oko?

„Na UVB zračenje otpada samo 10 % ukupnog ultraljubičastog zračenja, ali ti zraci najveća su opasnost za oko. Mogu da uzrokuju teške opekotine kože pa tako i kože obrva, da oštete rožnjaču i izazovu upalu koja se naziva fotokeratitis, čiji su simptomi peckanje, crvenilo, bol, osećaj stranog tela u oku, pojačano treptanje, kao i suženje oka.

Dugotrajna izloženost oka tom zračenju povećava učestalost razvoja mrene. Otprilike 10 % slučajeva katarakte, odnosno sive mrene, pripisuje se zračenju. Važno je spomenuti da jačina delovanja UV zračenja zavisi od nadmorske visine i povećana je na većim visinama. Sneg reflektuje 80 % pristiglog zračenja, pesak 25 %, u vodu prodire 95 % UV zraka, a 50 % dopire do dubine od 3 metra.

Ozonski omotač trebalo bi da spreči prodor UV zraka na Zemlju, ali zbog njegovog oštećenja dolazi do njihovog pojačanog štetnog delovanja“, kaže doktor Neda Striber, specijalista oftalmolog.

Važna je prevencija

Dok UVC zraci trenutno ne predstavljaju opasnost, budući da njihovo zračenje još uvek blokira ozonski omotač, UVA zraci uspevaju da prodru i svojim delovanjem štete očima.

UVA zraci mogu da dopru i do mrežnjače oka i ako smo im dugotrajno izloženi, povećava se opasnost od degeneracije žute pege, što je jedan od vodećih uzroka gubitka vidne oštrine. Žuta pega ili makula je središnji deo mrežnjače oka i mesto najjasnijeg vida. Da osoba ima problema, može primetiti i po tome što, recimo, ne vidi jasno lice osobe koju gleda ili joj se pak gube slova u sredini reči.

Ukoliko se rano otkrije, bolest se može uspešno lečiti, međutim još je važnija prevencija. Kako ljudsko telo „pamti“ sve UVA zrake kojima je bilo izloženo, nošenje sunčanih naočara preporučuje se još od ranog detinjstva. Ipak, ostaje pitanje kakve naočare da kupite? Da li je pozamašan iznos novca koji ste za njih izdvojili dovoljna garancija njihovog kvaliteta?

Čitajte deklaraciju!

„Prilikom kupovine sunčanih naočara važno je da imaju sertifikat kojim će se potvrditi da pružaju određenu UV zaštitu. Uvek je najbolje da je ta zaštita stopostotna. Nije dovoljno da na deklaraciji piše kako naočare imaju UV zaštitu, već UV dodaci moraju stvarno da budu ugrađeni u materijal naočara, pa svakako obratite pažnju na normu EN 1836“, savetuje Andrea Bosnar, vlasnica optičkog salona, napominjući kako bi ona kao najbolji izbor uvek preporučila polarizovane naočare za sunce.

Naime, kad zraci sunčeve svetlosti dopru do glatke, horizontalne površine, poput snega i leda, ali i vetrobranskog stakla, vode, puta... stvara se polarizovano svetlo koje uzrokuje bleštanje. Ono menja našu percepciju oblika i boja, smanjuje oštrinu vida, ali i izaziva veliko naprezanje očiju i njihov zamor.

Magazin "Lisa" u novom broju donosi

Moda: Prugice - neprolazna modna klasika

Tema broja: Da li postoji idealno vreme za majcinstvo?

Dobar savet: Izbegnite uobicajene finansijske greške

Psihologija: Šta ako ne pronadete svog princa na belom konju?

Mini kuvarica: Testenina u maštovitim kombinacijama

Zdravlje: Bolesti današnjice

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Upozoravam vas – nastaće kolaps"

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorava bankare i tehnološke rukovodice da korišćenje veštačke inteligencije (AI) u oblasti finansija pored nespornih koristi donosi i značane rizike, navodi se u pripremljenim komentarima.

17:44

5.6.2024.

1 d

Društvo

Evropa gori: Srbija je sledeća

Početak juna doneo je prvi toplotni talas istočnom Mediteranu i vrela vazdušna masa zahvatila je Grčku, Tursku, Kipar. Od danas se ova vrela vazdušna masa kreće i prema našem području.

12:43

6.6.2024.

1 d

Podeli: